297
Φιαλίδιο με το υποψήφιο ακόμη για τις ΗΠΑ εμβόλιο των εταιρειών Pfizer και Pfizer/BioNTech | Liam McBurney /Pool via REUTERS

Πορτοκαλί φως από την FDA στο εμβόλιο της Pfizer

Protagon Team Protagon Team 8 Δεκεμβρίου 2020, 18:31
Φιαλίδιο με το υποψήφιο ακόμη για τις ΗΠΑ εμβόλιο των εταιρειών Pfizer και Pfizer/BioNTech
|Liam McBurney /Pool via REUTERS

Πορτοκαλί φως από την FDA στο εμβόλιο της Pfizer

Protagon Team Protagon Team 8 Δεκεμβρίου 2020, 18:31

Το υποψήφιο εμβόλιο των εταιρειών Pfizer/BioNTech βρίσκεται ένα βήμα πριν από την έγκρισή του και στις ΗΠΑ, καθώς μετά την ανασκόπηση των 53 σελίδων που δημοσίευσε η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ την Τρίτη, φαίνεται να πληροί τα πρότυπα για να λάβει την έγκριση εκτάκτου ανάγκης, σύμφωνα με την Washington Post.

Πρόκειται για την πρώτη εκτίμηση της FDA και είναι θετική, κάτι που σημαίνει ότι όχι απλώς το εμβόλιο αναμένεται να λάβει την πολυπόθητη έγκριση, αλλά και η ρυθμιστική αρχή να πάρει μία από τις πιο σημαντικές αποφάσεις στην ιστορία της.

Η ανασκόπηση αυτή αποτελεί επίσης την πιο λεπτομερή ανεξάρτητη αξιολόγηση των δεδομένων που μέχρι στιγμής είχαν δημοσιοποιηθεί μόνο από τη φαρμακευτική εταιρεία.

Η έγκριση θα αφορά τον εμβολιασμό όλων των ατόμων ηλικίας 16 ετών και άνω.

Τώρα, η FDA θα ζητήσει από την επιτροπή των ειδικών να ψηφίσει εάν το εμβόλιο έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να είναι αποτελεσματικό στην πρόληψη της Covid-19 και να καταθέσει τα αποτελέσματα στον πρόεδρο, ο οποίος και θα δώσει με την υπογραφή του το τελικό πράσινο φως για την έναρξη των εμβολιασμών.

Το έγγραφο ανέφερε πως τα δεδομένα προέκυψαν από 38.000 δείγματα σε διάστημα δύο μηνών, τα οποία δείχνουν πως το εμβόλιο είναι ασφαλές, χωρίς να εντοπίζονται λόγοι ανησυχίας μετά τη δεύτερη δόση.

Η ανάλυση επιβεβαιώνει επίσης την αποτελεσματικότητα (95%) του υποψήφιου εμβολίου που είχε ανακοινώσει η φαρμακευτική εταιρεία, η οποία αποκτάται μια εβδομάδα μετά από τη δεύτερη δόση (αναμνηστική). Το διάστημα μεταξύ των δύο δόσεων είναι 21 ημέρες.

Μάλιστα, υπογραμμίζει πως η πιο κοινή παρενέργεια μετά τον εμβολιασμό είναι δερματική αντίδραση στο σημείο που πραγματοποιείται το εμβόλιο και ακολουθούν εμφάνιση κόπωσης ή πονοκέφαλος.

Η FDA αναμένεται να αποφασίσει εάν θα εγκρίνει το εμβόλιο εντός των επόμενων ημερών, καθώς η ημερομηνία που είχε ανακοινωθεί ήταν η 10η Δεκεμβρίου (εδώ).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...