700
Οι Σουηδοί δεν φόρεσαν υποχρεωτικά μάσκες, η ζωή συνεχίστηκε με ελάχιστες αλλαγές και οι επιχειρήσεις παρέμειναν ανοικτές | Shutterstock

Ποιο «σουηδικό μοντέλο»; Ούτε οι Σουηδοί το θέλουν

Protagon Team Protagon Team 18 Νοεμβρίου 2020, 20:35
Οι Σουηδοί δεν φόρεσαν υποχρεωτικά μάσκες, η ζωή συνεχίστηκε με ελάχιστες αλλαγές και οι επιχειρήσεις παρέμειναν ανοικτές
|Shutterstock

Ποιο «σουηδικό μοντέλο»; Ούτε οι Σουηδοί το θέλουν

Protagon Team Protagon Team 18 Νοεμβρίου 2020, 20:35

Πλήρης η αποτυχία του «σουηδικού μοντέλου» αντιμετώπισης του κορονοϊού, αφού ακόμα και οι ίδιοι οι Σουηδοί πλέον το εγκατέλειψαν, παραδεχόμενοι ότι έπεσαν έξω στις εκτιμήσεις τους.

Τη Δευτέρα, οι αρχές απαγόρεψαν τις συναθροίσεις άνω των οκτώ ατόμων (πριν το όριο ήταν 50-300), μέτρο που παίρνουν για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας, καθώς τα κρούσματα και οι νεκροί αυξάνονται και εκεί ανησυχητικά.

Μία χώρα με πληθυσμό όση η Ελλάδα, είχε καθημερινά, την περασμένη εβδομάδα, πάνω από 5.000-6.000 κρούσματα. Και σύνολο θανάτων από τον Φεβρουάριο, περισσότερους από 6.300. Αν δει κανείς τα νούμερα, προκαλεί απορία το πώς υπήρξαν κάποιοι στην Ελλάδα, που θεώρησαν ότι η Σουηδία έχει αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον κορονοϊό και την ανέφεραν ως το σωστό παράδειγμα.

Τελικά, η χώρα αναγκάστηκε να πάρει για πρώτη φορά αυστηρά -για τα δικά της δεδομένα- μέτρα, όπως περιορισμούς στην πρόσβαση στους οίκους ευγηρείας και απαγόρευση πωλήσεων αλκοόλ μετά τις 10 το βράδυ.

Η σουηδική κυβέρνηση επισήμανε ακόμα, ότι θα δώσει στα λύκεια περισσότερη ευελιξία να καθορίζουν μόνα τους κατά πόσο θα καταφεύγουν στην τηλεκπαίδευση.

«Η αλλαγή σημαίνει ότι τα λύκεια μπορούν να στραφούν εν μέρει στην τηλεκπαίδευση εφόσον είναι απαραίτητο να αποφευχθεί ο συνωστισμός στους χώρους των σχολείων», δήλωσε η υπουργός Παιδείας Αννα Εκστρομ.

«Παραμένουμε σε μια πολύ σοβαρή κατάσταση», δήλωσε ο επικεφαλής επιδημιολόγος της Σουηδίας Αντερς Τέγκνελ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

«Πρόκειται για ένα ξεκάθαρο ηχηρό μήνυμα προς όλους. Μην πηγαίνετε στα γυμναστήρια, μην πηγαίνετε στις βιβλιοθήκες, μην οργανώνετε δείπνα. Ακυρώστε τα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Στέφαν Λεβέν.

Η χώρα εξακολουθεί να μην προχωρά σε καθολικό lockdown. Την άνοιξη, ο κορονοϊός θέρισε τους ηλικιωμένους στα γηροκομεία, αλλά η ζωή συνεχίστηκε με ελάχιστες αλλαγές στην υπόλοιπη κοινωνία. Οι Σουηδοί δεν φόρεσαν υποχρεωτικά μάσκες και οι επιχειρήσεις παρέμειναν ανοικτές.

Οι δεξιοί πολιτικοί στις ΗΠΑ χαιρέτησαν το μοντέλο της Σουηδίας, παρέλειψαν όμως να δουν τα νούμερα της πανδημίας στη χώρα, καθώς και την εντελώς διαφορετική ψυχοσύνθεση του σουηδικού λαού.

Η σουηδή πρεσβευτής στην Ουάσινγκτον επισήμανε, σε πρόσφατη συνέντευξή της, ότι οι Σουηδοί έχουν εκτεταμένη και απόλυτη εμπιστοσύνη στους θεσμούς και στις κρατικές αρχές, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και τις ΗΠΑ. Οταν λοιπόν, η κυβέρνηση τούς ζήτησε να προσέχουν και να τηρούν αποστάσεις, την περασμένη άνοιξη, οι περισσότεροι πολίτες υπάκουσαν χωρίς την επιβολή περιοριστικών μέτρων, κάτι που μάλλον δεν θα συνέβαινε σε μεσογειακή χώρα ούτε στην Αμερική του Τραμπ.

Επίσης, βασική διαφορά των Σουηδών με τους μεσογειακούς λαούς είναι ότι δεν έχουν τόσο μεγάλο δίκτυο κοινωνικών επαφών.

Ο Τέγκνελ θεωρείται ο αρχιτέκτονας της σουηδικής προσέγγισης στην πανδημία. Η προκάτοχός του, όπως επισημαίνει η Washington Post, θεωρεί ότι ο Τέγκνελ απέτυχε, ενώ πληθαίνουν οι φωνές εναντίον του. «Μακάρι να έβγαινε σωστός. Θα ήταν υπέροχο. Αλλά αποδείχθηκε ότι έκανε λάθος», είπε η Ανικα Λίντε. «Τώρα, το ποσοστό θανάτων είναι μεγαλύτερο και δεν αποφύγαμε τελικά το δεύτερο κύμα, ενώ η περιβόητη ανοσία δεν έκανε ουσιαστική διαφορά».

Ο αμφιλεγόμενος Αντερς Τέγκνελ

Η Λίνα Αϊνχορν, λοιμωξιολόγος και υποστηρίκτρια της αντιπολίτευσης, συμφωνεί: «Μέχρι τώρα, η στρατηγική της Σουηδίας αποδείχθηκε δραματική αποτυχία. Πριν τέσσερις ημέρες, είχαμε οκτώ φορές περισσότερα κρούσματα από τη Φινλανδία και τρεισήμισι φορές περισσότερα από τη Νορβηγία. Υποτίθεται ότι αυτές οι χώρες θα βρίσκονταν σε χειρότερη θέση το φθινόπωρο και ότι εμείς θα είχαμε ανοσία».

Ο ίδιος ο Τέγκνελ εξακολουθεί να θεωρεί ότι δεν απέτυχε. «Θα παραμείνουμε στον ίδιο δρόμο», είπε και τόνισε ότι ο λαός υπακούει στα μέτρα και η κυβέρνηση εμπιστεύεται τους πολίτες. «Ετσι δουλεύουν τα πράγματα στη Σουηδία. Κατανοούμε πολύ καλά τον κορονοϊό και έχουμε μεγάλη υπακοή στους κανόνες».

Αλλοι συνάδελφοί του διαφωνούν και πιστεύουν ότι ήρθε η ώρα για ένα γενικό lockdown. «Είδαμε τις τελευταίες εβδομάδες ότι ο κόσμος δεν ακολουθεί πια τις συστάσεις. Με τέτοια αύξηση των κρουσμάτων, η Σουηδία βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση», τόνισε ο Φρέντρικ Σουντ, επικεφαλής της κλινικής μολυσματικών νόσων στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Ουψάλα.

«Οχι μόνο η έλλειψη μέτρων δεν σταμάτησε τις μολύνσεις και τους θανάτους αλλά δεν βοήθησε ούτε την οικονομία. Η Σουηδία βρίσκεται σε πολύ χειρότερη θέση από τις υπόλοιπες Βόρειες χώρες σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Το σουηδικό μοντέλο επέφερε μόνο θάνατο και μιζέρια», έγραψαν χαρακτηριστικά οι ερευνητές Κέλι Μπιόρκλουντ και Αντριου Εβινγκ.

«Οι σουηδικές αρχές καθυστερούν από την αρχή. Αντί να προλαμβάνουν τον ιό, τρέχουν από πίσω του και ο ιός απλώθηκε πολύ πριν προλάβουν να αντιδράσουν», πρόσθεσε η Λίντε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...