692
Δεξιά στελέχη, όπως ο Αδωνις Γεωργιάδης (αριστερά), δραστηριοποιούνται έντονα και πιέζουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη | Γιάννης Λιάκος/ Intime News

«Ρυμουλκώντας» τον Μητσοτάκη προς τα δεξιά

Σπύρος Μουρελάτος Σπύρος Μουρελάτος 26 Μαρτίου 2016, 19:40
Δεξιά στελέχη, όπως ο Αδωνις Γεωργιάδης (αριστερά), δραστηριοποιούνται έντονα και πιέζουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη
|Γιάννης Λιάκος/ Intime News

«Ρυμουλκώντας» τον Μητσοτάκη προς τα δεξιά

Σπύρος Μουρελάτος Σπύρος Μουρελάτος 26 Μαρτίου 2016, 19:40

Η διατήρηση των εσωκομματικών ισορροπιών στη Νέα Δημοκρατία αποδεικνύεται απαιτητική άσκηση γι τη νέα ηγεσία. Η επιχείρηση κατάληψης του μεσαίου χώρου που κατά τον Κυριάκο Μητσοτάκη ανοίγει διάπλατα τον δρόμο του κόμματος προς το Μέγαρο Μαξίμου «σκοντάφτει» στην επικαιρότητα και τις εσωτερικές αντιστάσεις.

Οι σοβαροί κίνδυνοι, που ελλοχεύουν από την αδυναμία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες ροές προσφύγων και μεταναστών που εγκλωβίζονται στην χώρα μας, αλλά και η ανασφάλεια που αρχίζει να διαπερνά την ελληνική κοινωνία στη σκιά των αιματηρών τρομοκρατικών χτυπημάτων στις Βρυξέλλες, ενισχύουν σαμαρικά στελέχη, όπως ο αντιπρόεδρος Αδωνις Γεωργιάδης, ο Μάκης Βορίδης και η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου. Τα συγκεκριμένα στελέχη επιχειρούν να «ρυμουλκήσουν» τον κ. Μητσοτάκη σε μια πιο σκληρή ρητορική, που θεωρείται ότι συσπειρώνει ευρύτατα τμήματα της γαλάζιας εκλογικής βάσης και αποστερεί ερείσματα από τον κυοφορούμενο πολιτικό σχηματισμό στα δεξιά της ΝΔ. 

Η επιλογή του κόμματος να ζητήσει προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την ασφάλεια αποτελεί το δίχως άλλο «παράσημο» για την δεξιά πτέρυγα του κόμματος. Ο πρόεδρος της ΝΔ διευκρινίζει σε τακτικούς συνομιλητές του ότι δεν πρόκειται να λαϊκίσει, ωστόσο, θα επιδιώξει να αναδείξει τη σχεδόν εγκληματική ολιγωρία της κυβέρνησης στον συγκεκριμένο τομέα, προτού η χώρα «υποβιβαστεί» στον Τρίτο Κόσμο, όπως επιμένει το γαλάζιο σύνθημα. Ούτως ή άλλως η αφήγηση της δεξιάς πτέρυγας είναι πως ο κυβερνητικός συνασπισμός πρέπει να βάλλεται εκεί όπου οι άμυνες του είναι αδύναμες. Οπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, το θέμα της ασφαλείας μοιάζει αυτήν την ώρα η αχίλλειος πτέρνα του Μεγάρου Μαξίμου. Μετριοπαθέστερα στελέχη, πάντως, προειδοποιούν πως η κριτική της ΝΔ θα πρέπει να είναι λελογισμένη καθώς σε περιόδους υπερβολικού φόβου οι κοινωνίες τείνουν να συσπειρώνονται γύρω από τις κυβερνήσεις τους ανεξαρτήτως του βαθμού που και αυτές ευθύνονται για το αίσθημα ανασφάλειας. 

Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγει -μέσω συμβολισμών κυρίως- να διατηρεί στην επικαιρότητα την επιδίωξη του να μετατοπίσει το κ’πμμα του προς τον χώρο του Κέντρου. Σε αυτό το πλαίσιο την Κυριακή θα παραστεί στο μνημόσυνο του Ελευθέριου Βενιζέλου, ενώ την Δευτέρα θα μιλήσει σε εκδήλωση με θέμα «Είναι ανθεκτικό το Σύνταγμα μας και τι πρέπει να αλλάξει;» του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου-Ιδρυμα Θεμιστοκλής και Δημήτρης Τσάτσος, με συνομιλητές την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και τον Δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη. Συνεπικουρούμενος, εξάλλου, από στελέχη, όπως ο Κωστής Χατζηδάκης και η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει σύμφωνα με πληροφορίες τις προχωρημένες επαφές του με στελέχη του Κκεντρώου χώρου, που θα μπορούσαν είτε να ενταχθούν στις γαλάζιες λίστες, είτε να βοηθήσουν την αυριανή κυβερνητική προσπάθεια της ΝΔ. 

Ο προσεταιρισμός στελεχών του πάλαι ποτέ κραταιού εκσυγχρονιστικού μπλοκ, αλλά και η σύμπραξη του κ. Μητσοτάκη με την δεξιά τάση του κόμματος ενοχλεί το καραμανλικό στρατόπεδο. Προς ώρας δεν έχει αποφασισθεί η ανάληψη εξισορροπητικών πρωτοβουλιών με τα περισσότερα καραμανλικά στελέχη να εξαντλούν την αντίσταση τους μέσω της «λευκής απεργίας». Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης εμφανίζεται αποστασιοποιημένος, μολονότι σε τακτικούς του συνομιλητές δεν διστάζει να επισημαίνει τα κακώς κείμενα της νέας ηγεσίας σε επίπεδο στρατηγικού προσανατολισμού και τακτικής διαχείρισης. Μάλιστα, αυτές τις ημέρες βρίσκεται σε υπερατλαντικό ταξίδι και δεν θα είναι στη Βουλή στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την λειτουργία της Δικαιοσύνης. Μολονότι, καραμανλικοί πυρήνες κινητοποιούνται για την καταγραφή τους στο επερχόμενο Συνέδριο του κόμματος δεν υπάρχει ακόμη συντονισμός σε κεντρικό επίπεδο. Εξάλλου, ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής διαμηνύει στους στενούς του συνεργάτες πως δεν επιθυμεί επ ‘ουδενί λόγω να θέσει προσκόμματα στον δρόμο του Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Ο πρόεδρος του κόμματος σχεδιάζει σύμφωνα με πληροφορίες να καθιερώσει θέσεις θεματικών Αντιπροέδρων μοιράζοντας σε περισσότερα στελέχη το παιχνίδι εξουσίας, όπως στην Όλγα Κεφαλογιάννη και τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα. Την ίδια ώρα, προσπαθεί μέσω γευμάτων και δείπνων με τους γαλάζιους βουλευτές να τονώσει την εσωτερική συνοχή της Κ.Ο. ώστε να αυξήσει το βαθμό ετοιμότητας της για τα δύσκολα που έρχονται. 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...