896
O αν. υπουργός Οικονομικών Γιάννης Χουλιαράκης έσπευσε από τη Βουλή να ξεκαθαρίσει πως η κυβέρνηση έχει εμπιστοσύνη στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ | INTIMENEWS

Η κυβέρνηση αναδιπλώνεται – τώρα εμπιστεύεται την ΕΛΣΤΑΤ

Protagon Team Protagon Team 1 Σεπτεμβρίου 2016, 15:24
O αν. υπουργός Οικονομικών Γιάννης Χουλιαράκης έσπευσε από τη Βουλή να ξεκαθαρίσει πως η κυβέρνηση έχει εμπιστοσύνη στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ
|INTIMENEWS

Η κυβέρνηση αναδιπλώνεται – τώρα εμπιστεύεται την ΕΛΣΤΑΤ

Protagon Team Protagon Team 1 Σεπτεμβρίου 2016, 15:24

«Η κυβέρνηση έχει πλήρη εμπιστοσύνη στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και στα στοιχεία της Eurostat. Εχει πλήρη εμπιστοσύνη και δεν αμφισβητεί τα στοιχεία πάνω στα οποία στηρίχτηκε η συμφωνία του Αυγούστου 2015. Εγγυάται και προστατεύει την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ». Ηταν μερικά μόνο από τα λόγια του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη, ο οποίος όρθιος από τα υπουργικά έδρανα στη Βουλή το μεσημέρι της Πέμπτης έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι η Αθήνα δεν αμφισβητεί τα στοιχεία των ελλειμμάτων, στοιχεία σύμφωνα με τα οποία συνήφθη και η συμφωνία με τους εταίρους το καλοκαίρι του 2015.

Κάποιοι έσπευσαν να μιλήσουν για άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης, στελέχη της οποίας μέχρι και πριν από λίγες ημέρες είχαν κάνει σημαία τους την υπόθεση Γεωργίου  και την παραπομπή του ως πρώην διοικητή της ΕΛΣΤΑΤ για τα στοιχεία του ελλείμματος το 2010 – αυτά που δήθεν μας οδήγησαν στα μνημόνια. Και όντως έτσι μοιάζει, με μια υποχώρηση ύστερα από την αντίδραση των Βρυξελλών.

Είχε προηγηθεί βλέπετε, η ηχηρή παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ξεκαθάριζε προς την ελληνική κυβέρνηση: «Η ανεξαρτησία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) και η ποιότητα των στατιστικών είναι ουσιώδους σημασίας. Για την Επιτροπή και την Eurostat είναι απολύτως σαφές ότι τα δεδομένα σχετικά με το ελληνικό δημόσιο χρέος κατά την περίοδο 2010-2015 ήταν απολύτως αξιόπιστα και αναφέρθηκαν με ακρίβεια στην Eurostat».

Μπροστά σε αυτό το πρόβλημα, να τιναχθεί στον αέρα η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος εξαιτίας της παραπομπής του Ανδρέα Γεωργίου και της υιοθέτησης από πλευράς της κυβέρνησης της θεωρίας περί αμφισβητούμενων δεδομένων για τα ελλείμματα, η πρώτη αντίδραση του Μαξίμου ήταν να προσπαθήσει να πάρει αποστάσεις, υποστηρίζοντας ότι το όλο ζήτημα «φούσκωσε» στο πλαίσιο της χρόνιας αντιπαράθεσης Παπανδρεϊκών και Καραμανλικών, και να διακηρύξει ότι τελικά η υπόθεση Γεωργίου δεν την αφορά καθώς αναφέρεται σε παρελθόντα χρόνο.

Αλλωστε υπήρχε πάντα διαθέσιμο και το επιχείρημα ότι η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και πρέπει να την αφήσουν να κάνει τη δουλειά της. Αυτή ήταν και η γραμμή άμυνας της Ολγας Γεροβασίλη μετά την οξύτατη σε ύφος επιστολή της Κομισιόν που καλούσε τις ελληνικές Αρχές «να αντιμετωπίσουν ενεργά και δημόσια εντός της ημέρας την εσφαλμένη εντύπωση ότι τα δεδομένα υπέστησαν παραποίηση, κατά την περίοδο 2010-2015, και να προστατεύσουν την ΕΛΣΤΑΤ και το προσωπικό της από παρόμοιους αβάσιμους ισχυρισμούς».

Ποια είναι η γραμμή τώρα της κυβέρνησης; Εμπιστευόμαστε την τωρινή ΕΛΣΤΑΤ, ενώ για τα παλιά ας τα βρει η Δικαιοσύνη, εμείς πάντως προβλήματα με τις Βρυξέλλες δεν θέλουμε.

Κατά τα άλλα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «ξεκινά μεγάλη προσπάθεια εξοικονόμησης πόρων πιλοτικά από τα υπουργεία Οικονομικών, Οικονομίας και Πολιτισμού που σύντομα θα επιτρέψει να μειώσουμε τους φόρους και να αυξήσουμε τον κοινωνικό προϋπολογισμό».

Ο κ. Χουλιαράκης ανακοίνωσε ότι το 2016 «θα κλείσει με το πρωτογενές πλεόνασμα που προβλέπεται». Αυτό σημαίνει ότι τα χρήματα που είναι πάνω από το απαιτούμενο πλεόνασμα των 875 εκατ. ευρώ θα δοθούν από την κυβέρνηση στην οικονομία – υπενθυμίζεται ότι σήμερα η κυβέρνηση έχει πετύχει τέσσερις φορές μεγαλύτερο πλεόνασμα από αυτό που απαιτείται.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της ανάπτυξης ο κ. Χουλιαράκης επεσήμανε ότι «η ελληνική οικονομία βγήκε από την ύφεση το δεύτερο τρίμηνο του 2016», αλλά ξεκαθάρισε ότι «δεν πανηγυρίζουμε. Δεν μπορεί να πανηγυρίζουμε όταν η οικονομία παραμένει σε στασιμότητα, έστω και μετά από μία βαθιά ύφεση. Η αντιπολίτευση όμως πρέπει να φέρεται πιο υπεύθυνα και να μην λέει ότι βαθαίνει η ύφεση».

«Η εικόνα της οικονομίας είναι συμβατή με την πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών για τέλος της ύφεσης στο μέσο του 2016 και αρχή ανάκαμψης. Είναι εικόνα που πρέπει να οδηγήσει σε εφησυχασμό; Αναμφίβολα όχι» ανέφερε. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι «η πρόβλεψη πολλών διεθνών ιδιωτικών φορέων ήταν στην αρχή του χρόνου για ύφεση 1,5% – 2%. Και η ΕΛΣΤΑΤ προέβλεπε ύφεση 1,2% στο εξάμηνο. Όμως η οικονομία αποδείχθηκε πολύ πιο ανθεκτική και η ύφεση στο εξάμηνο ήταν 0,9%».

Ακόμη σημείωσε ότι «η μόνη ρεαλιστική στόχευση για ανάπτυξη της τάξης του 2% είναι η προσέλκυση ξένων ιδιωτικών επενδύσεων. Αυτό σημαίνει θεσμικές τομές και στην αγορά και στην οικονομία και στη Δικαιοσύνη».

Νέα προκαταρκτική από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Δύο δημοσιεύματα της εφημερίδας «δημοκρατία», που κυκλοφόρησαν στις 29 και 30 Αυγούστου, έδωσαν την αφορμή στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, να διατάξει τη διενέργεια νέας προκαταρκτικής εξέτασης στο έλλειμμα του 2009.

Το πρώτο φέρει τον τίτλο «Αλλοιώστε το έλλειμμα γρήγορα και σιωπηρά» και το δεύτερο «Οι δύο διαρρήξεις για τα ντοκουμέντα φωτιά- η συνωμοσία της Eurostat που έχει και ποινικές ευθύνες». Η κυρία Δημητρίου έστειλε τα δημοσιεύματα, που αναφέρονται σε παρασκηνιακές κινήσεις σχετικά με το έλλειμμα, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και ειδικότερα στον προϊστάμενό της Ηλία Ζαγοραίο, ζητώντας να ερευνηθεί το περιεχόμενό τους και κατά πόσο έχουν διαπραχθεί αυτεπαγγέλτως διωκόμενα εγκλήματα.

Το μήνυμα του ΔΝΤ

Με τη σκληρή γραμμή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ συντάσσεται ανοιχτά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στέλνοντας μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση να αποφύγει τυχόν παρεμβάσεις στο έργο της στατιστικής υπηρεσίας.

«Μοιραζόμαστε τις ανησυχίες που έχει που έχει εκφράσει η Κομισιόν ότι πρόσφατες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών σε μέσα ενημέρωσης φαντάζουν να αμφισβητούν τα [στατιστικά] δεδομένα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον.

Το ΔΝΤ έχει επισημάνει στο παρελθόν ότι η ποιότητα των ελληνικών στατιστικών βελτιώθηκε από το 2010 – δηλαδή αφότου ανέλαβε καθήκοντα ο διωκόμενος πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου. «Πιστεύουμε πως αυτή η πρόοδος θα πρέπει να διατηρηθεί», προσέθεσε με νόημα ο κ. Ράις.

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ σημείωσε πως στις επαφές με τις ελληνικές Αρχές το Ταμείο θα φροντίσει να διασφαλίσει ότι τα στοιχεία που του αναφέρονται είναι ακριβή, σε ένα έμμεσο μήνυμα πως το Ταμείο βάζει αστερίσκο στη στατιστική αξιοπιστία της ελληνικής πλευράς μετά την υπόθεση ΕΛΣΤΑΤ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...