564
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επί τέσσερις ώρες απαντούσε για όλα τα μεγάλα και μικρά ζητήματα που απασχολούν τον ίδιο και τη Ρωσία | REUTERS/Evgenia Novozhenina

Πούτιν: «Η Δύση έρχεται με πυραύλους στην πόρτα μας»

Protagon Team Protagon Team 23 Δεκεμβρίου 2021, 19:32
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επί τέσσερις ώρες απαντούσε για όλα τα μεγάλα και μικρά ζητήματα που απασχολούν τον ίδιο και τη Ρωσία
|REUTERS/Evgenia Novozhenina

Πούτιν: «Η Δύση έρχεται με πυραύλους στην πόρτα μας»

Protagon Team Protagon Team 23 Δεκεμβρίου 2021, 19:32

Εντονα ενοχλημένος από το ότι η Δύση έρχεται στο κατώφλι της Ρωσίας με πυραύλους εμφανίστηκε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος επανέλαβε τα αιτήματα που έθεσε προ ημερών για τη μη επέκταση του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη.

Στην καθιερωμένη, πολύωρη τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου για το τέλος του χρόνου, που δόθηκε στη Μόσχα, ο ρώσος πρόεδρος εμφανίστηκε έτοιμος για επέμβαση αν η Ουκρανία ή οι δυτικοί της σύμμαχοι προετοίμαζαν επίθεση κατά των φιλορωσικών δυνάμεων.

«Συνέχεια μας λένε “πόλεμος, πόλεμος πόλεμος”. Υπάρχει η εντύπωση ότι ίσως προετοιμάζουν τρίτη στρατιωτική επέμβαση [ενν. στην Ουκρανία] και μας προειδοποιούν: “μην επεμβαίνετε, μην τους προστατεύετε αλλά αν το κάνετε, θα υπάρξουν κυρώσεις”. Ισως πρέπει να προετοιμαστούμε για αυτό».

Η Ρωσία, όπως επισημαίνει ο Guardian, ίσως επιδιώκει ένα casus belli, την ώρα που έχει μεταφέρει περί τους 100.000 στρατιώτες, άρματα μάχης και μονάδες πυροβολικού σε απόσταση βολής από την Ουκρανία. Εν τω μεταξύ, ο ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σόιγκου κατηγόρησε αμερικανούς μισθοφόρους ότι μεταφέρουν χημικά όπλα στη πρώτη γραμμή, χωρίς πάντως να εισφέρει αποδείξεις για αυτό. Πάντως, όπως συνεχίζει η βρετανική εφημερίδα, δεν υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι η Ουκρανία ετοιμάζει επίθεση στο Ντονμπάς, το δυτικό τμήμα της Ουκρανίας, όπου τα μέτωπα έχουν μείνει σχεδόν ακίνητα εδώ και επτά χρόνια.

Ο ρώσος πρόεδρος είπε πάντως ότι δεν θέλει πόλεμο με την Ουκρανία, αλλά επιζητεί εγγυήσεις ασφάλειας από τη Δύση κατά τη διάρκεια των επερχόμενων συνομιλιών με τις ΗΠΑ. Ενα από τα βασικά αιτήματα, να απομακρυνθούν στρατεύματα και βάσεις από τις ανατολικές χώρες. «Οι ΗΠΑ στέκονται με πυραύλους στην πόρτα μας. Είναι υπερβολική απαίτηση να μην τους εγκαταστήσει στο σπίτι μας; Πώς θα αντιδρούσαν οι Αμερικανοί αν τα συστήματα τοποθετούνταν στα σύνορα με τον Καναδά ή το Μεξικό;», τόνισε ο ρώσος πρόεδρος.

Για το ΝΑΤΟ είπε ακόμη: «Μερικές φορές μοιάζει να ζούμε σε διαφορετικούς κόσμους. Είπαν ότι δεν θα επεκτείνονταν και επεκτάθηκαν».

Η Ουκρανία ήταν ένα από τα βασικά ζητήματα για τα οποία ερωτήθηκε ο πρόεδρος της Ρωσίας στην καθιερωμένη ετήσια συνέντευξη Τύπου | REUTERS/Evgenia Novozhenina

Σχετικά με τις συζητήσεις με τις ΗΠΑ, που θα αρχίσουν το 2022, είπε ότι «προς το παρόν διαπιστώνουμε μία θετική αντίδραση, οι αμερικανοί εταίροι μας μάς είπαν ότι είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν αυτήν την συζήτηση, αυτές τις διαπραγματεύσεις, από τις αρχές του έτους στην Γενεύη». Και συνέχισε: «Το μπαλάκι βρίσκεται στο δικό τους γήπεδο. Πρέπει να μάς απαντήσουν», προσθέτοντας ότι οι εκπρόσωποι για τις διαπραγματεύσεις στην Γενεύη στις αρχές του 2022 έχουν ήδη οριστεί. «Ελπίζω ότι η κατάσταση θα εξελιχθεί προς αυτήν την κατεύθυνση», είπε.

Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο και την εκτίναξη των τιμών στην Ευρώπη, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι είναι άδικο να κατηγορείται η Μόσχα για αυτό, αφού «η Gazprom εκπληρώνει όλες τις υποχρεώσεις της». Η Ευρώπη δημιούργησε τα δικά της προβλήματα με το φυσικό αέριο και αυτή πρέπει να τα επιλύσει, είπε και πρόσθεσε ότι υποψιάζεται ότι κάποια ποσότητα ρωσικού φυσικού αερίου μεταπωλήθηκε τελικά στην Ουκρανία.

Τέλος, ο ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε το διπλωματικό μποϊκοτάζ των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, που θα διεξαχθούν στο Πεκίνο το 2022, από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους (Βρετανία, Καναδά και Αυστραλία) «απαράδεκτη και λανθασμένη απόφαση», αποδίδοντάς το στην επιθυμία τους να περιοριστεί η ανάπτυξη της Κίνας.

«Ο αθλητισμός, όπως και η τέχνη, πρέπει να ενώνουν τους ανθρώπους. Και όταν στερούν από τον αθλητισμό τις βασικές του αξίες, βλάπτεται όλη η παγκόσμια κοινότητα. Η στήριξη των σχέσεων μεταξύ των χωρών καταργείται, αυτό είναι λάθος», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...