396
Ο εκλεγμένος πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ | Reuters/Marko Djurica

Πολιτική κρίση στη Βουλγαρία μετά την εκλογή του Ράντεφ στην προεδρία

Protagon Team Protagon Team 14 Νοεμβρίου 2016, 07:50
Ο εκλεγμένος πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ
|Reuters/Marko Djurica

Πολιτική κρίση στη Βουλγαρία μετά την εκλογή του Ράντεφ στην προεδρία

Protagon Team Protagon Team 14 Νοεμβρίου 2016, 07:50

Η υλοποίηση της δέσμευσης του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ να παραιτηθεί σε περίπτωση εκλογής στην προεδρία της χώρας του σοσιαλιστή, πρώην αξιωματικού της Αεροπορίας, Ρούμεν Ράντεφ, απειλεί να βάλει τη χώρα σε πολιτικές περιπέτειες.

«Την Δευτέρα ή την Τρίτη, την πρώτη εργάσιμη ημέρα του κοινοβουλίου, θα υποβάλω την παραίτησή μου» είπε ο Μπορίσοφ σε δημοσιογράφους την Κυριακή μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, σύμφωνα με τα οποία ο Ράντεφ εξασφάλιζε την πρωτιά με ποσοστό 59,4%.

Νωρίτερα την Κυριακή, προσερχόμενος για να ψηφίσει, δήλωσε ότι «εναπόκειται στους πολίτες να αποφασίσουν: εάν επιθυμούν μια πολιτική κρίση, θα την έχουν».

Η υποψήφια του κυβερνώντος κόμματος και πρόεδρος της Βουλής Τσέτσκα Τσάτσεβα περιορίστηκε στο 36,2%. Γύρω στο 5% των ψηφοφόρων επέλεξε την επιλογή «κανένας από τους δύο» στο ψηφοδέλτιο, γράφει το BBC.

Ο Ραντεφ είχε κάνει την έκπληξη και είχε κερδίσει και στον πρώτο γύρο πριν από δύο εβδομάδες.

Σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα στη χώρα, η παραίτηση του πρωθυπουργού ενδέχεται να φέρει ως την ερχόμενη άνοιξη βουλευτικές εκλογές, ένα και πλέον χρόνο πριν λήξει η θητεία της κυβέρνησης, η οποία βασίζεται σε συμμαχία κεντροαριστερών και εθνικιστικών κομμάτων.

Ο Μπορίσοφ, ήδη πριν από τις προεδρικές εκλογές, είχε δεσμευτεί να παραιτηθεί σε περίπτωση εκλογής του Ράντεφ που θεωρείται πρόσωπο φιλικά προσκείμενο στη Μόσχα.

Ο νέος πρόεδρος δηλώνει ότι δεν ανήκει σε κάποιο κόμμα, αν και στηρίχθηκε  από τους Σοσιαλιστές. Εχει ταχθεί υπέρ της άρσης των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε βάρος της Ρωσίας και έχει δηλώσει ότι η «Κριμαία είναι στην πραγματικότητα ρωσική». Διευκρινίζει ακόμη ότι «το να είσαι φιλοευρωπαίος δεν σημαίνει ότι είσαι και αντιρώσος».

Αντιθέτως, η Τσάτσεβα θεωρείται περισσότερο φιλοευρωπαία, ενώ είχε χαρακτηρίσει την περίοδο της κυριαρχίας του Κομμουνιστικού Κόμματος σαν «μαύρη ώρα» της χώρας.

Η θητεία του προέδρου, ο οποίος είναι πρόσωπο με ενισχυμένες εξουσίες, διαρκεί πέντε χρόνια. Ο Ράντεφ διαδέχεται τον Ρόσεν Πλέβνελιεφ, που υποστήριζε το κυβερνών κόμμα, ο οποίος ξεχώρισε από την κριτική που άσκησε προς τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Φιλορώσος πρόεδρος και στη Μολδαβία

Σε μια γειτονική χώρα, τη Μολδαβία, οι κάλπες έβγαλαν και εκεί την Κυριακή φιλορώσο πρόεδρο καθώς ο Ιγκόρ Ντόνον, 41 ετών, επικράτησε με 55% έναντι 45% της θεωρούμενης σαν φιλοευρωπαίας Μάια Σάντου.

Το ζήτημα των σχέσεων με τη Ρωσία και την ΕΕ κυριάρχησε στην προεκλογική περίοδο, με τον Ντόνον να επιρρίπτει ευθύνες για τη διαφθορά στα φιλοευρωπαϊκά κόμματα.

Ηταν η πρώτη απευθείας εκλογή προέδρου από το λαό εδώ και 20 χρόνια, αν και η συμμετοχή ήταν τελικά λίγο πάνω από 53%.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...