1357
Ο Πρωθυπουργός στο βήμα της Βουλής το μεσημέρι της Πέμπτης, αναλύοντας την κατάσταση με τον κορονοϊό | ΙΝΤΙΜΕnews/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Μητσοτάκης: Δεν ανέχομαι fake news και φθηνές απειλές τύπου «θα λογαριαστούμε»

Protagon Team Protagon Team 2 Απριλίου 2020, 12:46
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 02/04/2020, 13:55
Ο Πρωθυπουργός στο βήμα της Βουλής το μεσημέρι της Πέμπτης, αναλύοντας την κατάσταση με τον κορονοϊό
|ΙΝΤΙΜΕnews/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Μητσοτάκης: Δεν ανέχομαι fake news και φθηνές απειλές τύπου «θα λογαριαστούμε»

Protagon Team Protagon Team 2 Απριλίου 2020, 12:46
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 02/04/2020, 13:55

Ετοιμος να ακούσει κάθε κριτική και χρήσιμη πρόταση από την αντιπολίτευση για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού και την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, δήλωσε την Πέμπτη, εκ του βήματος της Βουλής, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκαθάρισε όμως πως δεν πρόκειται να δεχθεί φτηνές απειλές τύπου «θα λογαριαστούμε» και fake news από στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δεν είναι ώρα για κοντόφθαλμη αντιπολίτευση, προειδοποίησε ο κ. Μητσοτάκης στην παρέμβασή του κατά τη συζήτηση των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου με τα μέτρα για τον κορονοϊό, και κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να διαλέξει ποιο πρόσωπο θα έχει ως αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν θα λογαριαστώ με κανέναν, αλλά θα δώσω λογαριασμό σε όλους», τόνισε ο Πρωθυπουργός

«Κάποιοι», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, «έσπευσαν να βάλουν ιδεολογικό πρόσημο στην πανδημία, ότι αφορά τους πλούσιους ή ότι αποτελεί θρίαμβο του κρατισμού. Λυπάμαι», παρατήρησε, «αλλά η μόνη ιδεολογία είναι αυτή της διαφύλαξης της υγείας των πολιτών».

Στο πλαίσιο αυτό, επεσήμανε, πως παρά τις αντιδράσεις-φωνές από στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα φάνηκε ότι μπορεί να παράγει ένα καλύτερο αποτέλεσμα για τον πολίτη.

Οι ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα που έχουν αξιοποιηθεί, είναι κλίνες που έχουν παραχωρηθεί δωρεάν στο δημόσιο σύστημα, σημείωσε ενδεικτικά και σήμερα έχουμε 3.300 κενές κλίνες για ασθενείς με κορονοϊό.

«Συγκρίνετε μήλα με πορτοκάλια και μετά λέτε “όταν θα γυρίσουμε θα λογαριαστούμε”»

«Για τις τιμές ΜΕΘ», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση, «συγκρίνετε μήλα με πορτοκάλια. Συγκρίνετε τιμή κρεβατιού με τιμή πλήρους κάλυψης που περιλαμβάνει ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.

»Δεν θα ανεχθώ φθηνές απειλές του τύπου “όταν γυρίσουμε θα λογαριαστούμε”. Ούτε την αναπαραγωγή επικίνδυνων fake news απο χείλη πολιτικών. Τα λένε και τα κάνουν επώνυμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ».

Δεν θα παρασυρθώ σε εύκολες υποσχέσεις, τόνισε αναφορικά με τα μέτρα ελάφρυνσης στο πεδίο της οικονομίας. Κινούμαστε συνετά χωρίς να διακινδυνεύουμε την αξιοπιστία της χώρας και όσοι σπεύδουν να ζητούν ανεξέλεγκτες παροχές είναι σαν να σπρώχνουν την χώρα σε ένα νέο μνημόνιο. Δεν θα λογαριαστώ με κανέναν, αλλά θα δώσω λογαριασμό σε όλους,ήταν μία από τις χαρακτηριστικές αναφορές του.

Στην αρχή της παρέμβασής του στη Βουλή, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην έγκαιρη λήψη των απαιτούμενων μέτρων για την ανάσχεση της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Η Ελλάδα, τόνισε, ήταν ένα βήμα μπροστά από τις εξελίξεις και ενδεικτικά ανέφερε ότι ξεκίνησε πολύ νωρίς η καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών, έκλεισαν έγκαιρα τα σχολεία, ορίστηκαν νοσοκομεία αναφοράς κ.ά.

Η Ολλανδία με πληθυσμό 17 εκατομμύρια, με ταυτόχρονη εμφάνιση με την Ελλάδα, έχει δεκαπλάσιο αριθμό κρουσμάτων και διασωληνωμένων, το ίδιο συμβαίνει και με το Βέλγιο, σημείωσε ενδεικτικά ο κ. Μητσοτάκης. Στην Ελλάδα, όμως, συμπλήρωσε, κινηθήκαμε με διορατικότητα και τόλμη

Ειδική αναφορά έκανε ο Πρωθυπουργός και στην απόφαση για την ακύρωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων στην Πάτρα πριν καν υπάρξει το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στη χώρα μας.

Οπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, επρόκειτο για μία απόφαση που έτυχε της στήριξης του προερχόμενου από το ΚΚΕ δημάρχου της πόλης, ωστόσο η αντιμετώπιση δεν ήταν η ίδια και από τους πολίτες της. Εκ του αποτελέσματος όμως, ήταν μία απόφαση την οποία τελικά πιστώθηκαν –παρά τις πρώτες αντιδράσεις– οι πολίτες στην Πάτρα, την Αχαΐα και ευρύτερα τη δυτική Πελοπόννησο.

Και όλα αυτά, επεσήμανε στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός, δεν συνέβησαν σε μία ουδέτερη χρονική στιγμή, καθώς η κρίση του κορονοϊού συνέπεσε ενώ μαινόταν ένα δεύτερο μέτωπο, αυτό στον Εβρο, για την προστασία των συνόρων μας – μία μάχη που, όπως είπε, ευτυχώς για την Ελλάδα και την Ευρώπη κερδήθηκε.

Οσον αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης, υπογράμμισε χαρακτηριστικά πως δεν είμαστε στην αρχή του τέλους, αλλά στο τέλος της άρχης.

Γι’ αυτό, τόνισε, πρέπει να συνεχιστεί με το ίδιο σθένος και την ίδια αφοσίωση η επιφυλακή, ώστε να μην υπερφορτωθεί, να μην εξαντληθεί το σύστημα υγείας.

Ο Απρίλιος είναι ο πιο κρίσιμος μήνας, επανέλαβε, και αν χαλαρώσουμε, θα το πληρώσουμε.

Στο σημείο αυτό δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους πολίτες που στη συντριπτική τους πλειονότητα στήριξαν τα μέτρα της κυβέρνησης.

Τους ευχαριστώ, είπε, που αντελήφθησαν την ανάγκη να επιβάλλουν σημαντικούς περιορισμούς στην ελευθερία τους για τη δημόσια υγεία.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε εγκληματική την ανευθυνότητα των λίγων, καλώντας εκ νέου τους πολίτες να ακολουθήσουν τους κανόνες που έκαναν την Ελλάδα παράδειγμα.

Εχουμε και άλλα βέλη στην φαρέτρα μας, αλλά δεν θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε, ανέφερε για το ενδεχόμενο περαιτέρω αυστηροποίησης των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας, επαναλαμβάνοντας τη φράση που είχε πει και στην τελευταία τηλεδιάσκεψη στο Μαξίμου, ότι «είμαστε μία δημοκρατία της πειθούς».

Ο Πρωθυπουργός συνεχάρη επίσης  όλους τους φορείς και τα ιδρύματα για τις πρωτοβουλίες τους για την ενίσχυση των υπηρεσιών με τον απαραίτητο εξοπλισμό. Το νοσηλευτικό προσωπικό αυξάνεται με γρήγορους ρυθμούς, την ώρα που όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, διεξάγεται ένας διεθνής “πόλεμος” για να προμηθευτούμε ιατρικό εξοπλισμό, όπως π.χ. μάσκες.

Οσον αφορά τις επιπτώσεις της δοκιμασίας του κορονοϊού στην οικονομία, ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι η πρώτη φροντίδα της κυβέρνησης είναι οι Ελληνες που πρέπει να μείνουν υγιείς και όρθιοι, με επιχειρήσεις έτοιμες να βάλουν μπρος τις μηχανές της ανάπτυξης, για να αναφερθεί στη συνέχεια σε όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τη στήριξη εργοδοτών και εργαζομένων.

Τσίπρας: Θα κριθούμε όλοι για όλα, την επόμενη μέρα

«Δεν είναι ώρα για παιχνίδια εντυπώσεων […] θα κριθούμε όλοι για όλα, την επόμενη μέρα. Κυβέρνηση, αντιπολίτευση, κόμματα, θεσμοί, πρόσωπα και κυκλώματα. Τώρα, όμως, προέχει η μάχη της ζωής», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Συμφωνούμε όλοι ότι στις συνθήκες αυτές το κύριο, το βασικό, είναι να προστατευτούν οι άνθρωποι. Να προστατευτεί η ζωή όλων των ανθρώπων, και του καθενός ξεχωριστά, σε όποια ηλικιακή, θρησκευτική, πολιτική, ή άλλη ομάδα κι αν ανήκει. Όλες αυτές τις μέρες ο καθένας και η καθεμιά μας δίνουμε τη δική μας μάχη» πρόσθεσε στη δική του παρέμβαση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Υπάρχουν όμως», σημείωσε, «και κάποιοι που δίνουν τη μάχη στη πρώτη γραμμή, με κίνδυνο για τη δική τους υγεία. Οφείλουμε λοιπόν πριν απο όλα να στηρίξουμε αυτούς τους ανθρώπους. Τους γιατρούς και τους νοσηλευτές του ΕΣΥ που δίνουν μια μάχη τιτάνια, συχνά όπως καταγγέλλουν χωρίς τα απαραίτητα εφόδια, και με κίνδυνο της δικής τους υγείας και ζωής, ακριβώς για να διασώσουν κάθε ανθρώπινη ζωή. Για να αποκαταστήσουν την υγεία όσων έχουν προσβληθεί. Και επιτρέψτε μου να πω εδώ, ότι αυτοί, οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής δίνουν ένα μάθημα σε όλους μας. Για την αξία του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης».

«Σε κάθε περίπτωση», συνέχισε ο κ. Τσίπρας, «δεν είναι η ώρα τώρα για κομματικά οφέλη, για παιγνίδια εντυπώσεων, για εμπόριο του δράματος. Ούτε πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει η ώρα των λύκων, που στην αναμπουμπούλα χαίρονται, κλείνοντας τα μάτια, ή και ευνοώντας συμφέροντα και ομάδες που βλέπουν την κρίση ως ευκαιρία. Η κρίση μπορεί να είναι ευκαιρία. Αλλά όχι ευκαιρία για κερδοσκοπία και σχέδια παλινόρθωσης φθαρμένων πρακτικών».

Οπως είπε, «η κρίση είναι ευκαιρία να δούμε ποιος είναι ποιος. Να δούμε ποιος στέκεται με σοβαρότητα και ευθύνη στο πλευρό του λαού που δοκιμάζεται. Και ποιος δοκιμάζει τις αντοχές του λαού, αποβλέποντας σε πολιτικό, κομματικό, προσωπικό, ή οικονομικό κέρδος. Η κρίση είναι επίσης ευκαιρία να δούμε πόσο πολύτιμο και αναντικατάστατο είναι το ΕΣΥ και το κοινωνικό κράτος, που τόσες επιθέσεις δέχτηκαν τα τελευταία χρόνια. Και να συνειδητοποιήσουμε, ίσως με τον πιο οδυνηρό τρόπο, πού οδηγεί η ιδεοληψία, όταν γίνεται πολιτική πράξη, ότι όλα, ακόμα και η υγεία, μπορεί να ρυθμίζεται από την αγορά».

«Ειπατε σωστά ότι δεν υπάρχει ηθικός κίνδυνος. Συμφωνούμε απόλυτα. Πείτε το και στους τραπεζίτες να δώσουν παράταση στα δάνεια. Αφού δεν υπάρχει ηθικός κίνδυνος μέσα στην κρίση, δεν υπάρχουν και στρατηγικοί κακοπληρωτές», ήταν μία από τις χαρακτηριστικές του αναφορές για τις επιπτώσεις της κρίσης του κρονοϊού στους εργαζόμενους.

«Θα κριθούμε όλοι για όλα, την επόμενη μέρα. Κυβέρνηση, αντιπολίτευση, κόμματα, θεσμοί, πρόσωπα και κυκλώματα. Τώρα, όμως, προέχει η μάχη της ζωής. Και στη μάχη αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει με το λόγο και την πράξη του παρών από την πρώτη μέρα. Στηρίξαμε και στηρίζουμε την προσπάθεια να περιοριστεί η διάδοση του ιού με αυστηρά περιοριστικά μέτρα. Στηρίξαμε και στηρίζουμε την προσπάθεια των γιατρών, των νοσηλευτών, των ανθρώπων του κρατικού μηχανισμού που συμμετέχουν στη δύσκολη μάχη. Στηρίξαμε και στηρίζουμε τους ανθρώπους του μόχθου, τους επιστήμονες, τους επαγγελματίες, τους μικρομεσαίους, τους άνεργους, τους αγρότες, όλους όσους ήδη τραυματίζει η οικονομική λεπίδα της κρίσης και βρίσκονται αυτή τη στιγμή με το σήμερα θολό και το αύριο δυσοίωνο», κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...