281
|

Πώληση αιολικού πάρκου από ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έναντι 188,5 εκατ. ευρώ

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουλίου 2020, 16:50

Πώληση αιολικού πάρκου από ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έναντι 188,5 εκατ. ευρώ

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουλίου 2020, 16:50

Κέρδος που ξεπέρασε τα 26 εκατ. ευρώ (30 εκατ. δολάρια) αποκόμισε η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή από την πώληση του αιολικού πάρκου Mountain Air ισχύος 138 MW, το οποίο βρίσκεται στην πολιτεία του Αϊνταχο των ΗΠΑ.

Η συνολική αξία του τιμήματος πώλησης του πάρκου ανήλθε σε 188,5 εκατ. ευρώ (215 εκατ. δολάρια), ποσό το οποίο ισοδυναμεί με σχεδόν 12 φορές το ύψος των ετήσιων λειτουργικών κερδών του πάρκου το 2019, καθώς αυτά είχαν διαμορφωθεί σε 15,4 εκατ. ευρώ (17,6 εκατ. δολάρια).

Οπως ανακοίνωσε χθες η εισηγμένη, το σύνολο του ποσού των 188,5 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθεί στη μείωση του χρέους της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, απελευθερώνοντας έτσι σημαντική δυναμική, ώστε να «τρέξει» με ακόμα μεγαλύτερη άνεση το υφιστάμενο επενδυτικό πρόγραμμα, το οποίο προβλέπει δαπάνες 1,7 δισ. ευρώ για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Σε σχετικές δηλώσεις του, ο πρόεδρος του ομίλου ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Γιώργος Περιστέρης σημείωσε ότι «η απόφαση να επεκτείνουμε το επενδυτικό μας πρόγραμμα στην αγορά των ΗΠΑ, πέρα από τη σημαντική αύξηση που επέφερε στα μεγέθη και την κερδοφορία του ομίλου, προσφέρει επίσης σημαντικές υπεραξίες, καθώς και κεφάλαια για τη χρηματοδότηση του νέου επενδυτικού μας προγράμματος, στους τομείς της καθαρής ενέργειας, της αποθήκευσης ενέργειας με αντλησοταμίευση και της διαχείρισης απορριμμάτων».

Σύμφωνα με τον κ. Περιστέρη, η πώληση αυτή δεν σηματοδοτεί την αποχώρηση από τις ΗΠΑ, καθώς ο ελληνικός όμιλος θα συνεχίσει την παρουσία της στην αγορά καθαρής ενέργειας των ΗΠΑ, προχωρώντας πλέον σε ενεργή διαχείριση του χαρτοφυλακίου των αιολικών της πάρκων.

Στο πλαίσιο αυτό, στοχεύει στην εκμετάλλευση επενδυτικών ευκαιριών, που παράγουν σημαντική αξία για τους μετόχους και εξασφαλίζουν αυξημένες αποδόσεις. Εν ολίγοις, αν υπάρξουν ανάλογες ευκαιρίες πώλησης μέρους των υφιστάμενων αιολικών της πάρκων με σημαντική υπεραξία, είναι προφανές ότι δεν θα πρέπει να αποκλείονται και νέες πωλήσεις στο μέλλον.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...