357
Πουλιά, ζώα, φύλλα και μπορντούρες από μωσαϊκό συνθέτουν το άριστα διατηρημένο βυζαντινό δάπεδο που ανακάλυψε ο παλαιστίνιος αγρότης στον ελαιώνα του | Majdi Fathi/NurPhoto via Getty Images

Γάζα: Παλαιστίνιος αγρότης ανακάλυψε περίτεχνο βυζαντινό μωσαϊκό

Protagon Team Protagon Team 20 Σεπτεμβρίου 2022, 15:54
Πουλιά, ζώα, φύλλα και μπορντούρες από μωσαϊκό συνθέτουν το άριστα διατηρημένο βυζαντινό δάπεδο που ανακάλυψε ο παλαιστίνιος αγρότης στον ελαιώνα του
|Majdi Fathi/NurPhoto via Getty Images

Γάζα: Παλαιστίνιος αγρότης ανακάλυψε περίτεχνο βυζαντινό μωσαϊκό

Protagon Team Protagon Team 20 Σεπτεμβρίου 2022, 15:54

Σύμφωνα με ανταπόκριση του Reuters από τη Γάζα, ο παλαιστίνιος Σαλμάν αλ-Ναμπαχίν ανακάλυψε ένα μωσαϊκό δάπεδο, που πιστεύεται ότι χρονολογείται από τον 5ο έως τον 7ο αιώνα μ.Χ., πριν από έξι μήνες, ενώ εργαζόταν στον ελαιώνα του στον προσφυγικό καταυλισμό «Bureij», περίπου 800 μέτρα από τα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ, όπου συχνά η κατάσταση είναι τεταμένη.

Προσπαθώντας να καταλάβει γιατί ορισμένα δέντρα δεν είχαν ριζώσει σωστά, ο Ναμπαχίν δήλωσε ότι άρχισαν να σκάβουν μαζί με τον γιο του, όταν το τσαπί του γιου του χτύπησε σε κάτι σκληρό και άγνωστο στην εμφάνιση.

«Εψαξα στο Διαδίκτυο… Μάθαμε ότι ήταν μωσαϊκό της βυζαντινής εποχής», είπε ο πατέρας επτά παιδιών, καθισμένος δίπλα στην ανακάλυψή του, «Το βλέπω σαν θησαυρό, πιο πολύτιμο και από θησαυρό. Δεν είναι προσωπικό, ανήκει σε κάθε Παλαιστίνιο», πρόσθεσε.

Ο παλαιστίνιος αγρότης Σαλμάν αλ-Ναμπαχίν καθαρίζει το μωσαϊκό δάπεδο που ανακάλυψε στον ελαιώνα του στη Λωρίδα της Γάζας (REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa)

Το Παλαιστινιακό Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων ανακοίνωσε ότι το δάπεδο περιλαμβάνει πολλά πάνελ με ψηφοδωτά, που απεικονίζουν ζώα και άλλα χαρακτηριστικά της κοινωνικής ζωής κατά τη βυζαντινή εποχή, τη συνέχεια της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας στις ανατολικές επαρχίες.

«Η αρχαιολογική ανακάλυψη βρίσκεται ακόμη στα αρχικά της στάδια και περιμένουμε να μάθουμε περισσότερα για τα μυστικά και τις αξίες του πολιτισμού», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου, και ότι «Οι εθνικές ερευνητικές ομάδες εργάζονται σε συνεργασία με διεθνείς ειδικούς και επιστήμονες από τη Γαλλική Βιβλική και Αρχαιολογική Σχολή της Ιερουσαλήμ».

Λεπτομέρεια του μωσαϊκού με πάπιες (REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa)

Να σημειωθεί ότι τα ψηφιδωτά είναι «διατηρημένα σε άριστη κατάσταση», όπως δήλωσε ο γάλλος αρχαιολόγος Ρενέ Ελτέρ, ένας ερευνητής από την ομάδα, η οποία εξέτασε τα ευρήματα.

Η Γάζα είναι πλούσια σε αρχαιότητες, καθώς υπήρξε σημαντικό εμπορικό κέντρο πολιτισμών, που χρονολογούνται από τους αρχαίους Αιγύπτιους και τους Φιλισταίους -οι οποίοι αναφέρονται στη Βίβλο- μέχρι τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και τις Σταυροφορίες.

Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αρκετές ανακαλύψεις. Αλλά λόγω έλλειψης κονδυλίων και τεχνογνωσίας, η Γάζα καλεί, συνήθως, διεθνείς ομάδες αρχαιολόγων για να βοηθήσουν στη διαδικασία της ανασκαφής και της συντήρησης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...