320
Η Ανγκελα Μέρκελ στην ανακοίνωση του νέου lockdown την περασμένη Κυριακή | Bernd von Jutrczenka/Pool via REUTERS

Η Μέρκελ τα βάζει με την ΕΕ: Γιατί καθυστερείτε με το εμβόλιο της Pfizer;

Protagon Team Protagon Team 15 Δεκεμβρίου 2020, 09:25
Η Ανγκελα Μέρκελ στην ανακοίνωση του νέου lockdown την περασμένη Κυριακή
|Bernd von Jutrczenka/Pool via REUTERS

Η Μέρκελ τα βάζει με την ΕΕ: Γιατί καθυστερείτε με το εμβόλιο της Pfizer;

Protagon Team Protagon Team 15 Δεκεμβρίου 2020, 09:25

Η κυβέρνηση της Γερμανίας ασκεί πίεση στην αρμόδια ρυθμιστική αρχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης προκειμένου να επιταχύνει τη διαδικασία χορήγησης άδειας χρήσης εμβολίου εναντίον του νέου κορονοϊού, την ώρα που η Βρετανία, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς ήδη άρχισαν τους εμβολιασμούς. Αυτό αποκάλυψε η Bild, η οποία έχει σταθερά καλούς διαύλους επικοινωνίας με την κυβέρνηση Μέρκελ.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα όσα ανέφερε η ευρείας κυκλοφορίας λαϊκή εφημερίδα, οι υπηρεσίες της καγκελαρίας και του υπουργείου Υγείας ασκούν πίεση στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (EMA) και στην ΕΕ προκειμένου το εμβόλιο της αμερικανικής φαρμακευτικής βιομηχανίας Pfizer και του γερμανικού εργαστηρίου βιοτεχνολογίας BionNTech να λάβει άδεια για την κατεπείγουσα χρήση του ως την 23η Δεκεμβρίου και όχι ως την 29η Δεκεμβρίου, όπως προβλέπεται επί του παρόντος, γράφει στο σημερινό φύλλο της η εφημερίδα Bild.

Η εφημερίδα επικαλείται πηγές προσκείμενες στη γερμανική κυβέρνηση. Οι πληροφορίες της επιβεβαιώνουν την ανυπομονησία που εκδήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας, ο Γενς Σπαν.

«Ολα τα δεδομένα της BionNTech είναι διαθέσιμα. Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ έχουν ήδη δώσει την έγκρισή τους. Η εξέταση των δεδομένων και η χορήγηση άδειας από πλευράς του EMA θα όφειλε να γίνει το συντομότερο δυνατόν», τόνισε ο Σπαν.

«Κρίνεται η εμπιστοσύνη στην ικανότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης να αναλάβει δράση», προειδοποίησε ο ίδιος.

Στο μεταξύ, άλλες χώρες, όπως ο Καναδάς, η Σιγκαπούρη ή το Μπαχρέιν, έχουν ήδη αρχίσει τις δικές τους εκστρατείες εμβολιασμού.

Ο εκνευρισμός στο Βερολίνο μοιάζει ολοένα εντονότερος, καθώς το συγκεκριμένο εμβόλιο έχει αναπτυχθεί από γερμανική εταιρεία και ενώ η Γερμανία πλήττεται σκληρά από το επιλεγόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και αυτές των ομόσπονδων κρατιδίων αποφάσισαν να επιβληθεί νέο lockdown στη Γερμανία από αύριο Τετάρτη, ως τουλάχιστον την 10η Ιανουαρίου.

Η EMA, η οποία έχει την έδρα της στην Ολλανδία, εξετάζει το τρέχον διάστημα τη χορήγηση αδειών χρήσης διαφόρων εμβολίων εναντίον του νέου κορονοϊού. Την περασμένη εβδομάδα έγινε στόχος κυβερνοεπίθεσης, κατά τη διάρκεια της οποίας φέρεται να εκλάπησαν αρχεία που συνδέονται με τις Pfizer/BionNTech.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News