567
O Πέδρο Σάντσεθ επιδιώκει να γίνει ο ισπανός Τζον Κένεντι... | CreativeProtagon/Facebook

Πώς ο Πέδρο Σάντσεθ χτίζει το δικό του «Κάμελοτ»

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουνίου 2019, 07:20
O Πέδρο Σάντσεθ επιδιώκει να γίνει ο ισπανός Τζον Κένεντι...
|CreativeProtagon/Facebook

Πώς ο Πέδρο Σάντσεθ χτίζει το δικό του «Κάμελοτ»

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουνίου 2019, 07:20

Με τον… Τζον Σνόου, χαρακτήρα της σειράς Game Of Thrones, μοιάζει ο Πέδρο Σάντσεθ: μετά τον πολιτικό του «θάνατο», το 2016, και ενώ όλοι τον είχαν ξεγράψει, ο ηγέτης των Σοσιαλιστών της Ισπανίας… ξαναγεννήθηκε από τις στάχτες του και, όπως και ο Σνόου, «αναστήθηκε» πολιτικά, διάγοντας μια δεύτερη, απείρως πιο επιτυχημένη, θητεία στο τιμόνι του PSOE.

Ο Σάντσεθ, αρχηγός του PSOE στα χρόνια της πρωθυπουργίας του Μαριάνο Ραχόι (2014-2016), είδε το κόμμα του να χάνει σχεδόν σε όλες τις κάλπες που στήθηκαν στην Ισπανία όλο εκείνο το διάστημα.

Μετά τις κάλπες του 2016, από τις οποίες το κόμμα του Ραχόι ενισχύθηκε και το PSOE απλώς ικανοποιήθηκε που για λίγες χιλιάδες ψήφους δεν έχασε τη δεύτερη θέση, οι «βαρόνοι» του κόμματος ανέτρεψαν τον «Ωραίο Πέδρο», όπως είναι το παρατσούκλι του, και τον έστειλαν… στην πολιτική συνταξιοδότηση.

Ή, τουλάχιστον, έτσι νόμιζαν: ποντάροντας στους οργανωμένους οπαδούς που τον στηρίζουν, επέστρεψε, κατήγγειλε τους κομματικούς μηχανισμούς και πριν μερικά 24ωρα έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον βασιλιά Φίλιππο μετά τη νίκη του στις βουλευτικές εκλογές του Απριλίου.

Από τα διασημότερα και πιο ισχυρά ζευγάρια της πολιτικής: Τζον και Τζάκι Κένεντι, σε ιστιοπλοϊκούς αγώνες το 1962

Όπως τονίζει το σχετικό δημοσίευμα των Times, η νέα θητεία του Σάντσεθ προβλέπεται καλύτερη για τον σοσιαλιστή ηγέτη, καθώς, ορμώμενος από την εξουσιομανία και τον ναρκισσισμό του, θα δημιουργήσει γύρω του ένα παλάτι με «αυλικούς» που θα τον υπηρετούν, στα πρότυπα του «Κάμελοτ», όπως αποκαλούσε ο Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι τον κύκλο των στενών του συνεργατών την τριετία 1961-1963.

Επικαλούμενο μια διπλωματική πηγή στη Μαδρίτη, το δημοσίευμα χαρακτηρίζει τον Σάντσεθ ως έναν πολιτικό «καθοδηγούμενο αποκλειστικά από την λαχτάρα για εξουσία και όχι την [σοσιαλιστική] ιδεολογία». 

«Η κατάκτηση της εξουσίας και η κατοχή της είναι όλα όσα έχουν σημασία γι’ αυτόν», δήλωσε η ίδια πηγή.

«Ο Σάντσεθ είναι παιδί της ισπανικής αστικής τάξης: ο πατέρας του επιχειρηματίας, η μητέρα του δημόσιος υπάλληλος. Είναι επίσης φίλος της βασίλισσας Λετίθια, με την οποία πρωτοσυναντήθηκαν ενώ σπούδαζαν οικονομικά στο πανεπιστήμιο», αναφέρει το άρθρο.

Διόλου ασυνήθιστο: ο Σάντσεθ χαρακτίζεται από τους αντιπάλους του ως ένας πολιτικός «καθοδηγούμενος αποκλειστικά από την λαχτάρα για εξουσία και όχι την “σοσιαλιστική” ιδεολογία»

Πρόσφατα, ο ηγέτης του PSOE κατηγορήθηκε κατά πρώτον ότι δαπάνησε χιλιάδες ευρώ για την ανακαίνιση μιας (κρατικής) έπαυλης σε παραλιακή περιοχή, έτσι ώστε η οικογένειά του να μπορεί να κάνει διακοπές εκεί με άνεση και, κατά δεύτερον, ότι χρησιμοποίησε το πρωθυπουργικό Falcon για να παρευρεθεί σε οικογενειακές γάμους και φεστιβάλ.

O Πέδρο Σάντσεθ με τη σύζυγο του Μπεγκόνια αγκαλιά, πανηγυρίζει τη νίκη του στις ισπανικές εκλογές του Απριλίου (EPA/JuanJo Martin)

Λόγω δε της επιμονής της συζύγου του, Μπεγκόνια, να τον συνοδεύει σε όλα του τα ταξίδια στο εξωτερικό, μια ισπανική εφημερίδα (προφανώς της αντιπολίτευσης και αυτή) έγραψε πως ο Σάντσεθ και η γυναίκα του έχουν αναλάβει ρόλους… εκπροσώπων του ισπανικού κράτους στη διεθνή σκηνή, αντικαθιστώντας το βασιλικό ζεύγος, Φελίπε και Λετίθια.

«Ο ίδιος είναι ένας μεγάλος ναρκισσιστής και η Μπεγκόνια λατρεύει να βρίσκεται στο επίκεντρο των διεθνών ΜΜΕ», δήλωσε η συντηρητική βουλευτής Καγετάνα Άλβαρεζ ντε Τολέδο.

Και, όπως καταλήγει με νόημα το δημοσίευμα, ο ίδιος ο Σάντσεθ δείχνει να απολαμβάνει τις όποιες συγκρίσεις με τον Κένεντι.

Σε μια, μάλιστα, περίσταση, έσπευσε να δηλώσει με μπόλικη δόση μαύρου χιούμορ πως «[σε αντίθεση με τον Κένεντι], εγώ επέστρεψα από την χώρα των νεκρών»…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...