416
Σταϊκούρας και Μητσοτάκης στη Βουλή κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού | Nick Paleologos / SOOC

Πώς θα μειωθεί η εισφορά αλληλεγγύης

Protagon Team Protagon Team 20 Δεκεμβρίου 2019, 09:53
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 20/12/2019, 10:40
Σταϊκούρας και Μητσοτάκης στη Βουλή κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού
|Nick Paleologos / SOOC

Πώς θα μειωθεί η εισφορά αλληλεγγύης

Protagon Team Protagon Team 20 Δεκεμβρίου 2019, 09:53
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 20/12/2019, 10:40

Το εξήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο ίδιος ο Πρωθυπουργός: η εισφορά αλληλεγγύης θα μειωθεί από το 2020. Πότε; Πώς; Δεν το διευκρίνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αλλωστε οι εξαγγελίες έγιναν το βράδυ της Τετάρτης (εδώ) στην τελευταία φάση της συζήτησης του προϋπολογισμού του 2020 και ειδικοί κωδικοί δεν είχαν περαστεί στο κείμενο.

Η ανακοίνωση του κ. Μητσοτάκη απηχούσε τους πόθους της μεσαίας τάξης που τον ψήφισε, αλλά από τον προϋπολογισμό δεν είχε ικανοποιηθεί, το παραδέχθηκε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Και η μεγαλύτερη «αδικία» που υπέστη η μεσαία τάξη ήταν η εισφορά αλληλεγγύης: ήταν «έκτακτη» αλλά έχει κρατήσει 10 χρόνια, ήταν φόρος πάνω στον φόρο, στο φορολογητέο μάλιστα εισόδημα.

Η εισφορά αλληλεγγύης λοιπόν θα μειωθεί μέσα στο επόμενο έτος, νωρίτερα απ’ όσο είχε δεσμευτεί προεκλογικά η ΝΔ, που παρέπεμπε σε κατάργηση του μέτρου σε ορίζοντα τετραετίας. Ομως το πώς θα μειωθεί παραμένει γρίφος.

Οπως ανέφεραν την Παρασκευή «Τα Νέα», όλα τα σενάρια είναι στο τραπέζι με ένα από αυτά να προβλέπει τη μείωση της εισφοράς κατά 20% με 30% σε πρώτη φάση.

Είναι δε πιθανόν οι φορολογούμενοι να δουν το πρώτο ψαλίδι της εισφοράς στα εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων του 2020.

Σε δηλώσεις του την Πέμπτη στον ΣΚΑΪ (εδώ) ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είχε επιχειρήσει να αποσαφηνίσει την εξαγγελία του Πρωθυπουργού, εξηγώντας πως «όταν δημιουργηθεί με ασφάλεια δημοσιονομικός χώρος» θα ληφθούν οι αποφάσεις και θα γίνει «ένα ικανοποιητικό πρώτο βήμα». Είχε δε προσδιορίσει τον χρόνο περί τον προσεχή Μάιο.

Το εύρος αυτού του «χώρου» θα καθορίσει και το ύψος της περικοπής της εισφοράς αλληλεγγύης. Αν δηλαδή είναι περίπου 250 εκατ.  ευρώ, η εισφορά μειώνεται κατά περίπου 20%, ενώ με 350 εκατ. ευρώ η ελάφρυνση αγγίζει το 30%.

Στο πρώτο σενάριο, προσθέτουν «Τα Νέα», αυτό της μείωσης 20%, μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ θα έχει όφελος 135,20 ευρώ, ενώ με κούρεμα της εισφοράς κατά 30% το όφελος ανεβαίνει στα 202,80 ευρώ.

Σε ακόμα υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια, προσθέτει το δημοσίευμα τα οφέλη διευρύνονται εφόσον η μείωση της εισφοράς είναι οριζόντια και δεν επιλέξει η κυβέρνηση εναλλακτικά να σβήσει οριστικά την εισφορά για φορολογουμένους με εισόδημα έως 20.000 ευρώ.

Σκυλακάκης: «Πρώτα μετράμε και μετά μιλάμε»

Σε δηλώσεις του το πρωί της Παρασκευής στον ΣΚΑΪ, ο υφυπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης εμφανίστηκε φειδωλός στις προβλέψεις του. «Πρώτα μετράμε και μετά μιλάμε» τόνισε χαρακτηριστικά, παραπέμποντας στην πορεία του προϋπολογισμού. Στη δημοσιογραφική παρατήρηση ότι υπό αυτήν την έννοια η εξαγγελθείσα μείωση εισφοράς αλληλεγγύης είναι υπό αίρεση, ο κ. Σκυλακάκης παρέπεμψε στη δήλωση του κ. Μητσοτάκη ότι πρόκειται περί «στόχου» εντός της χρονιας…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...