289
Ο Γκέλντοφ δείχνει το βραβείο, λίγο πριν το επιστρέψει | REUTERS/Clodagh Kilcoyne

Ο Μπομπ Γκέλντοφ επέστρεψε βραβείο λόγω… εθνοκάθαρσης

Protagon Team Protagon Team 13 Νοεμβρίου 2017, 23:16
Ο Γκέλντοφ δείχνει το βραβείο, λίγο πριν το επιστρέψει
|REUTERS/Clodagh Kilcoyne

Ο Μπομπ Γκέλντοφ επέστρεψε βραβείο λόγω… εθνοκάθαρσης

Protagon Team Protagon Team 13 Νοεμβρίου 2017, 23:16

Τραγουδιστής και επικεφαλής των Boomtown Rats, ο 66χρονος Μπομπ Γκέλντοφ,  κατάγεται από την περιοχή του Δουβλίνου και έγινε παγκοσμίως γνωστός με την ομάδα Band Aid που δημιουργήθηκε το 1984 προκειμένου να συγκεντρώσει χρήματα για την παροχή βοήθειας στον πληθυσμό της Αιθιοπίας, που μαστιζόταν από την πείνα. Το 2014, συνέστησε μια νέα ομάδα για να συγκεντρώσει χρήματα κατά του Εμπολα.

Εχει λάβει, κατά τη διάρκεια της καριέρας του, πλήθος βραβεύσεων και εξαιρετικά σημαντικών βραβείων.

Τώρα, ο ιρλανδός τραγουδιστής και συνθέτης επέστρεψε τη Δευτέρα στην πόλη του Δουβλίνου ένα βραβείο με το οποίο είχε τιμηθεί και η ηγέτιδα της Μιανμάρ Αούγκ Σαν Σου Κι, την οποία κατηγόρησε για «εθνοκάθαρση» σε βάρος της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με τον δήμαρχο της πόλης, ο Μπομπ Γκέλντοφ είπε πως το «Δουβλίνο δεν πρέπει να έχει καμία σχέση με αυτή τη γυναίκα». Μπορεί ο αρχικός της αγώνας να ήταν σύμφωνος με τις ιρλανδικές αξίες, αλλά «ξεγελαστήκαμε, είναι μια δολοφόνος», πρόσθεσε.

Μη θέλοντας να έχει σχέση με τη βραβευθείσα με Νομπέλ Ειρήνης Κι, η οποία βρίσκεται εδώ και μήνες υπό τα πυρά της κριτικής για τη διαχείριση της κρίσης με τους Ροχίνγκια, ο Μπομπ Γκέλντοφ επέστρεψε το βραβείο «Ελευθερία της πόλης του Δουβλίνου» που είχε λάβει ο ίδιος το 2005 και η Αούνγκ Σαν Σου Κι το 1999.

«Πρέπει να επιστρέψει το Βραβείο Νομπέλ, πρέπει να επιστρέψει το βραβείο “Ελευθερία της πόλης” και ίσως και να εμφανιστεί ενώπιον του δικαστηρίου στη Χάγη» που δικάζει πρόσωπα που κατηγορούνται για γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου, πρόσθεσε ο τραγουδιστής μιλώντας στα ΜΜΕ.

Περίπου 900.000 Ροχίνγκια έχουν καταφύγει στο Μπανγκλαντές όπου ζουν σε άθλιες συνθήκες σε καταυλισμούς προσφύγων στο νότιο τμήμα της χώρας. Η έξοδος περισσότερων από 600.000 εξ αυτών από τα τέλη Αυγούστου έχει χαρακτηριστεί από τον ΟΗΕ «εθνοκάθαρση».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...