476
Οι εικόνες του περασμένου Αυγούστου με το «Oruc Reis», να συνοδεύεται από τον τουρκικό στόλο, επιστρέφουν | Turkish Defence Ministry/Handout via REUTERS/CreativeProtagon

Γιατί επέστρεψε το «Oruc Reis»

Νίκος Μαρτίνος Νίκος Μαρτίνος 12 Οκτωβρίου 2020, 08:46
Οι εικόνες του περασμένου Αυγούστου με το «Oruc Reis», να συνοδεύεται από τον τουρκικό στόλο, επιστρέφουν
|Turkish Defence Ministry/Handout via REUTERS/CreativeProtagon

Γιατί επέστρεψε το «Oruc Reis»

Νίκος Μαρτίνος Νίκος Μαρτίνος 12 Οκτωβρίου 2020, 08:46

Τελικά διάλογος ήταν και πάει. Χθες λίγο πριν τα μεσάνυχτα, με νέα NAVTEX η Άγκυρα «έβγαλε» ξανά το «Oruc Reis» στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτή τη φορά το τουρκικό ερευνητικό συνεχίζει ακριβώς από το σημείο το οποίο είχε μείνει την τελευταία φορά. Από σήμερα τα ξημερώματα μέχρι και το βράδυ της 22ας Οκτωβρίου, το «Oruc Reis» θα κινείται σε μια περιοχή από τα νότια της Ρόδου μέχρι και σε μια περιοχή σε απόσταση μικρότερη των 12 ναυτικών μιλιών από το σύμπλεγμα της Μεγίστης (Καστελόριζο). Πρακτικά η Άγκυρα κινείται μεταξύ 6 ναυτικών μιλίων, που είναι η έκταση των χωρικών υδάτων του Καστελόριζου, και 12 ναυτικών μιλίων που είναι η έκταση που μπορεί να έχει το Καστελόριζο εφόσον η κυβέρνηση προχωρήσει στη λήψη απόφασης επέκτασής τους. Ουσιαστικά η Άγκυρα αρνείται όχι μόνο την υφαλοκρηπίδα για το Καστελόριζο, αλλά και την διασφαλισμένη από το διεθνές δίκαιο δυνατότητα επέκτασης των χωρικών υδάτων.

Μια τέτοια κίνηση ξεκάθαρα τορπιλίζει την γερμανική πρωτοβουλία για διάλογο ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα. Το πρωί της 14ης Οκτωβρίου ο Χάικο Μάας θα βρίσκεται στην Άγκυρα για τις διερευνητικές. Την Πέμπτη που πέρασε, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ζήτησε από τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ημερομηνία για την έναρξη των διερευνητικών επαφών και εκείνος υποσχέθηκε να τη δώσει. Αντί αυτού, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λίγο μετά τη γνωστοποίηση της νέας NAVTEX «τουίταρε» χθες το βράδυ το όνομα του ερευνητικού πλοίου «Oruc Reis» και τίποτε άλλο, δείχνοντας με σαφήνεια την άποψή της Αγκυρας για την… αποκλιμάκωση.

Η τουρκική κίνηση είναι, λοιπόν, πρωταρχικά μια πλήρης απαξίωση της ελληνικής προσπάθειας για διάλογο και συνιστά πλήρη αιφνιδιασμό. Σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος επρόκειτο να ταξιδέψει μέχρι την Πορτογαλία για επίσημη συνάντηση με τον ομόλογό του στη Λισαβώνα. Κυρίως, η κίνηση αυτή δίνει επιχειρήματα σε όλους όσοι εκτιμούσαν ότι η απόσυρση του «Oruc Reis» στα μέσα Σεπτεμβρίου (εδώ) είχε ως μοναδικό στόχο την αποφυγή των κυρώσεων από το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε πριν τρεις εβδομάδες στις Βρυξέλλες.

Επί της ουσίας η επιστροφή του «Oruc Reis», λίγο μετά το άνοιγμα της παραλιακής οδού των Βαρωσίων, την επικείμενη δοκιμή των πυραύλων S-400 στη Μαύρη Θάλασσα, δείχνει την πρόθεση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ανοίξει όλα τα μέτωπα πριν την μοναδική εξέλιξη που πραγματικά υπολογίζει και φοβάται. Δηλαδή την πιθανότητα πολιτικής αλλαγής στην Ουάσιγκτον, η οποία εκ των πραγμάτων θα θέσει τη σχέση Τουρκίας και ΗΠΑ σε μια πολύ διαφορετική βάση από τη σημερινή, προσωποπαγή σύγκλιση Τραμπ-Ερντογάν. Σε μια δεύτερη ανάγνωση, ο Ερντογάν επιδεικνύει ακόμα πλήρη αγνόηση της Ανγκελα Μέρκελ. Δείχνει ξεκάθαρα ότι θεωρεί πως η Γερμανία δεν είναι παράγοντας τον οποίο η Τουρκία υπολογίζει όσον αφορά ζητήματα που αφορούν τις γεωπολιτικές, περιφερειακές φιλοδοξίες της.

Η συνέχεια προμηνύεται ενδιαφέρουσα, αν και για την Ελλάδα το επόμενο δεκαήμερο θα είναι πολύ κρίσιμο, καθώς κρύβει κινδύνους, δεδομένου ότι η Αθήνα δεν μπορεί να αποδεχθεί έρευνες στην περιοχή μεταξύ 6 και 12 ν.μ. από το Καστελόριζο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...