519
Το περιβόητο πανό «Γεννήθηκα 17 Νοέμβρη». Μολονότι δεν σχετίζεται με τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, το παιχνίδι χάθηκε σε όρους πολιτικής επικοινωνίας. | George Vitsaras / SOOC/

Πώς ο Κουφοντίνας γύρισε μπούμερανγκ για τον ΣΥΡΙΖΑ

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2021, 07:45
Το περιβόητο πανό «Γεννήθηκα 17 Νοέμβρη». Μολονότι δεν σχετίζεται με τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, το παιχνίδι χάθηκε σε όρους πολιτικής επικοινωνίας.
|George Vitsaras / SOOC/

Πώς ο Κουφοντίνας γύρισε μπούμερανγκ για τον ΣΥΡΙΖΑ

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2021, 07:45

Με τον Δημήτρη Κουφοντίνα να βαδίζει προς την 60η μέρα απεργίας πείνας, κάτι καθίσταται όλο και σαφέστερο. Παρά τις οξείες αντιδράσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου, με κορυφαία την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα που ζήτησε από την κυβέρνηση να ικανοποιήσει το αίτημα του τρομοκράτη απεργού πείνας, για να μην χαθεί μια ανθρώπινη ζωή, το θέμα Κουφοντίνα φεύγει από την ατζέντα ως αίτημα και επανέρχεται μόνο υπό το πρίσμα των αντιδράσεων συγγενών των θυμάτων του εκτελεστή της 17Ν.

Η απροθυμία αρκετών πολιτικών, πλέον, να προσφέρουν στήριξη στον Κουφοντίνα εξηγείται πολύ απλά με αριθμούς, όπως αυτοί που παρουσίασε η εταιρεία MRB στο δελτίο του Star την Πέμπτη. Σε μια μέτρηση μάλλον δύσκολη για το κυβερνητικό επιτελείο —αφού καταγράφηκε σαφής δημοσκοπική υποχώρηση—, επτά στους 10  πολίτες ζητούν από την κυβέρνηση να μην χαριστεί στον αρχιεκτελεστή της 17Ν.

Πιο συγκεκριμένα, σχεδόν το 70% των ερωτηθέντων καλεί την κυβέρνηση να μην κάνει δεκτό το αίτημα του Κουφοντίνα, ανεξάρτητα από την έκβαση της υγείας του, το 14,6% δηλώνει άγνοια και μόλις το 15,5% των ερωτηθέντων ζητά από την κυβέρνηση να ικανοποιήσει το αίτημα Κουφοντίνα. Μάλιστα, στην ίδια μέτρηση, το 60,5% των ερωτηθέντων αποτιμά θετικά τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο ζήτημα και αντίστοιχα το 60,4% αποτιμά αρνητικά τους χειρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην Κουμουνδούρου μοιάζουν να έχουν καταλάβει ότι η δυναμική παρέμβαση των προηγούμενων ημερών τους γύρισε μπούμερανγκ. Καβαλώντας το ρεύμα που αναπτυσσόταν στα social media, ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να κατάγει μια σημειακή νίκη, παίζοντας το χαρτί των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν υπολόγισε, όμως, ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, όχι απλά δεν φοβάται μια επανάληψη των σκηνικών του 2008, αλλά δεν ενδιαφέρεται καν για το τι θα συμβεί στον Κουφοντίνα. Στέλεχος με γνώση των αποτελεσμάτων σε επιμέρους ομάδες ενδιαφέροντος που έτρεξαν το Σαββατοκύριακο αναφέρει στο Protagon ότι, μια αυθόρμητη απάντηση πολλών ερωτηθέντων ήταν το «Δεν με απασχολεί».

Αρνητικά για τον ΣΥΡΙΖΑ, δε, «έγραψε» η δήλωση του Θεόδωρου Δρίτσα, ο οποίος έφερε την Κουμουνδούρου σε προφανή αδυναμία και προκάλεσε μια έκρηξη της Ντόρας Μπακογιάννη, μέχρι να ανασκευάσει πλήρως στη Βουλή το απόγευμα της Πέμπτης. Η Κουμουνδούρου, παράλληλα, χρεώνεται και την επαναστατική γυμναστική της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία, όχι απλά δίνει το παρών, αλλά απευθύνει καλέσματα για συμμετοχή στις πορείες υπέρ των δικαιωμάτων του Κουφοντίνα, όπου τις προηγούμενες μέρες εμφανίστηκε και το πανό «Γεννήθηκα 17 Νοέμβρη». Μολονότι το πανό δεν σχετίζεται σε καμία περίπτωση με τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, το παιχνίδι χάθηκε σε όρους πολιτικής επικοινωνίας.

Αρμόδια στελέχη, δε, εκτιμούν ότι στην επικοινωνιακή υπονόμευση του αιτήματος Κουφοντίνα συμβάλλει και η δικηγόρος του Ιωάννα Κούρτοβικ, με δηλώσεις που προκαλούν και το κοινό αίσθημα, αλλά και την κοινή λογική. Όπως εκείνη (Kontra Channel), με βάση την οποία οι συγγενείς των θυμάτων της 17Ν υβρίζουν τον Κουφοντίνα, όταν τον λένε δολοφόνο, επειδή καταδικάστηκε και είναι πλέον…κρατούμενος. Ή αυτή που έκανε χθες το απόγευμα, καλώντας τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα να διατάξει τη μεταγωγή Κουφοντίνα στον Κορυδαλλό για λόγους «ασφάλειας του κράτους, της χώρας ή για λόγους δημόσιας τάξης» (The Press Project).

Κάπως έτσι, το αίτημα Κουφοντίνα οδηγείται αισίως σε επικοινωνιακή αυτοπαγίδευση, ενώ τα πολιτικά ερείσματα όλο και λιγοστεύουν, καθώς κανείς δεν θέλει να αγγίζει κάτι που φθείρει και μόνο δια της αφής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...