395
Ο Ντόναλντ Τραμπ βγάζει τη μάσκα, την οποία εξάλλου ποτέ δεν συμπάθησε | REUTERS/Tom Brenner

Πόσο υγιής είναι (ή δεν είναι) ο Τραμπ;

Protagon Team Protagon Team 12 Οκτωβρίου 2020, 11:28
Ο Ντόναλντ Τραμπ βγάζει τη μάσκα, την οποία εξάλλου ποτέ δεν συμπάθησε
|REUTERS/Tom Brenner

Πόσο υγιής είναι (ή δεν είναι) ο Τραμπ;

Protagon Team Protagon Team 12 Οκτωβρίου 2020, 11:28

Αν υπάρχει μια ένδειξη για τους αμφιβόλου αξίας ισχυρισμούς του Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με την πορεία της υγείας του, είναι το Twitter που επισήμανε σαν παραπλανητικό το tweet του προέδρου στο οποίο ισχυρίζεται ότι έχει πλέον ανοσία στον κορονοϊό. Σκεπτικισμό εκφράζουν και οι επιστήμονες, για ένα ζήτημα όπου οι ανάγκες της πολιτικής μάλλον υπερισχύουν της επιστήμης και η αδιαφάνεια από την πλευρά του Λευκού Οίκου παραμένει.

Με ένα μπαράζ ανακοινώσεων και δηλώσεων την Κυριακή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ και οι συν αυτώ προσπάθησαν να δείξουν ότι η φαρμακευτική αγωγή την οποία πήρε τον αποθεράπευσε σε χρόνο ρεκόρ.

Την Κυριακή ο Τραμπ βγήκε στο Fox News, για άλλη μια φορά αυτή την εβδομάδα, και δήλωσε απολύτως απαλλαγμένος από τον κορονοϊό. Καμία απόδειξη δεν έδωσε για αυτό, σημειώνει ο Guardian, πολύ περισσότερο δεν έδωσε κάποια απόδειξη για τον ακόμη πιο απίστευτο ισχυρισμό ότι απέκτησε ανοσία στον κορονοϊό «μπορεί για λίγο, μπορεί και για πάντα».

Το Twitter έσπευσε πάντως να επισημάνει ότι οι ισχυρισμοί του προέδρου είναι πιθανόν αβάσιμοι.

Επιπλέον, με μια μάλλον κρυπτική ανακοίνωση, ο γιατρός του προέδρου είχε ανακοινώσει την Κυριακή ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι πλέον μεταδοτικός.

Τα ανακοινωθέντα του Λευκού Οίκου για την κατάσταση του προέδρου, από την ημέρα που βγήκε από το νοσοκομείο, δεν είναι ιδιαίτερα διαφωτιστικά. Ερωτήματα για το αν (ακόμη) υπάρχει ζήτημα στους πνεύμονες ή αν και πότε κάνει τεστ –και πολύ περισσότερο, αν είναι αρνητικά– παραμένουν αναπάντητα. Οπως προσφυώς σημειώνει η Corriere, είναι σαν να έχουν απαγορεύσει τις λέξεις «θετικός» και «αρνητικός».

Ειδικοί ιολόγοι που ρωτήθηκαν από τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης εξέφρασαν τον σκεπτικισμό τους για τους ισχυρισμούς του Τραμπ. Υπενθυμίζουν ότι το CDC, το αμερικανικό κέντρο ελέγχου λοιμώξεων, συστήνει σε ασθενείς με ήπια ή και σχετικά σοβαρά συμπτώματα να παραμείνουν σε αυτοαπομόνωση για τουλάχιστον 20 ημέρες.

Είναι ακόμη αμφίβολο αν η ισχυρή αγωγή που έλαβε ο Τραμπ επαρκεί για να τον «καθαρίσει» εντελώς από τον ιό τόσο γρήγορα. Εξάλλου, το θέμα της ανοσίας απέναντι στην Covid-19 συνεχίζει να περιβάλλεται από πολλές άγνωστες παραμέτρους, καθώς δεν είναι γνωστός με ακρίβεια ο βαθμός της προστασίας που προσφέρουν τα αντισώματα, ούτε η διάρκεια μιας ενδεχόμενης ανοσίας.

Ασχέτως ιατρικών ανακοινωθέντων, ο Τραμπ επιστρέφει από σήμερα Δευτέρα στον προεκλογικό αγώνα με εκδήλωση στη Φλόριντα, μια πολιτεία που επιθυμεί διακαώς να κερδίσει, ώστε να έχει ελπίδες και για την προεδρία. Προς το παρόν ο Μπάιντεν μοιάζει να προηγείται, αν και όχι με διαφορά που θα του επέτρεπε να μην ανησυχεί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...