414
Ποιος Κασόγκι; Πούτιν και μπιν Σαλμάν, χαριεντιζόμενοι στο Μπουένος Αϊρες | Reuters

Ποιος Κασόγκι; Οι ηγέτες των G20 καλωσορίζουν τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2018, 19:24
Ποιος Κασόγκι; Πούτιν και μπιν Σαλμάν, χαριεντιζόμενοι στο Μπουένος Αϊρες
|Reuters

Ποιος Κασόγκι; Οι ηγέτες των G20 καλωσορίζουν τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2018, 19:24

Στο τραπέζι των συνομιλιών της Συνόδου Κορυφής της G20 προσήλθε ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, στον απόηχο της δολοφονίας του δημοσιογράφου και αρθρογράφου της Washington Post, Τζαμάλ Κασόγκι.

Είναι η πρώτη «δημόσια» εμφάνιση του σαουδάραβα πρίγκιπα-διαδόχου, για τον οποίο ακούγονται πολλά όσον αφορά την πιθανή ανάμειξη του στην απεχθή δολοφονία.

Ο 33χρονος διάδοχος του θρόνου έφτασε στην πρωτεύουσα της Αργεντινής την Τετάρτη το βράδυ ταξιδεύοντας από την Τυνησία και από το πρωί της Παρασκευής είχε συναντήσεις με πολλούς ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Βλαντίμιρ Πούτιν («έναν άνθρωπο που θαυμάζω», όπως έχει δηλώσει ο μπιν Σαλμάν), με τον οποίο μάλιστα είχε ένα εγκάρδιο και θερμό τετ-α-τετ.

Μάλιστα, οι δυο ηγέτες έκαναν μέχρι και… «κόλλα πέντε» (το γνωστό μπασκετικό high five), ενώ γελούσαν δυνατά την ώρα που κάθονταν ο ένας δίπλα στον άλλο στην κεντρική αίθουσα συνεδριάσεων.

Ο σύμβουλος του Κρεμλίνου, Γιούρι Ουσακόφ, ανακοίνωσε ότι οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν και θα συζητήσουν επί μακρόν τη δολοφονία Κασόγκι, αλλά ο «κύριος στόχος» της συνάντησης θα είναι οι διμερείς σχέσεις, οι πετρελαιαγορές και ο συριακός πόλεμος.

Στη συνέχεια, ο διάδοχος αντάλλαξε ένα αινιγματικό μειδίαμα με τον αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν συναντήθηκε και με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος – σε μια πεντάλεπτη συζήτηση στο περιθώριο της συνόδου κορυφής – είπε στον σαουδάραβα πρίγκιπα πως οι Ευρωπαίοι θα επιμείνουν ώστε διεθνείς ειδικοί να συμμετάσχουν στις έρευνες για τη δολοφονία Κασόγκι.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε επίσης «έτοιμος να συναντηθεί» με τον μπιν Σαλμάν με θέμα συζήτησης την Υεμένη, για τον τερματισμό της ανθρωπιστικής καταστροφής στην φτωχότερη χώρα της Μέσης Ανατολής.

Από την πλευρά της Τουρκίας, όπου διαπράχθηκε και η δολοφονία, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε στην γερμανική εφημερίδα Sudeutsche Zeitung, ότι ο πρίγκιπας διάδοχος ζήτησε να έχει συνάντηση με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«H συνάντηση ενδέχεται να γίνει. Δεν έχει ληφθεί ακόμη τελική απόφαση», δήλωσε νωρίτερα μια ανώτερη τουρκική πολιτική πηγή, λίγο πριν ap;o την αναχώρηση Ερντογάν για την Αργεντινή.

Ο σύμβουλος Eθνικής Aσφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον είπε ότι δεν υπάρχουν σχέδια για συνάντηση μεταξύ του μπιν Σαλμάν και του προέδρου Τραμπ κατά τη διάρκεια της συνόδου, ωστόσο η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σάρα Χάκαμπι Σάντερς, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας πιθανής «διάδρασης» με τον πρίγκιπα-διάδοχο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...