754
|

Πέθανε στα 79 του ο Δημήτρης Τσοβόλας

Protagon Team Protagon Team 25 Φεβρουαρίου 2022, 14:08
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 25/02/2022, 15:30

Πέθανε στα 79 του ο Δημήτρης Τσοβόλας

Protagon Team Protagon Team 25 Φεβρουαρίου 2022, 14:08
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 25/02/2022, 15:30

Ενας πολιτικός που σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή, πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, πρωταγωνιστής ακόμα και ενός θρυλικού παπανδρεϊκού συνθήματος –«Τσοβόλα, δώστα όλα!»: Ο Δημήτρης Τσοβόλας έφυγε την Παρασκευή από τη ζωή. Νοσηλευόταν διασωληνωμένος στο «Αττικόν» δίνοντας άνιση μάχη με τον καρκίνο. Ηταν 79 ετών.

Γεννημένος τον Σεπτέμβριο του 1942 στους Μελισσουργούς της Αρτας, ο Δημήτρης Τσοβόλας υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ. Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Αρτας με το ΠΑΣΟΚ το 1977, και επανεξελέγη εύκολα το 1981 και ξανά το 1985.

Παρέμεινε σταθερά στο υπουργείο Οικονομικών κατά την πρώτη οκταετία της κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου, αρχικά ως υφυπουργός (1981-1984), έπειτα ως αναπληρωτής υπουργός (1984-1985) του Γεράσιμου Αρσένη και τελικά ως υπουργός την περίοδο 1985-1989.

Ωστόσο η εμπλοκή του στο σκάνδαλο Κοσκωτά κηλίδωσε την πολιτική του σταδιοδρομία. Τον Μάιο του 1991 προσήχθη στο Ειδικό Δικαστήριο κατηγορούμενος για το σκάνδαλο και τον Ιανουάριο του 1992 καταδικάστηκε σε δυόμισι χρόνια φυλάκιση με αναστολή και τριετή στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων χάνοντας έτσι τη βουλευτική του έδρα.

Ο ίδιος, δικηγόρος ων, διακρίθηκε για τη μαχητικότητα του κατά τη διάρκεια της δίκης. Αρνήθηκε να εξαγοράσει την ποινή του και για το ποσό έγινε έρανος μεταξύ των μελών του ΠΑΣΟΚ. Μετά τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του Οκτωβρίου του 1993 η Βουλή των Ελλήνων του απένειμε χάρη. Η τριετής στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων δεν του επέτρεψε να συμμετάσχει στις εκλογές του 1993, οπότε το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα επανήλθε θριαμβευτικά στην εξουσία. Οντας εκπρόσωπος της λαϊκιστικής πτέρυγας του κόμματος ήρθε σε σύγκρουση με τους λεγόμενους εκσυγχρονιστές και τον Οκτώβριο του 1995 αποχώρησε από την ΚΕ του κόμματος. Στις 20 Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου ίδρυσε το Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα (ΔΗΚΚΙ).

Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 1996 το ΔΗΚΚΙ πήρε 300.000 ψήφους και μπήκε στη Βουλή, εκλέγοντας εννέα βουλευτές. Ομως στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις δεν μπόρεσε να φτάσει το 3% της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης. Τον Μάρτιο του 2004, μετά τη δεύτερη συνεχόμενη αποτυχία ο Τσοβόλας ανακοίνωσε ότι διαλύει το κόμμα και επιστρέφει στο Δημόσιο τα αδιάθετα ποσά της κρατικής επιχορήγησης –ωστόσο με αυτή του την απόφαση διαφώνησαν τα άλλα στελέχη του κόμματος που κράτησαν τη σφραγίδα και το κόμμα, οδηγώντας το σε συνεργασίες με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Από το 2004 και μετά ο Τσοβόλας είχε εγκαταλείψει την πολιτική και ασχολείτο αποκλειστικά με τη δικηγορία. Ωστόσο μια από τις τελευταίες του δουλειές, η υπεράσπιση του πρώην αν. υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ο οποίος έχει παραπεμφθεί για τον ρόλο του στην καταγγελλόμενη «σκευωρία» της Novartis, είχε ιδιαίτερο πολιτικό αποτύπωμα.

Τη θλίψη του για την απώλεια του Δημήτρη Τσοβόλα εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας.

Ο κ. Τασούλας δήλωσε τα εξής:

«Ο Δημήτρης Τσοβόλας από τα νεανικά του χρόνια και σε όλη τη διάρκεια της ζωής και της σταδιοδρομίας του δεν σταμάτησε να αγωνίζεται για τα ιδανικά και τις ιδέες του, πάντα με μαχητικότητα, αποφασιστικότητα και διάθεση προσφοράς στο κοινό καλό και στην πρόοδο.

»Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής Άρτας το 1977 και επανεκλέχθηκε το 1981 και το 1985. Διετέλεσε υπουργός οικονομικών την περίοδο 1985 – 1989. Επίσης, ήταν ιδρυτής και πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ από το 1995 μέχρι το 2004.

»Στην οικογένεια και τους οικείους του εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου».

Σε ανακοίνωσή του για το θάνατο του Δημήτρη Τσοβόλα το Κίνημα Αλλαγής ανέφερε:

«Με θλίψη, αποχαιρετούμε το ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, πρώην βουλευτή και υπουργό, Δημήτρη Τσοβόλα. 

»Συνοδοιπόρος του Ανδρέα Παπανδρέου στη μεγάλη πορεία του ΠΑΣΟΚ, που οδήγησε στην ιστορική νίκη της Δημοκρατικής Παράταξης και του Ελληνικού λαού το 1981. 

»Πάντοτε ευγενής και ανθρώπινος, έδινε αγώνες με ανιδιοτέλεια και αξιοπρέπεια στο πλευρό των αδύναμων. 

»Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλης Βενιζέλος, έγραψε:

«Έζησα από κοντά τον Δημήτρη Τσοβόλα στη μάχη της ζωής του, όταν βρέθηκε άδικα κατηγορούμενος ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου και στη συνέχεια όταν δόθηκε στη Βουλή ο αγώνας για τη βουλευτική του ιδιότητα. Είχαμε στη συνέχεια ριζικές πολιτικές διαφωνίες,  ήμουν όμως πάντα θαυμαστής της εντιμότητας και της αγωνιστικότητάς του. Έχει γράψει τη δική του αυθεντική σελίδα στην ιστορία της Μεταπολίτευσης.  Εκφράζω τα συλλυπητήρια μου στην οικογένειά του.»

Στη συλλυπητήρια δήλωσή του ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλης Βενιζέλος, αναφέρθηκε στην άδικη -όπως χαρακτηριστικά αναφέρει- περιπέτεια του Δημήτρη Τσοβόλα στο Ειδικό Δικαστήριο, αλλά και τις πολιτικές διαφωνίες που είχαν στη συνέχεια:

«Εζησα από κοντά τον Δημήτρη Τσοβόλα στη μάχη της ζωής του, όταν βρέθηκε άδικα κατηγορούμενος ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου και στη συνέχεια όταν δόθηκε στη Βουλή ο αγώνας για τη βουλευτική του ιδιότητα.

»Είχαμε στη συνέχεια ριζικές πολιτικές διαφωνίες,  ήμουν όμως πάντα θαυμαστής της εντιμότητας και της αγωνιστικότητάς του.  

»Εχει γράψει τη δική του αυθεντική σελίδα στην ιστορία της Μεταπολίτευσης.  

»Εκφράζω τα συλλυπητήρια μου στην οικογένειά του».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...