509
Ψηφοφόρος στην Οκλαχόμα στέκεται μάλλον αναποφάσιστος κατά την πρόωρη ψηφοφορία | REUTERS/Nick Oxford

Πώς ο Μπάιντεν μπορεί να κερδίσει τον Τραμπ με διαφορά πάνω από 8 εκατ. ψήφους

Protagon Team Protagon Team 2 Νοεμβρίου 2020, 17:32
Ψηφοφόρος στην Οκλαχόμα στέκεται μάλλον αναποφάσιστος κατά την πρόωρη ψηφοφορία
|REUTERS/Nick Oxford

Πώς ο Μπάιντεν μπορεί να κερδίσει τον Τραμπ με διαφορά πάνω από 8 εκατ. ψήφους

Protagon Team Protagon Team 2 Νοεμβρίου 2020, 17:32

Είναι πια δεδομένο στις αναλύσεις των τελευταίων ημερών για τις εκλογές στις ΗΠΑ: η πρόωρη ψηφοφορία φέτος θα είναι μεγαλύτερη σε όγκο από ό,τι κάθε άλλη χρονιά. Αλλά βγάζει και τον νικητή;

Λίγο η πανδημία και η αποφυγή του συνωστισμού, αλλά και το διακύβευμα της αναμέτρησης μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Τζο Μπάιντεν, δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί επέλεξαν να ψηφίσουν εβδομάδες πριν ανοίξουν οι κάλπες. Ως την Τρίτη εκτιμάται ότι θα είναι σχεδόν διπλάσιοι από τα 46,1 εκατ. του 2016.

Για τους δημοσκόπους είναι μια πρόκληση να εξακριβώσουν ποιος από τους δύο θα καρπωθεί αυτόν το πολύ σημαντικό μερίδιο, γράφει ο αναλυτής Ντέιβιντ Λίμποβιτς.

Τα μοντέλα δείχνουν ότι ο Τζο Μπάιντεν θα αποσπάσει την πλειονότητα των ψήφων. Συνολικά ο υποψήφιος των Δημοκρατικών ενδέχεται να έχει περίπου 8 εκατ. ψήφους περισσότερες από όσες είχε η Χίλαρι Κλίντον το 2016 – η οποία να υπενθυμίσουμε ότι είχε σχεδόν 3 εκατ. περισσότερες ψήφους από τον Τραμπ, που πάντως κέρδισε κρισιμότερες πολιτείες, άρα και την αναμέτρηση.

Η πρόωρη ψηφοφορία φαίνεται ότι ευνοεί τους Δημοκρατικούς, που κινητοποιούνται περισσότερο. Οι έρευνες δείχνουν ακόμη ότι οι εκλογείς ψηφίζουν το ίδιο κόμμα σε όλες τις κάλπες, αυτήν για τον πρόεδρο, για τη Βουλή και (αν χρειάζεται στην Πολιτεία τους) και για τη Γερουσία. Αυτό, με τη σειρά του, υπονοεί ότι ο Μπάιντεν θα ωφεληθεί.

Η αποτίμηση αυτού του ρεύματος σε αριθμούς είναι πιο δύσκολη, λόγω των ιδιαιτεροτήτων του αμερικανικού εκλογικού συστήματος της ψήφου κατόπιν εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους.

Δικαίωμα ψήφου έχουν 240 με 245 εκατ. Αμερικανοί, ενώ εκτιμάται ότι η συμμετοχή θα φτάσει το 65%, πριν από τις εκλογές και την ημέρα της αναμέτρησης (το 2016 ήταν μόλις 53%). Αρα, οι ψήφοι θα είναι τουλάχιστον 150 εκατ., αλλά ενδεχομένως και πολύ περισσότερες –ίσως 165 εκατ.– αν η συμμετοχή στην πρόωρη ψηφοφορία ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Μια εκτίμηση μεταξύ 157 και 164 εκατ. ψηφοφόρων φαίνεται ασφαλής, γράφει ο Λίμποβιτς. Πάνω σε αυτήν και με βάση τις πρώτες έρευνες από την πρόωρη ψήφο, φαίνεται ότι ο Μπάιντεν θα αποσπάσει κάπου μεταξύ 75,4 και 78,9 εκατ. πρόωρων ψήφων έναντι 72,4 με 75,8 για τον Τραμπ. Με μια προβολή στα τελικά αποτελέσματα, την ημέρα των εκλογών, το τελικό προβάδισμα του Μπάιντεν μπορεί να φτάσει και τα 8 εκατ. ψήφους.

Ωστόσο, ο πρόεδρος Τραμπ μπορεί να ελπίζει στην «κρυφή» ψήφο όσων τον υποστηρίζουν, αλλά δεν το αποκαλύπτουν ούτε στον περίγυρό τους (κάτι που πολλοί ψηφοφόροι στην Πενσιλβάνια θεωρούν πιθανό να συμβαίνει στην πολιτεία τους), αλλά και σε όσους ψήφισαν Δημοκρατικούς το 2016 και τώρα άλλαξαν στρατόπεδο. Ολοι αυτοί μπορεί να μην είναι πολλοί σε απόλυτους αριθμούς, αλλά δεν γνωρίζουμε πώς θα κατανεμηθούν ως την ημέρα των εκλογών.

Κλείνοντας την ανάλυσή του, ο Λίμποβιτς δεν μπορεί να μην αναφέρει ότι οι δημοσκοπήσεις πέφτουν και έξω. Πριν από την κάλπη και τα exit polls έδιναν καθαρή νίκη στη Χίλαρι Κλίντον το 2016, αλλά η επόμενη ημέρα ξημέρωσε με άλλον νικητή.

Το 2020 δεν είναι όμως 2016 και η δυναμική της μετακίνησης των εκλογέων και η συμπεριφορά τους είναι διαφορετική. Τα πλήρη αποτελέσματα θα χρειαστούν εβδομάδες για να βγουν, ενώ πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο να δούμε ένα κόκκινο (Ρεπουμπλικανικό) κύμα αντί για ένα μπλε (Δημοκρατικό).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...