260
|

Παγωμένα δάκρυα

Avatar protagon.import 17 Ιανουαρίου 2015, 00:25

Παγωμένα δάκρυα

Avatar protagon.import 17 Ιανουαρίου 2015, 00:25

Πώς γίνεται μέσα από τον ήχο μιας ανθρώπινης φωνής να ζωντανεύουν σκηνές από έναν ολόκληρο κόσμο; Όσοι βρεθήκαμε στο Μέγαρο Μουσικής για να παρακολουθήσουμε το μοναδικό ρεσιτάλ του διεθνούς φήμης λυρικού τραγουδιστή Δημήτρη Τηλιακού, και του εξαιρετικού σολίστ Βασίλη Βαρβαρέσου στο πιάνο, είδαμε να ζωντανεύει μπροστά μας ο κόσμος από το Χειμωνιάτικο Ταξίδι του Φραντς Σούμπερτ, έτσι όπως περιγράφεται στα 24 ποιήματα του Βίλχελμ Μύλλερ.

Η αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος εξαφανίστηκε. Ήταν χειμώνας. Μπορούσαμε να δούμε τον περιπλανώμενο ποιητή που θρηνούσε για τη χαμένη του αγάπη. Μπορούσαμε να νιώσουμε τον παγωμένο χειμώνα, το χιόνι που 'χε σκεπάσει το δάσος και την πόλη. Το σπίτι της αγαπημένης του ποιητή, με τον άστατο ανεμοδείχτη. Τον άνεμο που φυσούσε. Τα παγωμένα του δάκρυα…

Δεν ήταν μόνο ο Τηλιακός, αντάξιος της φήμης του, με την εξαιρετική φωνή που μας μετέδιδε τη μοναξιά, τον πόνο και τη μελαγχολία του προδομένου ποιητή. Ήταν και ο Βασίλης Βαρβαρέσος που εκμαίευε νότες απαράμιλλης ομορφιάς από το πιάνο του ώστε να συντελεσθεί το θαύμα. Η μουσική τού ενός έδενε με τη φωνή του άλλου. Οι νότες συμπλήρωναν τον ήχο της φωνής, σωφιλιασμένες, βιδωμένες η μία μέσα στην άλλη, σε απόλυτη αρμονία, σ’ έναν χορό που ζωντάνευε μια άλλη εποχή μπροστά μας. 

Ο Βασίλης Βαρβαρέσος κατάφερε όχι απλά να σταθεί άξια δίπλα στον διεθνούς φήμης μονωδό, αλλά να εγγράψει ένα ακόμα ρεσιτάλ υψηλής αισθητικής κι ευαισθησίας στο ενεργητικό του. Ήταν ένα απ’ αυτά τα ρεσιτάλ που όσοι το παρακολούθησαν ένιωσαν πως είχαν κερδίσει ένα από εκείνα τα σπάνια διαμαντάκια που μοιράζει κατά καιρούς το Μέγαρο στο κοινό του.  

Η Λίνα Στεφάνου είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News