588
| REUTERS/Stringer/File Photο

Πέθανε ο Τζορτζ Μπους, 41ος πρόεδρος των ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 1 Δεκεμβρίου 2018, 07:43

Πέθανε ο Τζορτζ Μπους, 41ος πρόεδρος των ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 1 Δεκεμβρίου 2018, 07:43

Ο Τζορτζ Χέρμπερτ Ουόκερ Μπους, ο πρόεδρος των ΗΠΑ στη θητεία του οποίου τελείωσε ο Ψυχρός Πόλεμος, πέθανε αργά την Παρασκευή σε ηλικία 94 ετών, ανακοίνωσε η οικογένειά του.

Είχε γεννηθεί στις 12 Ιουλίου 1924 και είχε πολεμήσει στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, πιλότος στο μέτωπο του Ειρηνικού Ωκεανού. Τον Σεπτέμβριο του 1944 το αεροσκάφος του καταρρίφθηκε από ιαπωνικά πυρά. Οι άλλοι δυο επιβαίνοντες έχασαν τη ζωή τους, αλλά ο Μπους διασώθηκε από αμερικανικό υποβρύχιο που έτυχε να βρίσκεται κοντά στο σημείο.

Η διάσωση του Μπους από αμερικανικό υποβρύχιο τον Σεπτέμβριο του 1944 (George Bush Presidential Library and Museum/Handout via REUTERS/File Photo)

Αποστρατεύτηκε με τιμές και το 1945 παντρεύτηκε την Μπάρμπαρα Πίερς, με την οποία έμεινα μαζί 72 χρόνια. Απέκτησαν έξι παιδιά (ένα από τα οποία, ένα κορίτσι, πέθανε πρόωρα), με πρώτο τον Τζορτζ, κατοπινό πρόεδρο των ΗΠΑ.

Στη συνέχεια ενεπλάκη στις επιχειρήσεις – και ειδικότερα την πετρελαιοβιομηχανία στο Τέξας – και απέκτησε σημαντική περιουσία.

Από το 1964 μπήκε την πολιτική και κατάφερε να εκλεγεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων το 1966. Το 1971 ο πρόεδρος Νίξον τον όρισε πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Ο Τζορτζ Μπους ορκίζεται διοικητής της CIA υπό το βλέμμα της Μπάρμπαρα Μπους και, δεξιά, του προέδρου Τζέραλντ Φορντ (George Bush Presidential Library and Museum/Handout via REUTERS/File Photo)

Υπήρξε διευθυντής της CIA για  σύντομο διάστημα και για οκτώ χρόνια αντιπρόεδρος στο πλευρό του Ρόναλντ Ρέιγκαν (1980-1988).

Κέρδισε στις προεδρικές εκλογές του 1988 και επί των ημερών του είδε να καταρρέει η Σοβιετική Ενωση και μαζί της το ανατολικό μπλοκ. Υπήρξε όμως και ο πρόεδρος που εισέβαλε στο Ιράκ το 1991, μαζί με άλλες δυτικές χώρες.

Ο Τζορτζ Μπους στο βήμα της ελληνικής Βουλής το 1991. Πρόεδρος ο Αθανάσιος Τσαλδάρης και δίπλα του ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής

Το 1991 είχε επισκεφτεί την Ελλάδα, ο πρώτος αμερικανός πρόεδρος μετά τον Αϊζενχάουερ το 1959.

Στο εσωτερικό, αν και μετά τον πόλεμο στο Ιράκ είχε δυσθεώρητα ποσοστά δημοφιλίας (γύρω στο 90%), η θητεία του συνέπεσε με μια σύντομη περίοδο ύφεσης. Είχε υποσχεθεί ότι δεν θα επιβάλει νέους φόρους, υπόσχεση που τελικά αθέτησε. «Διαβάστε τα χείλια μου, όχι νέοι φόροι» είχε πει σε προεκλογική ομιλία, δήλωση που αργότερα έγινε βάιραλ.

Ως ένα βαθμό και αυτή συνέβαλε στην ήττα του από τον Μπιλ Κλίντον το 1992. Η αλλαγή στον Λευκό Οίκο τότε ήταν σταθμός στην αμερικανική ιστορία: η γενιά του πολέμου έδινε τη θέση της στους baby boomers, την πρώτη μεταπολεμική γενιά της ευδαιμονίας, τη γενιά που (δεν) πολέμησε στο Βιετνάμ.

Το 2000 είδε τον γιο του να κερδίζει τις εκλογές και να γίνεται ο 43ος πρόεδρος, σε μια οριακή εκλογική μάχη που κρίθηκε στην πολιτεία της Φλόριντα, όπου ο άλλος του γιος, ο Τζεμπ Μπους ήταν κυβερνήτης.

Πρόεδρος Μπους και πρόεδρος Μπους: Ο 41ος με τον 43ο πρόεδρο επιστρέφει στο Οβάλ Γραφείο μετά την ορκωμοσία του υιού Μπους το 2001 (Eric Draper/Courtesy of White House Photo/Handout via REUTERS/Handout/File Photo)

Ο Μπους έζησε περισσότερο απ’ όλους τους προκατόχους του προέδρους. Ο θάνατός του στις 10:10 την Παρασκευή (ώρα κεντρικών ΗΠΑ) ανακοινώθηκε με δήλωση που εκδόθηκε από τον εκπρόσωπό του Τζιμ ΜακΓκραθ.

Τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας. Τον περασμένο Απρίλιο είχε πεθάνει η επί δεκαετίες σύζυγός του Μπάρμπαρα Μπους. Είχαν έξι παιδιά (από τα οποία ζουν τα πέντε), 17 εγγόνια και οκτώ δισέγγονα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...