431
Εξονυχιστικές έρευνες περνούν τα εμβόλια, προκειμένου να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητά τους στις μεταλλάξεις (φωτογραφία αρχείου από νοσοκομείο των Βρυξελλών) | REUTERS /Yves Herman

Pfizer: Το εμβόλιό μας αντιμετωπίζει τις μεταλλάξεις

Protagon Team Protagon Team 29 Ιανουαρίου 2021, 06:45
Εξονυχιστικές έρευνες περνούν τα εμβόλια, προκειμένου να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητά τους στις μεταλλάξεις (φωτογραφία αρχείου από νοσοκομείο των Βρυξελλών)
|REUTERS /Yves Herman

Pfizer: Το εμβόλιό μας αντιμετωπίζει τις μεταλλάξεις

Protagon Team Protagon Team 29 Ιανουαρίου 2021, 06:45

Οι μεταλλάξεις του κορονοϊού που αναγνωρίστηκαν στη Βρετανία και τη Νότιο Αφρική φαίνεται ότι έχουν μικρές επιπτώσεις στην αποτελεσματικότητα των αντισωμάτων που δημιουργούνται σε άτομα που έχουν κάνει το εμβόλιο της Pfizer, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

Αυτό προκύπτει από εργαστηριακή μελέτη που έκανε πρόσφατα η φαρμακευτική εταιρεία. Ωστόσο, στη μελέτη που προδημοσιεύτηκε την Τετάρτη στο bioRxic, όπου αναρτώνται έρευνες οι οποίες πρόκειται να δημοσιευτούν σύντομα, διευκρινίζεται ότι η αποτελεσματικότητα είναι λίγο μικρότερη στη μετάλλαξη του στελέχους του κορονοϊού της Νοτίου Αφρικής. Επιπλέον, η μελέτη, για να θεωρείται απολύτως έγκυρη, θα πρέπει να δημοσιευτεί σε κάποιο επιστημονικό περιοδικό.

Οι ερευνητές βρίσκονται σε ένα διαρκή αγώνα για να αξιολογήσουν εάν τα εμβόλια, αλλά και τα φάρμακα για την Covid-19, θα εξακολουθήσουν να έχουν και στα νέα στελέχη την ίδια αποτελεσματικότητα που έχουν απέναντι στο αρχικό πανδημικό στέλεχος.

Τα ευρήματα της Pfizer συμφωνούν με τα άλλα προκαταρκτικά αποτελέσματα ερευνών που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες εβδομάδες από διάφορες ερευνητικές ομάδες που ελέγχουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων στις μεταλλάξεις και τις παραλλαγές του κορονοϊού.

Οπως υπογραμμίζει η ίδια εφημερίδα, η μελέτη έγινε σε συγκεκριμένο υποσύνολο μεταλλάξεων (όχι σε όλους, υπάρχουν διαφορετικοί τύποι παραλλαγών για την κάθε μία μετάλλαξη), ενώ δεν έχει αξιολογηθεί ακόμη πόσο σημαντικά είναι στατιστικά τα δεδομένα τους.

Από την άλλη πλευρά, τόσο αυτά, όσο και αποτελέσματα από άλλες μελέτες, δείχνουν ότι ο αντίκτυπος των νέων στελεχών σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί θα είναι «σχετικά μέτριος», κάτι που θεωρείται «καλό νέο», όπως σχολιάζει ο Τζέισον Μακλέλαν, ειδικός στη δομική βιολογία από το Πανεπιστήμιο του Τέξας, ο οποίος έχει μελετήσει τον τρόπο που οι πρωτεΐνες του κορονοϊού αλληλοεπιδρούν με τα αντισώματα.

Η φαρμακευτική εταιρεία από την πλευρά της ξεκαθαρίζει ότι «τα εν λόγω ευρήματα δεν δείχνουν ότι υπάρχει ανάγκη για δημιουργία ενός νέου εμβολίου για την αντιμετώπιση των μεταλλάξεων που εμφανίζονται». Σε κάθε περίπτωση, οι παρασκευάστριες Pfizer και BioNTech δηλώνουν ότι είναι έτοιμες να ανταποκριθούν σε μία ανθεκτική στο εμβόλιο εκδοχή του κορονοϊού ανά πάσα στιγμή.

Αυτό μπορεί να συμβεί μέσα σε έξι εβδομάδες, όπως έχει τονίσει πολλές φορές η Pfizer, λόγω της νέας τεχνολογίας του αγγελιαφόρου RNA που έχει δημιουργηθεί το εμβόλιο του κορονοϊού.

Η ίδια τεχνολογία έχει χρησιμοποιηθεί και για το εμβόλιο της Moderna, το οποίο επίσης σε μελέτη εργαστηρίου βρέθηκε να έχει την ίδια αποτελεσματικότητα στο στέλεχος της Βρετανίας, όμως μειωμένη σε αυτό της Νοτίου Αφρικής.

Η Moderna, μάλιστα, ανακοίνωσε ότι παρασκευάζει ήδη νέο εμβόλιο που θα είναι αποτελεσματικό και στο στέλεχος της Νοτίου Αφρικής, το οποίο θα χορηγείται ως τρίτη δόση σε όσους έχουν κάνει ήδη τις δύο και ως δεύτερη σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...