975
Ο παλιός Μανόλο Χιμένεθ και ο νέος Μαρίνος Ουζουνίδης | IntimeSports

Πώς ο Μανόλο έγινε Μαρίνος

Sportscaster Sportscaster 26 Μαΐου 2018, 11:12
Ο παλιός Μανόλο Χιμένεθ και ο νέος Μαρίνος Ουζουνίδης
|IntimeSports

Πώς ο Μανόλο έγινε Μαρίνος

Sportscaster Sportscaster 26 Μαΐου 2018, 11:12

Ο «γάμος» της ΑΕΚ με τον Μανόλο Χιμένεθ φαινόταν πολύ ευτυχισμένος. Ιδίως από τη στιγμή που εκείνος της χάρισε το πρώτο της Πρωτάθλημα εδώ και 24 χρόνια – και εκείνη το πρώτο του γενικώς. Κανένας δεν περίμενε οτι θα χώριζαν. Εκτός εάν εμφανιζόταν η Σεβίλλη -ο νεανικός έρωτας του Μανόλο- και τον ήθελε πίσω. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν συνέβη. Ετσι, η είδηση για το «διαζύγιο» έσκασε χθες (Παρασκευή) σαν βόμβα. Οι μόνοι που δεν εξεπλάγησαν, ήταν όσοι ζούσαν στο ίδιο «σπίτι».

Θα σου πουν οτι ο ισπανός τεχνικός δεν διατηρούσε τις καλύτερες των σχέσεων με αρκετά από τα στελέχη της ΠΑΕ. Λογικό, για έναν τόσο εκρηκτικό χαρακτήρα. Οτι οι καυγάδες με συνεργάτες του ήταν συχνοί. Πολλές από τις «φωτιές» έσβησαν με παρέμβαση του ίδιου του Δημήτρη Μελισσανίδη. Οτι η αυθεντία του προπονητή αμφισβητήθηκε έντονα, ιδίως για τον υπερβολικά συντηρητικό τρόπο με τον οποίο κοτζάμ επίδοξη πρωταθλήτρια αντιμετώπιζε ακόμη και υποδεέστερους αντιπάλους της. Αλλά και για κάποιες άλλες επιλογές του. Καλό θέαμα, ο Μανόλο σπανίως παρουσίασε. Στο τέλος, βεβαίως, έγραψε το όνομά του στην ιστορία της ΑΕΚ με μεγάλα γράμματα. Μόνο που, αυτός ο τίτλος δεν υπήρξε προϊόν ανωτερότητας της ομάδας, αλλά αλλεπάλληλων υπερβάσεων των παικτών της. Στον Χιμένεθ πιστώνονται κι αυτές, όμως οι πιθανότητες να επαναληφθούν και την επόμενη σεζόν ήταν ελάχιστες. Με τους ηρωισμούς πας ψηλά, αλλά όχι πολύ μακριά.

Η άθλια εικόνα της ΑΕΚ στον τελικό Κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ πρόσφερε σκόμη περισσότερα επιχειρήματα στους επικριτές του. Και η αποχώρηση του Μαρίνου Ουζουνίδη από τον Παναθηναϊκό, τους έδωσε μια χειροπιαστή εναλλακτική λύση. Η ιστορία της συνεργασίας του Χιμένεθ με την Ενωση ίσως να είχε γραφτεί εντελώς διαφορετικά, εάν ο καλός έλληνας προπονητής δεν εμφανιζόταν, διαθέσιμος, στον ορίζοντα. Φάνηκε και από το γεγονός οτι η συμφωνία του με την ΑΕΚ έκλεισε σε χρόνο – ρεκόρ.

Μελισσανίδης και Χιμένεθ άρχισαν να συζητούν για το μέλλον της συνεργασίας τους, στη θαλαμηγό του διοικητικού ηγέτη της ΑΕΚ, κοροϊδεύοντας τους εαυτούς τους. Ο Μελισσανίδης είχε πειστεί οτι ο Ισπανός δεν είχε τίποτε περισσότερο να συνεισφέρει στην πρόοδο της ομάδας. Τον κάλεσε να τα πουν, κυρίως επειδή δεν ήθελε να φανεί αχάριστος απέναντι στον άνθρωπο που, πράγματι, εργάστηκε σκληρά για το μεγαλείο του συλλόγου. Αλλά και ο Μανόλο -προς τιμήν του- δεν επιθυμούσε να συνεχίσει, χωρίς να τον εμπιστεύονται 100%.

Παίχθηκε το θέατρο του παραλόγου. Κουβέντιασαν για όλα τ’ άλλα, εκτός από τους όρους της ανανέωσης του συμβολαίου. Αυτές τις «λεπτομέρειες» τις άφησαν για τους δικηγόρους και τους ατζέντηδες. Οι οποίοι, στην πραγματικότητα, κλήθηκαν να βρουν αφορμές για να χαλάσει το deal. Ηταν πανεύκολο.

Η πλευρά Μελισσανίδη πρότεινε στον Χιμένεθ μονοετές συμβόλαιο. Λίγες μέρες αργότερα, ο Ουζουνίδης υπέγραψε για δυο χρόνια. Δηλαδή, η ΑΕΚ έδειξε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη σε έναν προπονητή με τον οποίο δεν έχει συνεργαστεί ξανά, παρά σε εκείνον που γνωρίζει καλά – και που της έφερε τον τίτλο. Φαίνεται αστείο. Αλλά ήταν το «μήνυμα» προς τον Ισπανό, οτι δεν «καίγεται» να τον κρατήσει κοντά της.

Η πλευρά Χιμένεθ ζήτησε μια «τρελή» αύξηση. Ενα ποσό κοντά στο ενάμισι εκατομμύριο ευρώ για όλο το τεχνικό team. Στον προπονητή θα αναλογούσε πάνω από ένα εκατομμύριο, τη στιγμή που ο Ιβάν Σαββίδης δίνει στον Ραζβάν Λουτσέσκου γύρω στις 400.000, και ο Βαγγέλης Μαρινάκης στον Πέδρο Μαρτίνς 500.000 ευρώ. Τόσα χρήματα δεν επρόκειτο να τα πάρει ποτέ, ο Μανόλο. Το γνώριζε, βεβαίως. Απλώς, αγόραζε χρόνο προκειμένου να κάνει τις επαφές του με ισπανικούς συλλόγους.

1908046
Ο Ουζουνίδης θα έχει την ευκαιρία να δουλέψει σε ένα πιο υγιές ποδοσφαιρικό περιβάλλον μετά από αυτό του Παναθηναϊκού

Μόλις βρήκε τον επόμενο σταθμό της καριέρας του, ο Χιμένεθ έκανε ό,τι μπορούσε για να «τσατίσει» τον Μελισσανίδη. Τελικώς, το διαζύγιο το χρεώθηκε ο προπονητής, με τη δήλωσή του (την Παρασκευή) πως, εάν δεν συνεχίσει στην Ελλάδα, θα πάει στη Λας Πάλμας. Πώς ήταν τόσο βέβαιος οτι η ομάδα των Καναρίων Νήσων επιθυμούσε να συνεργαστεί μαζί του; Οπως αποκαλύπτει ο συνεπώνυμός του ρεπόρτερ, Λίτο Χιμένεθ, ο Μανόλο βρισκόταν σε επαφή μαζί της εδώ και τρεις εβδομάδες. Προτού, καν, παίξει η ΑΕΚ στον τελικό Κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ.

Εάν ο Χιμένεθ επιθυμούσε να συνεχίσει στην ΑΕΚ, υπήρχε μόνον ένας τρόπος: να πείσει τον Μελισσανίδη οτι θα αλλάξει ρότα. Οτι θα εμπιστευθεί περισσότερο την -πρωταθλήτρια, πλέον- ομάδα του, θα απελευθερώσει τη δυναμική των εξαιρετικών μεσοεπιθετικών παικτών που διαθέτει, θα παρουσιάσει μια πιο θεαματική ομάδα. Ισως να ήθελε, και να μην μπορούσε. Κάθε προπονητής έχει συγκεκριμένο όριο δυνατοτήτων – την οροφή του. Σε τελική ανάλυση, ο Χιμένεθ «το ‘βαλε στα πόδια». Αν και πρωταθλητής, με σοβαρές πιθανότητες να βγει στο Champions League (που είναι όνειρο ζωής για προπονητές με βιογραφικό πολύ πιο βαρύ από το δικό του), με στρωμένη ομάδα και οπαδούς που τραγουδούν το όνομά του, προτίμησε τη Λας Πάλμας της Β’ Κατηγορίας.

Αποφάσισε να εξαργυρώσει τον τίτλο που κατέκτησε με την ΑΕΚ για ένα καλό μεροκάματο στην πατρίδα του. Δεν το βρήκε στην αγαπημένη του Σεβίλλη, όπως θα ήθελε, όμως δεν θα… κακοπέσει. Η Λας Πάλμας έχει (καθαρά) κέρδη 12 εκατ. ευρώ το χρόνο, ετήσιο μπάτζετ άνω των 70 εκατομμυρίων, και θα του δίνει γύρω στις 700.000 ευρώ. Θα βρίσκεται και πιο κοντά στην οικογένειά του -δυο ώρες με το αεροπλάνο- που τόσο του έλειψε. Ηταν κι αυτό ένα ζητούμενο, όμως όχι τόσο σημαντικό όσο θέλησε να το παρουσιάσει ο ίδιος. Εάν ήταν (τόσο σημαντικό), δεν θα έμπαινε, καν, σε διαπραγμάτευση με την Ενωση. Πολύ περισσότερο, δεν θα απαιτούσε τριετές συμβόλαιο, αντί για μονοετές.

Ο Ουζουνίδης φαντάζει ως ο ιδανικός συνεχιστής του ελληνοκεντρικού και χαμηλού κόστους project της ΑΕΚ. Οσοι γνωρίζουν τη δουλειά του, αντιλαμβάνονται το γιατί. Στα Σπάτα θα συναντήσει και πολλά γνώριμα πρόσωπα: από τον Λυμπερόπουλο, τον Χουλτ και τον Κλωναρίδη, μέχρι τον Κόλα, τον Γιάγκου, τον Αρματά, τον Λαγωνικάκη και τον Καρβουνίδη. Ο Μελισσανίδης τον έχει, από παλιά, σε μεγάλη εκτίμηση. Θεωρεί οτι με ‘κείνον στον πάγκο, η ΑΕΚ θα παίξει πολύ καλύτερη μπάλα. Γι’ αυτό, όταν του παρουσιάστηκε η ευκαιρία, δεν έπραξε το πιο ασφαλές -να κρατήσει τον προπονητή με τον οποίο πήρε το Πρωτάθλημα- αλλά αυτό που έκρινε καλύτερο για την ομάδα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...