299
O σέρβος πρόεδρος Αλεξάντερ Βούτσιτς | REUTERS

Πρόεδρος Σερβίας: Ολα νόμιμα με το φορτίο του Αντόνοφ

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουλίου 2022, 12:12
O σέρβος πρόεδρος Αλεξάντερ Βούτσιτς
|REUTERS

Πρόεδρος Σερβίας: Ολα νόμιμα με το φορτίο του Αντόνοφ

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουλίου 2022, 12:12

Τηρήσαμε όλες τις νόμιμες διαδικασίες κατά την εξαγωγή των πυρομαχικών που μετέφερε το Αντόνοφ -12 που κατέπεσε στην Καβάλα, υποστήριξε την Τρίτη ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ισχυριζόμενος που δεν είναι σε γνώση του το ελληνικό διάβημα για την επικινδυνότητα του φορτίου του ουκρανικού αεροσκάφος και τη σχετική ενημέρωση που θα έπρεπε να έχει προηγηθεί.

«Δεν έχω γνώση για το διάβημα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, δεν καταλαβαίνω τον λόγο γιατί θα έπρατταν κάτι τέτοιο, αφού η Σερβία τήρησε όλες τις διαδικασίες. Ολα ήταν καθαρά σαν το δάκρυ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βούτσιτς, απαντώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις εξηγήσεις που αξιώνει η Αθήνα από το Βελιγράδι.

Καθώς όπως είπε, δεν έχει κατατεθεί κάποιο διάβημα, ο σέβρος πρόεδρος πρόσθεσε ότι «οι σερβικές Αρχές θα περιμένουν να δουν τι γράφει η ελληνική διακοίνωση για να μπορέσουν να πάρουν θέση».

Σημειώνεται ότι την περασμένη Κυριακή το πρωί ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας Νέμποισα Στεφάνοβιτς ανακοίνωσε ότι το φορτίο του Αντόνοφ αποτελούνταν από 11,5 τόνους εκπαιδευτικών και φωτιστικών βλημάτων όλμου που προορίζονταν για το Μπαγκλαντές. Ο Στεφάνοβιτς ανέφερε ότι όλα έγινα νόμιμα από την σερβική πλευρά και υπήρχε το «πιστοποιητικό τελικού χρήστη» που ανέφερε ως τελικό αγοραστή το υπουργείο Αμυνας του Μπαγκλαντές.

Στα σερβικά ΜΜΕ εγείρονται ερωτήματα για  το φορτίο του Αντόνοφ και τον τρόπο μεταφοράς του. Η Σερβία για περισσότερα από 20 χρόνια εξάγει όπλα και πυρομαχικά στο Μπαγκλαντές και ήταν σύνηθες η μεταφορά τους να γίνεται μέσω θαλάσσης, με πλοίο. Ιδιαίτερα όταν επρόκειτο για εκπαιδευτικά βλήματα τα οποία είναι έως και τέσσερεις φορές φθηνότερα από τα κανονικά πάντα επιλεγόταν  η μεταφορά τους με πλοίο διότι η αερομεταφορά, εξαιτίας του υψηλού κόστους, ήταν ασύμφορη. Ειδικοί στη Σερβία θέτουν το ερώτημα: «Γιατί τώρα η ιδιωτική εταιρία Valir που φέρεται ως εξαγωγέας επέλεξε μια ασύμφορη οικονομικά οδό για την μεταφορά των εκπαιδευτικών βλημάτων;»

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...