352
Τοιχογραφία από τα πλαστικά που επί έναν χρόνο συνέλεγε ο Ντάνιελ Γουεμπ, στο λούνα παρκ της κωμόπολης Μάργκεϊτ | Everyday Plastic

Φύλαξα 4.490 πλαστικά σκουπίδια σε έναν χρόνο και…

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2018, 19:07
Τοιχογραφία από τα πλαστικά που επί έναν χρόνο συνέλεγε ο Ντάνιελ Γουεμπ, στο λούνα παρκ της κωμόπολης Μάργκεϊτ
|Everyday Plastic

Φύλαξα 4.490 πλαστικά σκουπίδια σε έναν χρόνο και…

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2018, 19:07

Τα λόγια του Ντάνιελ Γουέμπ προδίδουν βαθιά απογοήτευση. Είναι 36 ετών, δεν έχει την αυστηρή ματιά ενός άνδρα μέσης ηλικίας, όμως σοκαρίστηκε από αυτό που είδε.

Καθώς έκανε τζόκινγκ κοντά σε παραλία, στη βρετανική κωμόπολη Μάργκεϊτ όπου διαμένει, ήρθε αντιμέτωπος με ένα άσχημο θέαμα: πλαστικά μπλεγμένα με φύκια.

plastic4
Ο Ντάνιελ Γουέμπ με τα πλαστικά του (Facebook)

«Παλιά παιχνίδια, πιθανότητα 20 ετών, μπουκάλια που μπορεί να προέρχονταν από το εξωτερικό με διαφορετικές γλώσσες στις ετικέτες τους, και πολλά άλλα. Αμέσως σκέφτηκα μήπως ένα παλιό παιχνίδι που είχα πετάξει βρισκόταν στη θάλασσα» αποκάλυψε ο Γουέμπ στον Guardian.

Επόμενο ήταν να κινητοποιηθεί: επί έναν χρόνο δεν πετούσε πλαστικά, τα έπλενε και τα φύλασσε σε ειδικό χώρο στο σπίτι του.

Η πρωτοβουλία αυτή του Γουέμπ απέδωσε καρπούς, αφού τελικά τον βοήθησε να δημιουργήσει ένα σπάνιο φωτογραφικό υλικό που προβλήθηκε σε πολύ κόσμο, στέλνοντας ένα ξεχωριστό μήνυμα.

Τα πλαστικά που ο 36χρονος συγκέντρωσε από το 2016 μέχρι το 2017 απαθανάτισε με τον φακό του ο φωτογράφος Ολι Χάροπ και κάπως έτσι δημιουργήθηκε μια διαφορετική έκθεση φωτογραφίας. Μια έκθεση που δεν αναδεικνύει όμορφα τοπία ή ευχάριστες καταστάσεις, αλλά που εστιάζει στο ανθρώπινο λάθος και τις συνέπειές του.

plastic1
Εικόνα από τη συλλογή πλαστικών (Facebook)

Δημοσιότητα πήρε το εγχείρημα του Γουεμπ, αφού δημιούργησε και τοιχογραφία με τα πλαστικά του που βρίσκεται, μάλιστα, στο λούνα παρκ της κωμόπολης όπου διαμένει.

Τη δουλειά του μπορεί να μελετήσει κάποιος μέσα από τη διαδικτυακή σελίδα «Everyday Plastic».

Στην ομολογουμένως σπάνια συλλογή πλαστικών του υπάρχουν 4.490 κομμάτια. Από αυτά, το 60% συνθέτουν οι συσκευασίες φαγητού.

«Οι εικόνες με τα πλαστικά μιλούν από μόνες τους για έναν χρόνο της ζωής μου. Ορισμένοι βλέποντας την έκθεσή μου σχολίασαν τα φαγητά που είχα καταναλώσει και άλλοι τα χρώματα. Eχω πλήρη εικόνα του τι καταναλώνω πλέον» τόνισε ο Γουέμπ, ο οποίος, ως εργαζόμενος στον τομέα του μάρκετινγκ, αντιλαμβάνεται τη λογική πίσω από τις συσκευασίες προϊόντων.

Δεν περίμενε, όμως, ποτέ ότι θα παραδεχόταν πως «μας πωλούν υλικά τα οποία δεν χρειαζόμαστε.»

Οπως και να ‘χει, πάντως, η μειωμένη χρήση πλαστικών δεν αποδεικνύει απλώς οικολογική συνείδηση, είναι στάση ζωής και φυσικά επένδυση…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...