381
Ο Αντονι Φάουτσι, υπό το βλέμμα του Τραμπ, τον περασμένο Απρίλιο. Τώρα λέει ότι ο πρόεδρος δεν τον ακούει καθόλου | REUTERS/Yuri Gripas

Ο Φάουτσι αποδομεί το αφήγημα Τραμπ για τον κορονοϊό – Ο Τραμπ λέει ότι θα τον απολύσει

Protagon Team Protagon Team 2 Νοεμβρίου 2020, 11:02
Ο Αντονι Φάουτσι, υπό το βλέμμα του Τραμπ, τον περασμένο Απρίλιο. Τώρα λέει ότι ο πρόεδρος δεν τον ακούει καθόλου
|REUTERS/Yuri Gripas

Ο Φάουτσι αποδομεί το αφήγημα Τραμπ για τον κορονοϊό – Ο Τραμπ λέει ότι θα τον απολύσει

Protagon Team Protagon Team 2 Νοεμβρίου 2020, 11:02

Φειδωλός στις παρεμβάσεις του στα μέσα ενημέρωσης, αλλά πολύ αιχμηρός, είναι ο λοιμωξιολόγος Αντονι Φάουτσι, ο οποίος λίγα 24ωρα πριν από τις κάλπες της 3ης Νοεμβρίου κατέκρινε τη στρατηγική της κυβέρνησης Τραμπ κατά της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ, παρότι ο πρόεδρος δεν εμφανίζεται καθόλου πρόθυμος να ακούσει τις συστάσεις του, σε συνέντευξή του στη Washington Post είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα μπορούσαν να είναι «πιο άσχημα τοποθετημένες» για να αντιμετωπίσουν την επιτάχυνση του αριθμού κρουσμάτων της Covid-19.

«Θα υποφέρουμε», προειδοποίησε και τόνισε ότι «η κατάσταση δεν είναι καλή». Οι δηλώσεις του είναι σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από το πολιτικό αφήγημα του Τραμπ, που προσπαθεί να πείσει τους ψηφοφόρους ότι ο «κινεζικός ιός» βρίσκεται σε αποδρομή, αν δεν είναι μια υπερβολή των επιστημόνων.

Ο Φάουτσι αποκάλυψε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν ακούει πλέον τις συμβουλές του και ότι προτιμά τον νευροραδιολόγο Σκοτ Ατλας, ο οποίος είναι υπέρ ενός μεγάλου ανοίγματος της αμερικανικής κοινωνίας, παρά μιας ενίσχυσης των προληπτικών μέτρων.

«Ξαφνικά, δεν ήθελαν πλέον να ακούσουν το μήνυμά μας, γιατί δεν ανταποκρινόταν σε αυτό που ήθελαν να κάνουν», δηλώνει ο δρ Φάουτσι, που λέει ότι δεν έχει μιλήσει με τον πρόεδρο εδώ και εβδομάδες.

Επιπλέον, ο Φάουτσι σημείωσε μια σαφή διαφορά μεταξύ της προσέγγισης του Λευκού Οίκου και αυτής του Δημοκρατικού υποψηφίου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος «λαμβάνει σοβαρά υπόψη (την πανδημία) από την άποψη της δημόσιας υγείας».

Ο Λευκός Οίκος δεν άφησε αναπάντητες τις δηλώσεις του Τραμπ. Μέλος της ομάδας επικοινωνίας του Λευκού Οίκου, ο Τζουντ Ντίρι, χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις δηλώσεις του Φάουτσι και πρόσθεσε ότι ο επιστήμονας «παραβίασε καθετί που είθισται, επιλέγοντας τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές να κάνει πολιτική».

Στα μέσα Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε αποκαλέσει τον Φάουτσι «καταστροφή» και τον είχε συμπεριλάβει σε μια ομάδα επιστημόνων υποστηρικτών μιας προσεκτικής προσέγγισης της πανδημίας, μια ομάδα «ηλιθίων», σύμφωνα με τον πρόεδρο.

Και χθες, Κυριακή, ο Τραμπ υπαινίχθηκε ότι θα απολύσει τον Φάουτσι μετά τις εκλογές, εφόσον τις κερδίσει.

Συγκεκριμένα, σε προεκλογική συγκέντρωση στη Φλόριντα, ο Τραμπ άκουσε κάποια στιγμή το πλήθος να του φωνάζει «Fire Fauci» (απόλυσε τον Φάουτσι). Και τους είπε με το χαρακτηριστικό του ύφος: «Μην το πείτε παραέξω, αλλά περιμένετε λίγο μετά τις εκλογές. Ευχαριστώ για τη συμβουλή»… Αργότερα είπε ότι ο δρ Φάουτσι είναι «καλός άνθρωπος, αλλά έχει κάνει πολλά λάθη».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...