413
Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κατά τη συνέντευξη Τύπου για τα νέα μέτρα | Adrian Dennis/Pool via REUTERS

«Plan B» κατά της Ομικρον από τον Μπόρις Τζόνσον – Τηλεργασία, μάσκες, είσοδος με πιστοποιητικά

Protagon Team Protagon Team 8 Δεκεμβρίου 2021, 21:42
Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κατά τη συνέντευξη Τύπου για τα νέα μέτρα
|Adrian Dennis/Pool via REUTERS

«Plan B» κατά της Ομικρον από τον Μπόρις Τζόνσον – Τηλεργασία, μάσκες, είσοδος με πιστοποιητικά

Protagon Team Protagon Team 8 Δεκεμβρίου 2021, 21:42

Επαναφορά της τηλεργασίας, χρήση μάσκας στους περισσότερους κλειστούς χώρους και είσοδο στα νυχτερινά κέντρα με επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ανακοίνωσε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον του νέου κορονοϊού.

«Από τη Δευτέρα, θα πρέπει να εργάζεστε από το σπίτι, εάν μπορείτε», ανέφερε ο Τζόνσον στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Από μεθαύριο Παρασκευή ισχύει η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, πέρα από τα καταστήματα λιανικής και τα μέσα συγκοινωνίας, όπως τα θέατρα και οι κινηματογράφοι, αλλά όχι σε χώρους εστίασης.

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού που εκδίδει το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) θα είναι υποχρεωτικό να επιδεικνύεται από όλους όσοι θέλουν να μπουν σε νυχτερινά κέντρα και σε άλλους χώρους όπου συγκεντρώνονται μεγάλα πλήθη. Ειδικότερα θα απαιτείται σε κλειστούς χώρους με περισσότερους από 500 θαμώνες, σε εξωτερικούς χώρους με πάνω από 4.000 καθήμενους θεατές και σε κάθε άλλο χώρο με πάνω από 10.000 ανθρώπους, όπως τα γήπεδα. Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ σε μία εβδομάδα.

Για το πιστοποιητικό εμβολιασμού αρκούν οι δύο δόσεις, αν και θα εξεταστεί ποτέ θα αρχίσουν να απαιτούνται τρεις.

«Καθίσταται ολοένα και πιο ξεκάθαρο ότι η Όμικρον διαδίδεται πολύ γρηγορότερα από την προηγούμενη παραλλαγή, τη Δέλτα» αφού μέχρι τώρα έχουν εντοπιστεί στη Βρετανία 568 κρούσματα. Ο αριθμός των κρουσμάτων φαίνεται ότι διπλασιάζεται κάθε δύο με τρεις ημέρες και «αυτή η εκθετική αύξηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία και, δυστυχώς, σε αύξηση των θανάτων», σημείωσε.

«Για αυτό η εφαρμογή του Σχεδίου Β» στην Αγγλία είναι «η λογική επιλογή» ώστε να δοθεί χρόνος για να επιταχυνθεί η εκστρατεία χορήγησης των αναμνηστικών δόσεων του εμβολίου, πρόσθεσε ο βρετανός πρωθυπουργός.

Ο Τζόνσον τόνισε ότι η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει επ’ αόριστον να επιβάλει περιορισμούς στην καθημερινότητα των πολιτών απλώς και μόνο επειδή κάποιοι δεν εμβολιάζονται. «Πιστεύω πραγματικά ότι θα έχουμε μια συζήτηση για τους τρόπους με τους οποίους αντιμετωπίζουμε την πανδημία. Επειδή θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος, δεν πιστεύω ότι μπορούμε να συνεχίσουμε επ’ αόριστον με τις μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις –εννοώ τους περιορισμούς στον τρόπο ζωής των ανθρώπων– απλώς και μόνο επειδή ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού ακόμη, δυστυχώς, δεν έχει εμβολιαστεί», τόνισε.

Για όσους ήρθαν σε επαφή με κρούσματα της Όμικρον, θα προτιμηθεί να κάνουν καθημερινά τεστ αντί να μπαίνουν σε καραντίνα.

Ο Τζόνσον είπε ότι επιτρέπονται τα χριστουγεννιάτικα πάρτι αλλά «προφανώς όλοι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί» και πρόσθεσε ότι ο καλός εξαερισμός, το τακτικό πλύσιμο των χεριών και οι εξετάσεις είναι τα εύλογα πράγματα που πρέπει να γίνονται.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News