913
Ο Αϊ-Βασίλης και περαστικοί βολτάρουν στην κεντρική πλατεία Puerta Del Sοl της Μαδρίτης, το βράδυ της Δευτέρας | REUTERS/Sergio Perez

Πώς θα κάνει Χριστούγεννα η Ευρώπη

Protagon Team Protagon Team 15 Δεκεμβρίου 2020, 16:20
Ο Αϊ-Βασίλης και περαστικοί βολτάρουν στην κεντρική πλατεία Puerta Del Sοl της Μαδρίτης, το βράδυ της Δευτέρας
|REUTERS/Sergio Perez

Πώς θα κάνει Χριστούγεννα η Ευρώπη

Protagon Team Protagon Team 15 Δεκεμβρίου 2020, 16:20

Στην Ελλάδα, το ρεβεγιόν (θεωρητικά) θα γίνει με εννέα άτομα από δύο οικογένειες, κι ας έχει τις αντιρρήσεις της η επιτροπή των λοιμωξιολόγων.

Τι θα γίνει όμως στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπου με εξαίρεση τη Γαλλία, τα περιοριστικά μέτρα των τελευταίων εβδομάδων δεν έχουν σταθεί ικανά να ανακόψουν την ορμή του δεύτερου κύματος της πανδημίας, τουλάχιστον όσο θα ήλπιζαν οι αρχές;

Σε κάποιες χώρες, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, όχι μόνο δεν χαλαρώνουν τα μέτρα ενόψει Χριστουγέννων, αλλά τώρα ξεκινούν τα πιο αυστηρά lockdown, ενώ στη Σουηδία, τα νοσοκομεία γέμισαν τόσο που σκέφτονται να στέλνουν τους ασθενείς στο εξωτερικό.

Ο ολλανδός υπουργός Υγείας δήλωσε ότι, «τα πράγματα είναι πάρα πολύ σοβαρά. Οι μολύνσεις αυξήθηκαν δραματικά τις τελευταίες ημέρες, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξάνονται ξανά και η πίεση στο σύστημα υγείας παραμένει υψηλή».

Η Ιταλία επίσης ανακοίνωσε νέα αυστηρότερα μέτρα, ενώ στην Ισπανία, ισχύουν διαφορετικά ανά περιοχή.

Μόνο η Γαλλία τα κατάφερε καλύτερα, καθώς στο δεύτερο κύμα ήταν η πρώτη χώρα που ανακοίνωσε νωρίς «σκληρό» lockdown, μην περιμένοντας να φτάσουν πρώτα στα ύψη τα κρούσματα και τώρα ανοίγει αρκετές επιχειρήσεις.

Ας δούμε πώς θα γιορτάσει η Γηραιά Ηπειρος τα φετινά Χριστούγεννα, σύμφωνα με τους Times:

Ολλανδία

Ενα lockdown πέντε εβδομάδων ανακοινώθηκε το βράδυ της Δευτέρας. Ολα τα καταστήματα που δεν πωλούν είδη πρώτης ανάγκης και οι επιχειρήσεις όπως τα κομμωτήρια, τα μουσεία, τα θέατρα έκλεισαν έως τις 19 Ιανουαρίου.

Οι κάτοικοι του Βένλο στην Ολλανδία έκαναν τα τελευταία χριστουγεννιάτικα ψώνια τους τη Δευτέρα

Τα μπαρ και τα εστιατόρια έχουν κλείσει από τα μέσα Οκτωβρίου. Τα σχολεία κλείνουν την Τετάρτη. Ενα «μισό» lockdown που εφαρμόστηκε τον Νοέμβριο, μείωσε λίγο τα κρούσματα, αλλά αυτά αυξήθηκαν ξανά τις τελευταίες ημέρες.

Γερμανία

Το σκληρό lockdown ξεκινά την Τετάρτη με σχολεία, βρεφονηπιακούς σταθμούς και όλα τα καταστήματα (εκτός των ειδών πρώτης ανάγκης) κλειστά μέχρι τουλάχιστον τις 10 Ιανουαρίου.

Ό,τι ψώνισαν, ψώνισαν μέχρι τη Δευτέρα, και στην Κολονία

Για τα ρεβεγιόν, το αυστηρό όριο των πέντε ανθρώπων θα χαλαρώσει λίγο και θα γίνει εννέα άτομα, αλλά μόνο από τον συγγενικό κύκλο της κάθε οικογένειας. Η Ανγκελα Μέρκελ έχει ζητήσει επίσης από τους πολίτες να μειώσουν τις επαφές τους την εβδομάδα πριν επισκεφτούν τους συγγενείς τους για να τους προστατέψουν.

Ισπανία

Η κυβέρνηση έχει προτείνει το όριο των έξι ατόμων στις οικογενειακές και φιλικές συγκεντρώσεις στα σπίτια για την περίοδο των εορτών και έχει θέσει απαγόρευση κυκλοφορίας στη μία μετά τα μεσάνυχτα για τις παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Εχει επίσης επιτρέψει τις μετακινήσεις ανάμεσα σε νομούς για οικογενειακές συνευρέσεις.

Πάντως, οι περιφέρειες έχουν το δικαίωμα να αποφασίσουν τα δικά τους μέτρα. Για παράδειγμα, από την Τρίτη, επιτρέπεται η είσοδος και η έξοδος στην περιοχή της Μαδρίτης.

Σε πολλές περιοχές της χώρας, ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα έως τις 6 το πρωί και όριο έξι ατόμων για συγκεντρώσεις σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, ενώ τα αθλητικά γεγονότα και τα εστιατόρια μπορούν να είναι γεμάτα έως το 50% της πληρότητάς τους. Οι μάσκες είναι υποχρεωτικές σε εξωτερικούς χώρους.

Ιταλία

Η Ιταλία αυστηροποίησε τα περιοριστικά της μέτρα για τις 25-26 Δεκεμβρίου και την 1η Ιανουαρίου. Η κυβέρνηση ζήτησε από τους πολίτες να μην καλέσουν συγγενείς για τα Χριστούγεννα, ενώ ο πρωθυπουργός Τζουσέπε Κόντε προειδοποίησε ότι απαγορεύονται φιλιά και αγκαλιές.

Οι μετακινήσεις ανάμεσα στις περιφέρειες απαγορεύονται από τις 21 Δεκεμβρίου έως τις 6 Ιανουαρίου και η απαγόρευση της κυκλοφορίας εξακολουθεί να ισχύει από τις 10 το βράδυ.

Αναμένονται περισσότερα μέτρα κατά τόπους. Η Ρώμη ενδέχεται να κλείσει την αγορά, να απαγορεύσει τις μη απαραίτητες μετακινήσεις και να επεκτείνει την βραδυνή απαγόρευση κυκλοφορίας από την παραμονή Χριστουγέννων έως τις 2 Ιανουαρίου.

Χριστουγεννιάτικες βόλτες και ψώνια για λίγο ακόμα, στην Via dei Condotti της Ρώμης

Επίσης, τα μπαρ και εστιατόρια θα κλείσουν για τις γιορτές και τα Σαββατοκύριακα. Εδώ και καιρό, ήταν ανοιχτά έως τις 6 το απόγευμα.

Γαλλία

Την Τρίτη, η Γαλλία χαλάρωσε το lockdown μετά από έξι εβδομάδες, επιτρέποντας τις μετακινήσεις οπουδήποτε στο εσωτερικό της χώρας.

Τα κρούσματα ναι μεν έχουν μειωθεί, αλλά όχι στο μισό από όσο θα ήθελαν οι ειδικοί. Με 12.000 μολύνσεις καθημερινά, ο Εμανουέλ Μακρόν αποφάσισε την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 8 μ.μ. έως τις 6 π.μ. κάθε βράδυ έως τα μέσα Ιανουαρίου, εκτός από την παραμονή των Χριστουγέννων.

Επίσης κράτησε κλειστά τα μουσεία, τα θέατρα και τους κινηματογράφους, τουλάχιστον έως τον Ιανουάριο, όπως και τα εστιατόρια, μπαρ και καφέ.

Καλλιτέχνες διαμαρτύρονται κατά του lockdown μπροστά στην Οπερα της Βαστίλλης, στο Παρίσι

Εξι ενήλικες στο σπίτι –συν τα παιδιά– είναι το όριο για τις συγκεντρώσεις.

Πορτογαλία

Η χώρα θα χαλαρώσει τους περιορισμούς για τις ημέρες των Χριστουγέννων, επιτρέποντας στους πολίτες να επισκεφτούν τους συγγενείς τους, αλλά πριν την παραμονή Πρωτοχρονιάς, οι περιορισμοί θα επιστρέψουν, ώστε να αποφευχθούν τα πάρτι.

Περιέργως, δεν υπάρχει όριο στον αριθμό των καλεσμένων σε σπίτια, ενώ η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύει από τις 2 το πρωί, αντί για τις 11 το βράδυ, στις 24 και 25 Δεκεμβρίου.

Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση σε πλατεία της Λισαβόνας

Εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση πώλησης αλκοόλ σε εξωτερικό χώρο (μπαρ, εστιατόριο) μετά τις 8 το βράδυ, εκτός αν συνοδεύεται από γεύμα. Επίσης, απαγορεύεται γενικά η κατανάλωση αλκοόλ σε εξωτερικό χώρο, εκτός από καφέ και εστιατόρια. Τέλος, τα καταστήματα κλείνουν από τις 8 το βράδυ και το όριο συνάθροισης είναι 10 άτομα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...