1093
Ο Τραμπ πετάει ένα καπελάκι με το σύνθημά του «Make America Great Again» στο πλήθος στο Μίσιγκαν. Θα μπορούσε όμως να είναι και η εικονογράφηση ότι παραδίδεται... | REUTERS/Carlos Barria

Αμερικανικές εκλογές: Πού βρισκόμαστε ως τώρα

Protagon Team Protagon Team 1 Νοεμβρίου 2020, 10:25
Ο Τραμπ πετάει ένα καπελάκι με το σύνθημά του «Make America Great Again» στο πλήθος στο Μίσιγκαν. Θα μπορούσε όμως να είναι και η εικονογράφηση ότι παραδίδεται...
|REUTERS/Carlos Barria

Αμερικανικές εκλογές: Πού βρισκόμαστε ως τώρα

Protagon Team Protagon Team 1 Νοεμβρίου 2020, 10:25

Δύο 24ωρα. Τόσα απομένουν για τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι ο πολιτικός χρόνος του Ντόναλντ Τραμπ για να αλλάξει το κλίμα τελειώνει —άλλωστε δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανών, οι περισσότεροι από ποτέ, έχουν ήδη ψηφίσει. Υπό αυτές τις συνθήκες ο πρόεδρος των ΗΠΑ κάνει ό,τι μπορεί για να σώσει την επιχείρηση επανεκλογής του: την Κυριακή είχε προγραμματίσει να δώσει πέντε ομιλίες σε ισάριθμες πολιτείες-κλειδιά των εκλογών. Στον αντίποδα ο Τζο Μπάιντεν, των Δημοκρατικών, θα εμφανιζόταν μόνο στην Πενσιλβάνια. Είναι η γενέτειρά του αλλά και η πολιτεία που με βάση όλες τις αναλύσεις θα κρίνει περισσότερο από κάθε άλλη το τελικό αποτέλεσμα.

Πού βρισκόμαστε ως τώρα;

Κατ’ αρχάς οι δημοσκοπήσεις. Ο μέσος όρος των εθνικών δημοσκοπήσεων δίνει στον Μπάιντεν, αντιπρόεδρο των ΗΠΑ επί Μπαράκ Ομπάμα το 2009-2017, ένα ευρύ προβάδισμα 8,6%. Ακόμα και η τελευταία δημοσκόπηση του Fox News, που στηρίζει σταθερά τους Ρεπουμπλικάνους και βοήθησε αφάνταστα στη νίκη του Τραμπ το 2016, έδειξε τον υποψήφιο των Δημοκρατικών να προηγείται με 7%.

Όμως τα εθνικά στατιστικά στις ΗΠΑ, λόγω του εκλογικού συστήματος των εκλεκτόρων κάθε πολιτείας, δεν μετρούν τόσο. Σημασία έχει τι θα κάνει κάθε υποψήφιος σε συγκεκριμένες πολιτείες-κλειδιά ώστε να φτάσει το όριο των 270 εκλεκτόρων. Στη Φλόριντα των 29 εκλεκτόρων, για παράδειγμα, οι δημοσκοπήσεις είναι μοιρασμένες —και η τελευταία, των ABC News/The Washington Post, έδωσε προβάδισμα 2% στον Τραμπ. Από την άλλη, στη Βόρεια Καρολίνα των 15 εκλεκτόρων, δημοσκόπηση των Siena College/The New York Times έδωσε προβάδισμα στον Μπάιντεν 3%. Στην Πενσιλβάνια η ίδια ομάδα έρευνας έδωσε στον πρώην αντιπρόεδρο προβάδισμα 6%. Στη δε Τζόρτζια, την οποία οι Δημοκρατικοί έχουν να κερδίσουν από την εποχή του Μπιλ Κλίντον, οι δημοσκόποι αδυνατούν να βρουν ποιος προηγείται.

Σε κάθε περίπτωση όμως, το προβάδισμα του Μπάιντεν είναι ξεκάθαρο. Οι αναλυτές λένε ότι ο Τραμπ θα χρειαστεί μια πολύ μεγαλύτερη διάψευση των δημοσκοπήσεων —από αυτή που κατάφερε το 2016, επικρατώντας της Χίλαρι Κλίντον— για να επανεκλεγεί. Και έτσι κάνει, ό,τι μπορεί, ασχέτως αν είναι επικίνδυνο. Στα 74 του δίνει ασταμάτητα ομιλίες συγκεντρώνοντας πλήθη που αδιαφορούν για την πανδημία του κορονοϊού —το πολιτικό αφήγημα σαφές: δεν υπάρχει ο ιός ή ακόμα και αν υπάρχει δεν πρέπει να μας επηρεάζει, μολονότι οι θάνατοι στις ΗΠΑ ξεπέρασαν τους 230.000 και υπάρχει νέα έξαρση κρουσμάτων.

Ο Τραμπ ετοιμαζόταν, λοιπόν, να διανύσει πάνω από 3.500 χιλιόμετρα την Κυριακή (ταξιδεύοντας σε Μίσιγκαν, Αϊόβα, Βόρεια Καρολίνα, Τζόρτζια και Φλόριντα – πέντε πολιτείες που, με βάση τις δημοσκοπήσεις, ο Μπάιντεν μπορεί να τις κερδίσει όλες, αλλάζοντας δραματικά υπέρ των Δημοκρατικών τον χάρτη του 2016). Για τη Δευτέρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει στο πρόγραμμα άλλες πέντε ομιλίες σε τέσσερις πολιτείες.

Οι οπαδοί του παραληρούν. Δεν θέλουν μάσκες, δεν θέλουν lockdown, δεν θέλουν τον «κινεζικό» ιό, όπως τον αποκαλεί ο… ηγέτης. Στις ομιλίες του στο Μίσιγκαν την Παρασκευή και στην Πενσιλβάνια το Σάββατο συγκεντρώθηκαν και πάλι χιλιάδες για να τον ακούσουν, αγνοώντας τα στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας. Οι περισσότεροι στριμώχτηκαν δίπλα δίπλα χωρίς να φορούν μάσκα, ή βγάζοντάς την επιδεικτικά. Μία στο Μίσιγκαν γδύθηκε και εντελώς.

Οπαδός του Τραμπ στο Γουότερφορντ του Μίσιγκαν (REUTERS/Shannon Stapleton)

«Τέσσερα χρόνια ακόμα, τέσσερα χρόνια ακόμα», φώναζαν σε κάθε συγκέντρωση. Ο Τραμπ ελπίζει στην εργατική τάξη του Μίσιγκαν, πολιτεία που είχε κερδίσει οριακά το ’16, φοβίζοντάς την ότι με τον Μπάιντεν η χώρα θα βυθιστεί σε νέα ύφεση και ότι επειδή ακούει τους επιστήμονες θα κλείσει την αγορά και θα καταστρέψει την οικονομία. Τα ίδια λέει και στην Πενσιλβάνια, άλλη πολιτεία της «ζώνης της σκουριάς», όπως λέγεται η τεράστια βιομηχανική περιοχή στα μεσοδυτικά του αμερικανικού χάρτη.

Αν αναλάμβανε μια κυβέρνηση Μπάιντεν «θα μετατρεπόσασταν σε φυλακισμένους μέσα στην ίδια σας τη χώρα», είπε ο Τραμπ σε μια από τις ομιλίες του το Σάββατο. Δεν τον νοιάζει η πανδημία, λέει ότι είναι σε αποδρομή, μολονότι οι αριθμοί και οι επιστήμονες τον διαψεύδουν. Και ακόμα χειρότερα: αυτού του είδους οι ανεύθυνες προεκλογικές συγκεντρώσεις διασπείρουν ακόμα περισσότερο τον ιό —και σκοτώνουν.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του πανεπιστημίου Στάνφορντ, που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Πέμπτη, 18 προεκλογικές συγκεντρώσεις του Τραμπ έχουν οδηγήσει σε πάνω από 30.000 (!) μολύνσεις από τον SARS-CoV-2 και περίπου σε 700 θανάτους (όχι κατ’ ανάγκη μεταξύ των ανθρώπων που συμμετείχαν).

Την ίδια ώρα ο Μπάιντεν, στα 77 του, είναι αφάνταστα πιο προσεκτικός, ίσως επειδή πιστεύει ότι θα εκλεγεί στο ύπατο αξίωμα και δεν πρέπει να ρισκάρει μια πιθανή μόλυνση. Ο πρώην αντιπρόεδρος δίνει ελάχιστες ομιλίες και αυτές σε προστατευόμενο περιβάλλον, σεβόμενος τις οδηγίες των επιστημόνων καθώς οι ΗΠΑ βρίσκονται αντιμέτωπες με το δεύτερο κύμα της πανδημίας της Covid-19.

Ουσιαστικά έχει αφήσει το παιχνίδι των εντυπώσεων στον Μπαράκ Ομπάμα. Ο 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ αγόρευε με κοινό υποστηρικτές του Δημοκρατικού υποψηφίου σε συγκέντρωση «drive-in» στο Μίσιγκαν. Την  Τρίτη «παίζονται τα πάντα», είπε ο πρώην πρόεδρος, που φόραγε μάσκα με τυπωμένη την προτροπή «Ψηφίστε», επικρίνοντας με σφοδρότητα τη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού από τον διάδοχό του στην προεδρία.

Στο περιθώριο της ομιλίας του έκανε και επίδειξη των ικανοτήτων του στο μπάσκετ.

 

Στο Μίσιγκαν, όπου ο Μπάιντεν αντέταξε πως ο Τραμπ «είναι καιρός να φτιάχνει βαλίτσες» ενόψει της αποχώρησής του από τον Λευκό Οίκο, το ερώτημα είναι αν θα ψηφίσουν περισσότεροι μαύροι. Πριν από τέσσερα χρόνια, η μικρή συμμετοχή τους επέτρεψε στον Τραμπ να κερδίσει, με λιγότερες από 11.000 ψήφους διαφορά.

Το δίδυμο Μπάιντεν-Ομπάμα πήγε κατόπιν στο Ντιτρόιτ, ιστορικά την καρδιά της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, μια από τις φτωχότερες πόλεις των ΗΠΑ, όπου το 80% των πολιτών είναι Αφροαμερικανοί.

Την Παρασκευή ο Μπάιντεν περιόδευσε στο Ουισκόνσιν, στο οποίο επίσης προηγείται. Όμως και αυτή είναι μια κρίσιμη πολιτεία, καθώς το ’16 είχε κερδίσει για μερικές δεκάδες χιλιάδες ψήφους διαφορά.

Σε αποστειρωμένο περιβάλλον, ο Μπάιντεν μιλάει στο Μιλγουόκι του Ουισκόνσιν (Reuters)

Τόσο στο Μίσιγκαν, όσο και στο Ουισκόνσιν, η έξαρση της επιδημίας έχει περιορίσει τις πιθανότητες του Τραμπ για να κερδίσει. Δημοσκόπηση των ABC News/The Washington Post την περασμένη εβδομάδα έδωσε προβάδισμα 17% στον Μπάιντεν στο Ουισκόνσιν, αν και μεταγενέστερη έρευνα του Emerson College περιόρισε τη διαφορά στο 7% —σε κάθε περίπτωση είναι μεγάλη. Στο δε Μίσιγκαν, η τελευταία δημοσκόπηση των CNN/SSRS έδειξε τον Μπάιντεν να προηγείται με 14%, αν και αυτή των The New York Times/Siena College Research Institute, που θεωρείται πιο αξιόπιστη, περιορίζει τη διαφορά στο 8%.

Η ομάδα του Μπάιντεν πάντως, φαίνεται να είναι σίγουρη. Και είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ανακοίνωσε πως τη βραδιά των εκλογών, ο Δημοκρατικός υποψήφιος θα «απευθυνθεί στο έθνος», πράγμα που δεν έκανε η Χίλαρι Κλίντον μετά την ήττα της πριν από τέσσερα χρόνια.

Άλλωστε πάνω από 90 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ήδη ψηφίσει εκ των προτέρων, αριθμός-ρεκόρ που ξεπερνά το 65% της συνολικής συμμετοχής στις εκλογές του 2016.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...