450
Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος στην εκπομπή «Αταίριαστοι» του ΣΚΑΪ | ΥοuTube/ΣΚΑΙ

Βασιλακόπουλος: Ποια «πράσινη» λίστα; Η Βρετανία είναι υγειονομικός κίνδυνος

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουνίου 2021, 11:38
Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος στην εκπομπή «Αταίριαστοι» του ΣΚΑΪ
|ΥοuTube/ΣΚΑΙ

Βασιλακόπουλος: Ποια «πράσινη» λίστα; Η Βρετανία είναι υγειονομικός κίνδυνος

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουνίου 2021, 11:38

Η μόνη μας άμυνα στη λεγόμενη «ινδική» μετάλλαξη κορονοϊού είναι να εμβολιαστούμε όσο πιο άμεσα και μαζικά είναι δυνατόν. Αυτό τόνισε το πρωί της Παρασκευής ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος καθηγητής Πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ, εκφράζοντας και αυτός την ανησυχία του για την επικράτηση αυτού του νέου, υπερμεταδοτικού νέου στελέχους του ιού.

Πρέπει να φοβόμαστε γιατί απεδείχθη, από επιδημιολογικές και όχι εργαστηριακές μελέτες, ότι η μετάλλαξη Δέλτα είναι 50-60% πιο μεταδοτική σε σχέση με το βρετανικό στέλεχος. «Ως εκ τούτου ο ιός αποδεικνύει ότι βρίσκει τρόπους να γίνεται πιο μεταδοτικός για να επιβιώσει. Αμύνεται σε αυτό που του βάζουμε εμείς ως εμπόδιο, που είναι ο εμβολιασμός» εξήγησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής, για να προσθέσει πάντως πως μέχρι στιγμής ο εμβολιασμός φαίνεται να καλύπτει σε πολύ μεγάλο ποσοστό, ανεξαρτήτως του σκευάσματος που θα χορηγηθεί, το στέλεχος Δέλτα. Ο ίδιος επέμεινε βέβαια ότι είναι απαραίτητος ο πλήρης εμβολιασμός, δηλαδή να γίνει και η δεύτερη δόση.

Πρέπει να εμβολιαστούμε όσο πιο γρήγορα γίνεται προτού το συγκεκριμένο στέλεχος κυριαρχήσει, «τώρα που είναι νωρίς», τόνισε χαρακτηριστικά, περιγράφοντας έναν αγώνα απέναντι στον χρόνο: οι εμβολιασμοί ενάντια στην επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα.

Υπό αυτό μάλιστα το πρίσμα ήταν πολύ ενδιαφερουσα η άποψη που διατύπωσε ο κ. Βασιλακόπουλος για το θέμα των τουριστών από τη Βρετανία, τους οποίους όπως περιέγραψε, εμείς δεν πρέπει να θέλουμε –σε αντίθεση δηλαδή με την επίσημη θέση της ελληνικής κυβέρνησης που πιέζει να μπει η χώρα μας (έως τώρα ανεπιτυχώς) στην «πράσινη» λίστα του Ηνωμένου Βασιλείου ως τουριστικός προορισμός.

«Εγώ δεν βλέπω σαν τόσο μεγάλο πρόβλημα το ότι οι Βρετανοί δεν μας έχουν βάλει στις “πράσινες” χώρες να έρθουν μαζικα. Διότι αν έρθουν μαζικά οι Βρετανοί, τώρα που δεν έχουμε ακόμα χτίσει το απαραίτητο τείχος ανοσίας με τον εμβολιασμό, θα μεταδοθεί πολύ πιο γρήγορα στη χώρα μας το στέλεχος αυτό…

»Η Βρετανία είναι το μεγάλο πρόβλημα. Δεν είναι οι άλλες χώρες της Ευρώπης πρόβλημα για τη Βρετανία. Εδώ υπάρχει μια αλλοιωμένη εικόνα. Η Βρετανία είναι υγειονομικός κίνδυνος για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Γιατί στη Βρετανία το στέλεχος Δέλτα έχει κυριαρχήσει πλήρως, όχι στις άλλες χώρες της Ευρώπης», εξήγησε ο καθηγητής.

Τέτοιες απόψεις σχετικά με τον υγειονομικό κίνδυνο που συνιστά πλέον μια αθρόα προσέλευση ταξιδιωτών από τη Βρετανία στις χώρες της ΕΕ ενώ δεν έχει ακόμα κτιστεί το τείχος ανοσίας, είναι όλο και πιο δημοφιλείς και στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο η Ανγκελα Μέρκελ όσο και ο Εμανουέλ Μακρόν ζήτησαν από τις Βρυξέλλες να υπάρξει κοινή γραμμή στην ΕΕ για τους ταξιδιώτες από τρίτες χώρες όπου έχει επικρατήσει το νέο στέλεχος, δηλαδή τη Βρετανία. Οι χώρες της Μεσογείου, πάντως, με προεξάρχουσα την Ισπανία, εκφράζουν τις ενστάσεις τους καθώς βασίζουν τις προβλέψεις τους για την τουριστική τους βιομηχανία στους βρετανούς τουρίστες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...