936
Ο Πρωθυπουργός στο βήμα της Βουλής | ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Μητσοτάκης: Το 2020 μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ κατά 8% και η Εισφορά Αλληλεγγύης

Protagon Team Protagon Team 18 Δεκεμβρίου 2019, 22:12
Ο Πρωθυπουργός στο βήμα της Βουλής
|ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Μητσοτάκης: Το 2020 μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ κατά 8% και η Εισφορά Αλληλεγγύης

Protagon Team Protagon Team 18 Δεκεμβρίου 2019, 22:12

Μείωση κατά 8% του ΕΝΦΙΑ και απαρχή για τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης ανήγγειλε το βράδυ της Τετάρτης ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής στην ομιλία του για τη συζήτηση του Προϋπολογισμού 2020, ο πρώτος της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ο οποίος πέρασε κατά πλειοψηφία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του προεδρείου της Βουλής ο προϋπολογισμός – που υπέχει και ψήφο εμπιστοσύνης – εγκρίθηκε με 158 «ναι» και 139 «όχι» επί συνόλου 297 ψηφισάντων.

Οι δαπάνες του υπ. Αμυνας πέρασαν με 250 «ναι» καθώς ψήφισε και ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Πέρυσι από αυτό το βήμα είπα ότι ο προϋπολογισμός του 2019 θα ήταν ο τελευταίος μιας κακής κυβέρνησης που πήγε την χώρα πίσω. Ο λαός επιβεβαίωσε αυτή την πρόβλεψη. Η ευθύνη είναι μεγάλη. Οι πολίτες ξέρουν τι περιμένουν από εμάς. Κάποιοι άλλοι δεν έχουν καταλάβει γιατί έχασαν και θα μάθουν ότι οι πολίτες δεν περιμένουν τίποτα από αυτούς» τόνισε κατά την έναρξη της ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και συνέχισε, απευθυνόμενος στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Υπάρχουν πέντε στάδια διαχείρισης συναισθημάτων, κ. Τσίπρα, μετά από μια μεγάλη απώλεια -στην προκειμένη περίπτωση είναι η απώλεια της εξουσίας: η άρνηση, θυμός, η διαπραγμάτευση, η κατάθλιψη και η αποδοχή. Αν κρίνω από το ύφος σας, είστε στο στάδιο του θυμού. Εύχομαι να φτάσετε στην αποδοχή, χωρίς να περάσετε από τα ενδιάμεσα. Σας άκουγα να μιλάτε και αναρωτιόμουν σε τι παράδεισο ζούσαμε και δεν το εκτιμούσαμε».

«Σας άκουγα να μιλάτε για τις απάτες. Κύριε Τσίπρα, δεν είστε ανιχνευτής απάτης, είστε παραγωγός απάτης. Ο φετινός προϋπολογισμός δεν περιέχει εκπλήξεις και πυροτεχνήματα. Αποτυπώνει σε αριθμούς τις πολιτικές για τις οποίες λάβαμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Είχα δεσμευτεί απέναντι στον ελληνικό λαό για τρεις κεντρικές προτεραιότητες. Θα μειώσω τους φόρους, θα δημιουργήσω πολλές και καλά πληρωμένες δουλειές, και θα αποκαταστήσω το αίσθημα της ασφάλειας. Και αυτό ακριβώς κάνει αυτή η κυβέρνηση. Και είναι η συνέπεια λόγων και πράξεων που επιβραβεύεται από τους πολίτες. Ο προϋπολογισμός ανακουφίζει την μεσαία τάξη και φροντίζει τους ασθενέστερους με ένα οργανωμένο πρόγραμμα μείωσης των φόρων. Αλλά και δημιουργεί ζωτικό χώρο ανάπτυξης και παραγωγής νέου πλούτου» συμπλήρωσε.

«Προϋπολογισμός που γράφει τίτλους τέλους για μια αποτυχημένη πολιτική. Η δική μας πολιτική αποτυπώνεται ήδη στους 32 νόμους και στην συνταγματική αναθεώρηση που καθιερώνει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Αλλά και με καθημερινά μέτρα, όπως η μείωση των ακριβών φαρμάκων, το τέλος στις ουρές ντροπής. Η κυβέρνησή μας κάλυψε το κενό που αφήσατε, κ. Τσίπρα. Μην αμφισβητείτε τους έντιμους κρατικούς υπαλλήλους, κ. Τσίπρα» σημείωσε.

«Μειώσαμε νωρίτερα τον ΕΝΦΙΑ. Δόθηκε νωρίτερα και περισσότερα για επίδομα θέρμανσης. Έως τα Χριστούγεννα, 300.000 ευάλωτα νοικοκυριά παίρνουν έκτακτη επιδότηση. Δόθηκε νέα ώθηση στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Αποπληρώθηκε το ακριβό τμήμα των δανείων του ΔΝΤ. Η ΔΕΗ σώθηκε. Δεν είναι τυχαίο ότι η τελευταία έκθεση της ΕΕ ήταν η θετικότερη. Ούτε τυχαίο είναι ότι σήμερα η Ελλάδα δανείζεται με αρνητικά επιτόκια. Όλα αυτά προετοιμάζουν την αναβάθμιση της οικονομίας της χώρας» υπογράμμισε.

Τσίπρας: Πολιτική απάτη ο προϋπολογισμός της ΝΔ

Τις «απάτες», όπως τις χαρακτήρισε, της Νέας Δημοκρατίας που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό περιέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

Είπε συγκεκριμένα ότι η ΝΔ δεν αξιοποίησε τη μείωση των πλεονασμάτων με τη δημιουργία του ειδικού λογαριασμού που θα εξασφάλιζε τους δανειστές, ισχυρίστηκε ότι ήταν απάτη οι υποσχέσεις για 4% ανάπτυξη, την ώρα που όπως είπε «προϋπολογίζετε 2,8% ενώ το ΔΝΤ τις προβλέψεις του οποίου εκτιμούσατε ρίχνει την πρόβλεψη κάτω από το 2%».

«Απάτη η δήθεν μεγαλοψυχία σας για τον ΕΝΦΙΑ. Πήρατε την ήδη ψηφισμένη δική μας απόφαση και δώσατε τη μερίδα του λέοντος στις μεγάλες περιουσίες σε αντίθεση με εμάς που είχαμε διαφορετική λογική. Απάτη η ελάφρυνση της μεσαίας τάξης. Έρχεστε και την επιβάλλεται αύξηση ρεύματος. 100 ευρώ ετησίως. Καταργείτε την 13η σύνταξη, που ήταν μόνιμη, παγώνετε τις αυξήσεις του κατώτατου μισθού και αυξάνετε τις ασφαλιστικές εισφορές».

«Απάτη η εκστρατεία για το κοινωνικό μέρισμα που χωρίς ντροπή λέγατε ότι το δίναμε σε όσους είχαν ανάγκη και το χαρακτηρίζατε ψίχουλα. Και ενώ αφορούσαν 3,5 εκατ. κόσμο, τώρα δεν ξεπερνούν τα 2.000 νοικοκυριά».

Μάλιστα χαρακτήρισε το μέρισμα «φάντασμα», ενώ επανήλθε στα περί απάτης αναφερόμενος στο δημοσιονομικό κενό που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια ώρα, υπερασπίστηκε την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας ότι τελευταίος προϋπολογισμός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σηματοδότησε το τέλος των προγραμμάτων οικονομικής προσαρμογής μετά από 9 χρόνια.

«Η αρχή της νέας εποχής δεν ήταν σπορά του τυχαία αλλά καρπός των θυσιών του ελληνικού λαού», επισήμανε.

Ακόμα επέμεινε ότι ο προηγούμενη κυβέρνηση παρέδωσε όχι δημοσιονομικό κενό 394 εκατ. ευρώ για το 2019, «όπως λέει ο δικός σας λογαριασμός απάτης», αλλά δημοσιονομικό πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης. Εξ ου κιόλας εκτίμησε ότι παράδωσε μια «οικονομία με ρυθμούς 2,8%, ένα ισχυρότατο απόθεμα χρηματοοικονομικής ασφάλειας ύψους 37 δισ. και είναι αυτό που επέτρεψε την αποκλιμάκωση των επιτοκίων και όχι η άνοδός σας στην εξουσία όπως αυτοθαυμάζεστε διαρκώς».

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, το «χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί για τη χώρα είναι να θεωρήσετε ως επιστροφή στην κανονικότητα τις πολιτικές που μας οδήγησαν στην κρίση».

Και προς τούτο υποστήριξε ότι η χώρα δεν χάνει απλά τον βηματισμό αλλά ότι γυρνάει πίσω.

«Σας ζητάνε να βάλετε χέρι στο μαξιλάρι ώστε οι εγγυήσεις για τις τράπεζες να είναι σε ρευστό. Αντί να αξιοποιήσετε τους κόπους του ελληνικού λαού, το απόθεμα ρευστότητας για ένα ανορθωτικό πρόγραμμα εσείς αδρανήσατε. Είπατε δεν ανοίγουμε καμία συζήτηση για τα πλεονάσματα . Και τώρα να που ο λαός μας μαθαίνει την αλήθεια. Αν μειώσετε κατά 12 δις το μαξιλάρι για το δώσετε στις τράπεζες θα επηρεάστε αρνητικά το κόστος δανεισμού από τις αγορές», είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά τόνισε ότι η Ελλάδα του 2020 δεν πρέπει να ακολουθήσει την Τουρκία στην κατηφόρα που έχει επιλέξει ο Ερντογάν.

Τέλος, υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει την αναβάθμιση των αποτρεπτικών όπλων, δηλαδή την αύξηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...