274
Οχημα της γαλλικής αστυνομίας (φωτογραφία αρχείου) | Shutterstock

Πυρά κατά αζέρου δημοσιογράφου στη Γαλλία σκότωσαν τη σύζυγό του

Protagon Team Protagon Team 30 Μαρτίου 2018, 17:33
Οχημα της γαλλικής αστυνομίας (φωτογραφία αρχείου)
|Shutterstock

Πυρά κατά αζέρου δημοσιογράφου στη Γαλλία σκότωσαν τη σύζυγό του

Protagon Team Protagon Team 30 Μαρτίου 2018, 17:33

Υπέκυψε, τελικά, στα τραύματά της η γυναίκα του αζέρου δημοσιογράφου Ραχίμ Ναμάζοφ, έπειτα από την επίθεση που το ζευγάρι δέχθηκε από άγνωστο άτομο στην Τουλούζη της Γαλλίας.

Το περιστατικό συνέβη γύρω στις 9 το πρωί (τοπική ώρα), όταν ένα Audi πλησίασε το αυτοκίνητο των Ναμάζοφ. Ο ένοπλος κατέβηκε από το όχημά του και έριξε επτά σφαίρες προτού διαφύγει. Η γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι και, λίγες ώρες αργότερα, εξέπνευσε σε νοσοκομείο. Ο σύζυγός της τραυματίστηκε σοβαρά στην πλάτη από τους πυροβολισμούς.

Ο Ραχίμ Ναμάζοφ είχε φυλακιστεί και είχε δεχθεί απειλές κατά της ζωής του στο Αζερμπαϊτζάν. Κατόπιν, το 2010, μαζί με την οικογένειά του, κατέφυγε στην Τουλούζη. Οι διώξεις και η εξορία ακολούθησαν τα ρεπορτάζ του για τα βασανιστήρια που υπέστησαν στρατιώτες σε μονάδες της πατρίδας του. Ο ίδιος είχε, τότε, ασκήσει κριτική στην πολιτική ηγεσία. Σε βίντεο που ανάρτησε στο YouTube, τον Δεκέμβριο του 2010, αποκάλυψε ότι φυλακίστηκε επειδή έφερε στο φως ιστορίες βαρβαρότητας που βίωσαν αζέροι στρατιώτες.

«Είναι ένας δημοσιογράφος που έχει βασανιστεί και φυλακιστεί στη χώρα του και στη Γαλλία διαμένει ως πολιτικός πρόσφυγας» δήλωσε στη γαλλική εφημερίδα La Dépêche du Midi, η δήμαρχος της πόλης Κολομιέρ, όπου πυροβολήθηκε ο αζέρος δημοσιογράφος. Η Καρίν Μισελέ Τραβάλ στάθηκε, επιπλέον, και στην επίθεση που δέχτηκε συνολικά η ελευθερία του Τύπου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν προβαίνει στην άσκηση βίας κατά δημοσιογράφων. Στη χώρα, όπως διαπιστώνεται, γίνονται συχνά προσπάθειες αφανισμού πολύπλευρων πηγών πληροφόρησης.

Την περασμένη χρονιά, μάλιστα, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποκάλυψε ότι καταγράφηκαν βασανισμοί δημοσιογράφων, καθώς δεν έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάζουν ρεπορτάζ που αντίκεινται σε κυβερνητικά συμφέροντα.

Ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης βρίσκονται, δε, αντιμέτωπα με το λουκέτο, ενώ ρεπόρτερ που ασκούν κριτική στην κυβέρνηση δέχονται απειλές ακόμη και για τη ζωή τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...