642
Ο Στέλιος Πέτσας στη Βουλή. Την Παρασκευή απάντησε στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ενημερώνοντας την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας | Menelaos Myrillas / SOOC

Πέτσας για την καμπάνια των €11 εκατ.: Αντιπολιτευτικές κορόνες με τον κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 10 Απριλίου 2020, 12:44
Ο Στέλιος Πέτσας στη Βουλή. Την Παρασκευή απάντησε στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ενημερώνοντας την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας
|Menelaos Myrillas / SOOC

Πέτσας για την καμπάνια των €11 εκατ.: Αντιπολιτευτικές κορόνες με τον κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 10 Απριλίου 2020, 12:44

Το κόστος της ενημερωτικής καμπάνιας για την αντιμετώπιση του κορονοϊού είχε εξαρχής προκαλέσει την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το θέμα ήρθε και στη Βουλή έπειτα από ερώτηση που κατέθεσαν  62 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής την γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Ολγα Γεροβασίλη για την απόφαση της κυβέρνησης να δεσμεύσει 11 εκατομμύρια ευρώ για την καμπάνια για τον κορονοϊό «κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στρέφουν μάλιστα τα βέλη τους κατά του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, για τη φράση του (προ ημερών στο pressroom) ότι «λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν», την ώρα που όπως καταγγέλλουν, η κυβέρνηση  δεσμεύει 11 εκατομμύρια ευρώ για «υπηρεσίες επικοινωνίας και ενημέρωσης», οι οποίες έως σήμερα, όπως αναφέρουν, προσφέρονταν δωρεάν.

Την Παρασκευή ήρθε η απάντηση σε όσα καταμαρτυρούν στην κυβέρνηση οι βουλευτές του Αλέξη Τσίπρα, από τον ίδιο τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κατά τη διάρκεια ενημέρωσης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

«Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι το πεδίο της υγείας και ασφάλειας των πολιτών δεν προσφέρεται για μικροκομματική αντιπαράθεση. Στα θέματα αυτά, οι αντιπολιτευτικές κορόνες πρέπει να μπαίνουν στην άκρη», παρατήρησε ο κ. Πέτσας, απαντώντας στις αιτιάσεις για το κόστος της εκστρατείας ενημέρωσης που, όπως σημείωσε, αντιστοιχεί στο 0,16% του συνόλου των μέτρων και δεν προβλέπει εκπτώσεις στις εταιρείες που θα την αναλάβουν.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναρωτήθηκε εάν συμφωνούμε όλοι ότι η ενημέρωση μπορεί να σώσει κυριολεκτικά ζωές.

«Εύχομαι», είπε, «να μην υπάρχει κανείς που δεν κατανοεί αυτή την αυτονόητη αλήθεια και παρακαλώ να διευκρινιστεί ιδίως από της αξιωματική αντιπολίτευση. Εάν κάποιοι αμφισβητούν την ανάγκη ενημέρωσης, αναρωτιέμαι ποια είναι η επιδίωξή τους.

»Να μην κάνουμε εκστρατεία ενημέρωσης; Να αφήσουμε τους πολίτες στο σκοτάδι άγνοιας; Να τους αφήσουμε στην παραπληροφόρηση των “fake news”, της ανεύθυνης σπερμολογίας, των αβάσιμων φημών και των θεωριών συνωμοσίας; Δεν καταλαβαίνουν ότι όταν δεν υπάρχει ενημέρωση, θεριεύουν η ανασφάλεια, ο φόβος και ο πανικός; Τι θέλουν; Να παίξουμε κορώνα-γράμματα τη ζωή και υγεία των πολιτών; Χωρίς οργάνωση και στόχους; Είναι δυνατόν να βάζουν τις κομματικές επιδιώξεις πάνω από το συλλογικό καλό;» ήταν τα ερωτήματα που έθεσε διαδοχικά προς τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αναφερόμενος στην τρέχουσα φάση ενημέρωσης των πολιτών, ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι αυτή δεν σταματά στο τέλος Απριλίου.

Αντίθετα, είπε, τώρα θα μπούμε στην πιο δύσκολη φάση της, για να επαναλάβει πως η διαδικασία επιστροφής στην κανονικότητα θα είναι αργή και μακρόσυρτη και δεν θα γίνει από την μια μέρα στην άλλη. «Η έναρξη της επιστροφής εξαρτάται από όλους μας, διότι τίποτα δεν έχει κριθεί οριστικά».

Δίχτυ προστασίας €24 δισ. έως το καλοκαίρι

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε στην Επιτροπή ότι η στρατηγική για την αντιμετώπιση της πανδημίας κινείται σε τρεις άξονες: Ανάσχεση της υγειονομικής κρίσης –στήριξη του ΕΣΥ–, στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων.

Οπως είπε, τα  μέτρα στήριξης που έχουν ήδη ληφθεί θα επαναληφθούν αν χρειαστεί και το δίμηνο Μαΐου – Ιουνίου, φθάνοντας συνολικά το ποσό των 14 δισ. ευρώ, ενώ πρόσθεσε ότι το πακέτο στήριξης της ρευστότητας των επιχειρήσεων θα ανέλθει σε 10 δισ. ευρώ.

«Η Ελλάδα», τόνισε, «θα αναπτύξει μέχρι το καλοκαίρι συνολικό πακέτο ύψους 24 δισ. ευρώ δηλαδή περίπου 13% του ΑΕΠ του 2019».

«Εμείς συμβάλλουμε στην υγιή λειτουργία κάθε επιχείρησης. Επιχειρούμε η έξοδος από την πρωτοφανή κρίση να γίνει με τις λιγότερες απώλειες. Ο δικός μας δρόμος είναι καθαρός και οδηγεί τους Έλληνες την έξοδο από την πανδημία με ασφάλεια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οπως εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μέσω της εκστρατείας ενημέρωσης, θα διασφαλίσουμε ότι στην περίοδο μετάβασης στην κανονικότητα, οι Ελληνες θα ενημερώνονται έγκαιρα και έγκυρα.

Εχουμε υποχρέωση, πρόσθεσε, να σχεδιάσουμε πρόγραμμα με στοχευμένα μηνύματα, για διαφορετικές κοινωνικές και ηλικιακές ομάδες, για διαφορετικούς κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας, «καθώς η άρση των περιοριστικών μέτρων δεν θα είναι οριζόντια και ταυτόχρονη».

Αφού διαβεβαίωσε τέλος, ότι η κυβέρνηση θα κάνει ότι χρειαστεί για τον περιορισμό των συνεπειών πανδημίας, ο κ. Πέτσας επανέλαβε ότι «γνώμονάς μας είναι η προστασία της υγείας των πολιτών καθώς έχει ανεκτίμητη αξία κάθε ζωή, που σώζεται, όπως και η απόλυτη διαφάνεια στα χρήματα των φορολογουμένων». 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...