714
|

«Η καινούρια φιλενάδα»

Αρτεμις Καπούλα Αρτεμις Καπούλα 6 Απριλίου 2015, 00:18

«Η καινούρια φιλενάδα»

Αρτεμις Καπούλα Αρτεμις Καπούλα 6 Απριλίου 2015, 00:18

Η νέα ταινία του Φρανσουά Οζόν «Η καινούρια φιλενάδα», με τους Ρομαίν Ντυρίς, Αναΐς Ντεμουστιέ, Ραφαέλ Περσονάζ, κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους την Πέμπτη 16 Απριλίου. Μια ερωτική ιστορία γεμάτη σασπένς.

H ταινία παρακολουθεί τη ζωή της Κλαίρ, η οποία μετά τον θάνατο της καλύτερής της φίλης πέφτει σε βαθιά κατάθλιψη, ώσπου μια καινούργια φιλενάδα, που κρατά ένα εντελώς ασυνήθιστο μυστικό, μπαίνει στη ζωή της. Η νέα αυτή σχέση την οδηγεί σε πολλές αναπάντεχες ανακαλύψεις που, ενώ αρχικά τη σοκάρουν, ταυτόχρονα της ανοίγουν νέους ορίζοντες και τελικά την οδηγούν στο να ξαναβρεί το κέφι της για ζωή μέσα από μια νέα μεταμορφωμένη προσωπικότητα.

Αναφορές στην ταινία:
«Ο Francois Ozon συμπληρώνει τον κατάλογο των δημιουργιών του με την ταινία "Η καινούργια φιλενάδα" που μετατρέπει ένα μικρό διήγημα της Ruth Rendell σε μια απολαυστική ωδή για τη μεταμόρφωση, τον πόθο, τη σεξουαλικότητα, συνδυάζοντας τη δραματική πραγματικότητα με το περιπαικτικό χιούμορ και το χιτσκοκικό σασπένς.». The Hollywood reporter, Toronto

«Η ατμόσφαιρα της χιτσκοκικής αγωνίας και η έντονη σεξουαλικότητα, δεν είναι πλέον κάτι νέο για τον Francois Ozon. Σπανίως όμως ο Γάλλος σκηνοθέτης έχει αναλύσει τόσο τις ρωγμές του αστικού προσωπείου των χαρακτήρων του με τόσο ήπιο και ευχάριστο τρόπο όσο στην "Καινούργια φιλενάδα".

Ένα επιδέξια δοσμένο ψυχολογικό θρίλερ για μια γυναίκα που μαθαίνει ότι ο σύζυγος της νεκρής της φίλης, βαστά φυλαγμένο ένα εντελώς ασυνήθιστο μυστικό. Αυτή η απολαυστική ταινία αποτελεί μια έκπληξη τόσο για τον τρόπο που αντιπαραβάλλεται η συνεχώς εξελισσόμενη δυναμική του πόθου και της επιθυμίας, όσο και για την κλιμάκωση της δύναμης των συναισθημάτων, αποτελώντας μια πιο ζεστή και ανοικτή εμπειρία από ό,τι το σκοτεινό παραμύθι της Ruth Rendell στο οποίο βασίστηκε. Με τις αριστοτεχνικά δοσμένες ερμηνείες των Anais Demoustier και Romain Duris, η ταινία θα γοητεύσει το arthouse κοινό παγκοσμίως.». Variety, Toronto

Βραβεία – Φεστιβάλ

• Βραβείο San Sebastian Official Selection 2014.
• Toronto 2014, Gala Presentation.
• London 2014, Gala.
• Βραβείο κοινού, St Petersburg 2014.
• Επίσημη προβολή στην τελετή λήξης Γαλλόφωνου Φεστιβάλ 2015 στην Αθήνα.

Ο σκηνοθέτης Φρανσουά Οζόν γεννήθηκε στο Παρίσι το 1967. Γιος διανοούμενων μεγαλοαστών, επηρεάστηκε από Ευρωπαίους σκηνοθέτες όπως ο Χίτσκοκ, ο Ρενουάρ και ο Φασμπίντερ. Σπούδασε κινηματογράφο στο FEMIS, την καταξιωμένη γαλλική σχολή κινηματογράφου και σκηνοθέτησε διάφορες μικρού μήκους ταινίες που ταξίδεψαν σε πολλά διεθνή φεστιβάλ. Το 1996 ο Οζόν βραβεύτηκε από το Φεστιβάλ του Λοκάρνο για την ταινία "Α Summer Dress", μία μικρού μήκους ταινία για έναν γκέι άνδρα που βρίσκεται σε διακοπές με τον σύντροφό του. Στη συνέχεια, ο Οζόν σκηνοθέτησε τη μεσαίου μήκους "See the Sea". Ακολούθησε το "Sitcom", η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κανών. Ένα χρόνο αργότερα ήρθε το "Les Amants Criminels", ταινία που τονίζει ακόμα περισσότερο την εμμονή του σκηνοθέτη με τη δυσλειτουργικότητα. Με τις δουλειές του αυτές να τον έχουν εδραιώσει ως το "τρομερό παιδί" του σύγχρονου ευρωπαϊκού κινηματογράφου, ο σκηνοθέτης στη συνέχεια διασκεύασε ένα από τα πρώτα θεατρικά του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ, "Water Drops on Burning Rocks". Η ταινία διακρίθηκε στο φεστιβάλ του Βερολίνου.

Ενδεικτική φιλμογραφία: «Η καινούργια φιλενάδα» (2014), «Νέα και όμορφη» (2013), «Το αγόρι στο τελευταίο θρανίο» (2012), "Potiche" (2010), "Le refuge" (2009), "Ricky" (2009), "Une rose entre nous" (μικρού μήκους), "Αngel", (2007), "Quand la peur devore l’ ame" (μικρού μήκους). "Α curtain raiser" (μικρού μήκους). "Τime to leave" (2005), «5 επί 5» (2004), "Swimming pool" (2003), «Οκτώ γυναίκες» (2002), "Sous le sable" (2000), "Water drops on burning rocks" (2000), "Les Amants criminels" (1999), «Χ2000», (μικρού μήκους 1998). "Scenes de lit" (μικρού μήκους 1998), "Sitcom" (1998), "See the sea" (1997)

Διάρκεια: 107'

Σκηνοθεσία – σενάριο: François Ozon

Πρωταγωνιστούν: Romain Duris, Anaïs Demoustier, Raphaël Personnaz

Παραγωγή: Eric Altmayer – Nicolas Altmayer

Μουσική: Philippe Rombi

Φωτογραφία: Pascal Marti

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας εδώ

*Έπειτα από κλήρωση 5 τυχεροί, που θα αφήσουν το σχόλιό τους εδώ, θα κερδίσουν μία διπλή πρόσκληση για την avant- premiere της ταινίας την Τετάρτη 15 Απριλίου στις 20:30 στον κινηματογράφο Αθήναιον.*

(Παρακαλούμε, κατά την υποβολή σχολίων, να χρησιμοποιείτε έγκυρο email ώστε να μπορέσουμε να επικοινωνήσουμε μαζί σας σε περίπτωση που κληρωθείτε. Το protagon δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν αλλαγές στην ημερομηνία των προσκλήσεων. Οι υπεύθυνοι οφείλουν να επικοινωνούν με τους νικητές σε τέτοιες περιπτώσεις, στο τηλέφωνο επικοινωνίας που έχουν δηλώσει οι ίδιοι απαντώντας στο ενημερωτικό email, το οποίο αποστέλλεται από το protagon.gr μετά την κλήρωση)

Για περισσότερες προσκλήσεις, δείτε εδώ.

Οι νικητές είναι:
4. ΚΑΛΛΙΡΟΗ ΨΥΧΟΓΙΟΠΟΥΛΟΥ
8.Μάνος  
12. βούλα  
16.mary
20.than

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News