371
Κάτοικοι του Νόβι Σαντζάρι συγκρούονται με αστυνομικούς, την Πέμπτη το βράδυ | Reuters

«Πογκρόμ» στην Ουκρανία λόγω κορονοϊού – Η υπουργός Υγείας σε καραντίνα

Protagon Team Protagon Team 21 Φεβρουαρίου 2020, 20:58
Κάτοικοι του Νόβι Σαντζάρι συγκρούονται με αστυνομικούς, την Πέμπτη το βράδυ
|Reuters

«Πογκρόμ» στην Ουκρανία λόγω κορονοϊού – Η υπουργός Υγείας σε καραντίνα

Protagon Team Protagon Team 21 Φεβρουαρίου 2020, 20:58

Σε μία πρωτότυπη κίνηση αλληλεγγύης, η ουκρανή υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι θα μπει για 14 ημέρες σε καραντίνα μαζί με τους 72 ανθρώπους, οι οποίοι το βράδυ της Πέμπτης υπέστησαν ένα είδους «πογκρόμ» κατά την επιστροφή τους από το Γουχάν της Κίνας, το επίκεντρο του νέου κορονοϊού Covid-19.

«Πήρα την απόφαση να τεθώ υπό παρακολούθηση μαζί με τους ανθρώπους αυτούς. Θα περάσω τις 14 προσεχείς ημέρες μαζί τους, στο ίδιο κτίριο και υπό τις ίδιες συνθήκες. Ελπίζω ότι η παρουσία μου θα ηρεμήσει αυτούς στο Νόβι Σαντζάρι και στην υπόλοιπη χώρα», έγραψε η υπουργός Ζοριάνα Σκαλέτσκα σε μήνυμα που ανάρτησε στο Facebook, απαντώντας με τον τρόπο αυτό σε όσους πολίτες της ουκρανικής πόλης αποπειράθηκαν να προπηλακίσουν τους 72 ταξιδιώτες (45 Ουκρανών και 27 ξένων) θεωρώντας τους «μολυσμένους».

Η υπουργός προσθέτει ότι συγκλονίστηκε από «τον πανικό και την απόρριψη, την αρνητικότητα και τις επιθέσεις» προς τους ανθρώπους αυτούς, ενώ έσπευσε να φωτογραφηθεί και με κάποιους εξ’ αυτών, σε μια απόπειρα να κατευνάσει τα πάθη.

Η υπουργός Υγείας φωτογραφίζεται με κάποιους από τους 72 ταξιδιώτες

Οι πρωτοφανείς σκηνές εκτυλίχθηκαν το βράδυ της Πέμπτης όταν πολίτες της περιοχής αντέδρασαν στην άφιξη των 72 αυτών ανθρώπων, με ειδικό πούλμαν, σε κέντρο νοσηλείας στην πόλη Νόβι Σαντζάρι.

Η κατάσταση δεν άργησε να εκτραχυνθεί και οι συγκεντρωμένοι συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας, ενώ πέταξαν και πέτρες στο πούλμαν.

Σύμφωνα με υπεύθυνο της ουκρανικής αστυνομίας, 24 άνθρωποι συνελήφθησαν.

Εννέα αστυνομικοί και ένας κάτοικος τραυματίστηκαν κατά τα επεισόδια, πρόσθεσε.

Ο ουκρανός πρωθυπουργός Αλέξιι Γκοντσαρούκ και ο υπουργός Εσωτερικών Άρσεν Αβάκοφ μετέβησαν στην περιοχή για να προσπαθήσουν να καθησυχάσουν τους διαδηλωτές και καταδίκασαν τα βίαια επεισόδια.

Οι εκατοντάδες αστυνομικοί για την αντιμετώπιση των ταραχών, που αναπτύχθηκαν εκεί χθες, κατάφεραν εν τέλει να απωθήσουν τους διαδηλωτές και υπό άκρα αστυνομική προστασία τα λεωφορεία που μετέφεραν τους 72, ορισμένα από τα οποία είχαν σπασμένα τζάμια, κατάφεραν στη διάρκεια της νύχτας να περάσουν την πύλη του νοσοκομείου.

Κανένα κρούσμα του νέου κορονοϊού δεν έχει καταγραφεί στην Ουκρανία, η οποία βρίσκεται ανάμεσα στη Ρωσία και την ΕΕ, αλλά το σύστημά της δημόσιας υγείας παρουσιάζει σοβαρές ανεπάρκειες.

Συγκρούσεις διαδηλωτών / κατοίκων και αστυνομίας

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...