175
O πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μίχαλ Μάρτιν | Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS

Πρωθυπουργός Ιρλανδίας: Η παραίτηση Τζόνσον είναι μια «ευκαιρία» για τις σχέσεις Δουβλίνου – Λονδίνου

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουλίου 2022, 18:42
O πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μίχαλ Μάρτιν
|Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS

Πρωθυπουργός Ιρλανδίας: Η παραίτηση Τζόνσον είναι μια «ευκαιρία» για τις σχέσεις Δουβλίνου – Λονδίνου

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουλίου 2022, 18:42

Η παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον είναι μια «ευκαιρία» για το Δουβλίνο και το Λονδίνο να ξεκινήσουν σε καλή βάση, εκτίμησε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μίχαλ Μάρτιν.

«Έχουμε μια ευκαιρία για να επανέλθουμε στο αληθινό πνεύμα της συνεργασίας και του αμοιβαίου σεβασμού που έχουμε ανάγκη» δήλωσε σε ανακοίνωση.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε νωρίτερα ότι παραιτείται από την ηγεσία των Συντηρητικών, ανοίγοντας τον δρόμο για τον διορισμό νέου πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με τον Μάρτιν, η σχέση μεταξύ των δύο χωρών ήταν «τεταμένη και καταπονημένη τελευταία» κυρίως λόγω του σχεδίου του Λονδίνου να αναθεωρήσει μονομερώς τελωνειακές διατάξεις μετά το Brexit στη Βόρεια Ιρλανδία, που κρίνεται παράνομο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέλος της οποίας είναι η Ιρλανδία.

Επανέλαβε την ανάγκη να προστατευτεί η συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, η οποία έθεσε τέλος το 1998 σε μια σύγκρουση τριών δεκαετιών στη Βόρεια Ιρλανδία μεταξύ των Ενωτικών που είναι προσηλωμένοι στο βρετανικό Στέμμα και των Ρεπουμπλικανών που τάσσονται υπέρ της ενοποίησης.

«Αυτό είναι πιο σημαντικό από ποτέ σήμερα και προτρέπω για άλλη μια φορά να απόσχουμε από οποιαδήποτε μονομερή ενέργεια» δήλωσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...