616
Ο «χαμαιλέοντας της Ροκ» εν πτήσει επάνω από την Αυστραλία, το 1983 | Denis O’Regan

Μια ανέκδοτη ματιά στον Ντέιβιντ Μπάουι μέσα από σπάνιο φωτογραφικό υλικό

Protagon Team Protagon Team 3 Νοεμβρίου 2017, 07:42
Ο «χαμαιλέοντας της Ροκ» εν πτήσει επάνω από την Αυστραλία, το 1983
|Denis O’Regan

Μια ανέκδοτη ματιά στον Ντέιβιντ Μπάουι μέσα από σπάνιο φωτογραφικό υλικό

Protagon Team Protagon Team 3 Νοεμβρίου 2017, 07:42

Μπορεί η «Serious Moonlight» να ήταν αναμφισβήτητα η πιο σημαντική περιοδεία της ζωής του, εκείνη η οποία στην κυριολεξία τον μεταμόρφωσε, αλλά ο Ντέιβιντ Μπάουι ήταν εντυπωσιακά χαλαρός. Τουλάχιστον, έτσι εμφανίζεται σε μια σειρά φωτογραφιών που, μέχρι τώρα, δεν είχαν δει το φως της δημοσιότητας.

Για την ακρίβεια, δεν ήταν μόνο χαρούμενος, αλλά πλημμυρισμένος από συναίσθημα. Ηταν «γεμάτος». Τότε, έδωσε σχεδόν 100 συναυλίες σε 15 χώρες, ξεκινώντας από τις Βρυξέλλες και τελειώνοντας στο Χονγκ Κονγκ, στις 8 Δεκεμβρίου της ίδιας χρονιάς. Δεν χρειάζεται να είσαι μουσικολόγος για να καταλήξεις ότι αυτή ήταν η πιο επιτυχημένη περιοδεία της καριέρας του.

Ο Ντένις Ο’ Ρίγκαν, ο οποίος εργάστηκε ως φωτογράφος του Ντέιβιντ Μπάουι κατά τη δεκαετία του ‘80, ανακοίνωσε πως σύντομα θα εκδώσει ένα βιβλίο με ανέκδοτες φωτογραφίες τις οποίες αιχμαλώτισε στο διάφραγμα της φωτογραφικής μηχανής του, εκείνη την περίοδο. Το βιβλίο -με τίτλο «Ricochet: Ντέιβιντ Μπάουι 1983»– θα περιλαμβάνει φωτογραφίες που έβγαλε ο Ντένις κατά τους εννέα μήνες που συνεργάστηκε με τον Μπάουι στη «Serious Moonlight» περιοδεία, η οποία έγινε στο πλαίσιο προώθησης του δίσκου «Let’s Dance».

Ο Μπάουι φωτογραφίζει και φωτογραφίζεται. Τορόντο, 1983 (Denis O’Regan)
Ο Μπάουι φωτογραφίζει και φωτογραφίζεται. Τορόντο, 1983 (Denis O’Regan)

Σύμφωνα με τον Guardian, oι φωτογραφίες θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά τον Μάιο του 2018, σε ένα περιορισμένης έκδοσης βιβλίο, στο οποίο θα περιλαμβάνονται χειρόγραφοι στίχοι, εισιτήρια, setlists των συναυλιών, καθώς picture disc remastered εκδόσεις των άλμπουμ «Ricochet» και «Let’s Dance».

Bowie Bangkok 1983
Μπανγκόκ, 1983 (Denis O’Regan)

Συνολικά, οι εκδοτικοί οίκοι «Moonlight Books» και «Penguin Random House» θα κυκλοφορήσουν 2.000 αντίτυπα της έκδοσης, προς 3.000 λίρες το καθένα. Ενα πιο μικρό βιβλίο με φωτογραφίες του Μπάουι θα κυκλοφορήσει το επόμενο φθινόπωρο. Αλλά δεν ξέρουμε πόσο θα κοστίζει. Σε κάθε περίπτωση, στο www.bowie1983book.com θα δείτε περισσότερες πληροφορίες για αυτή την έκδοση.

Bowie Cracked Actor 1983
Ο μεταφυσικός Ντέιβιντ (Denis O’Regan)

«Ηταν πάρα, πάρα πολύ χαρούμενος. Ο Μπάουι ξεκίνησε παίζοντας σε συναυλιακούς χώρους των 10.000 ατόμων, προχώρησε σε άλλους που χωρούσαν 50-60.000 και έγινε ένας σούπερ σταρ. Πραγματικά του άρεσε να παίζει μπροστά σε τόσο κόσμο. Ολα πήγαν καλά για αυτόν, οι κριτικές ήταν απίστευτες, το άλμπουμ έκανε τεράστια επιτυχία και ήταν ένας πολύ χαρούμενος άνθρωπος», σχολίασε ο Ρίγκαν για τον καιρό που πέρασε με τον Μπάουι σε εκείνη την περιοδεία.

Bowie and Jagger New York 1983
Ο Μπάουι και ο Τζάγκερ στη Νέα Υόρκη, το 1983. Δίπλα τους, η Τζέρι Χολ (Denis O’Regan)

Και δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Ντένις έβλεπε από κοντά έναν σταρ και συνεργαζόταν μαζί του: έχει περιοδεύσει σε ολόκληρο τον κόσμο ως επίσημος φωτογράφος σε συγκροτήματα όπως οι Rolling Stones, Pink Floyd, Duran Duran, ήταν εκείνος που αιχμαλώτισε στα καρέ του τους Μπομπ Γκέλντοφ και Φρέντι Μέρκιουρι. Επίσης, ήταν ο επίσημος φωτογράφος της Live Aid.

David Bowie Raffles Singapore 1983
Σκέψεις, στη Σιγκαπούρη (Denis O’Regan)

Ο φωτογράφος συμπλήρωσε πως ο Μπάουι είχε στηρίξει και συμμετάσχει στην προσπάθεια αυτού του φωτογραφικού λευκώματος, ενώ είχε στόχο να το υπογράψει. Ομως, δυστυχώς, πέθανε προτού ολοκληρωθεί το έργο. Είχαν παρθεί σχεδόν 20.000 φωτογραφίες σε εκείνη την περιοδεία και οι δυο είχαν προλάβει να αποφασίσουν ποιες θα περιλάμβανε αυτό το βιβλίο, που όλα δείχνουν ότι θα γίνει συλλεκτικό.

DAvid Bowie Singapore 1983
Χαμόγελα – επίσης στη Σιγκαπούρη (Denis O’Regan)

Ετσι κι αλλιώς, οι εκδόσεις «Moonlight Books» -και όχι επειδή θέλουν να το πουλήσουν- το περιγράφουν ως μουσειακής ποιότητας υλικό, το οποίο θα αποκτήσει συλλεκτική αξία.
Και δεν έχουν άδικο…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...