365
|

Αποχαιρετώντας τον Λεωνίδα Ζενάκο, τον λόγιο του «Βήματος της Κυριακής»

Protagon Team Protagon Team 28 Δεκεμβρίου 2017, 11:56

Αποχαιρετώντας τον Λεωνίδα Ζενάκο, τον λόγιο του «Βήματος της Κυριακής»

Protagon Team Protagon Team 28 Δεκεμβρίου 2017, 11:56

Προσωπικότητα της ελληνικής δημοσιογραφίας αλλά και των ελληνικών Γραμμάτων, ο επί χρόνια αναπληρωτής διευθυντής του «Βήματος της Κυριακής», Λεωνίδας Ζενάκος, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών, αφήνοντας την τελευταία του πνοή στο «Ερρίκος Ντυνάν». To τελευταίο διάστημα η υγεία του ήταν κλονισμένη εξαιτίας καρδιολογικών και πνευμονολογικών προβλημάτων.

Φιλόλογος, ποιητής και μεταφραστής, ο Ζενάκος εργάστηκε στο «Βήμα» για πάνω από μισό αιώνα και υπήρξε ένας από τους δημοσιογράφους που παρακολούθησαν και σε μεγάλο βαθμό συνέβαλαν στην εκτόξευση της ιστορικής εφημερίδας στην πρώτη θέση των κυκλοφοριών. Η εμμονή του στη δημοσιογραφική και λογοτεχνική αρτιότητα των προς δημοσίευση άρθρων άφησε εποχή στον Οργανισμό, τον έκανε αξιοσέβαστο μεταξύ των συναδέλφων του και βοήθησε το «Βήμα της Κυριακής» να γίνει η ποιοτική εφημερίδα αναφοράς των δεκαετιών του 1980 και του 1990.

Είτε από τη θέση του αρχισυντάκτη, είτε έπειτα, από τις θέσεις του διευθυντή συντάξεως, αναπληρωτή διευθυντή και του συμβούλου έκδοσης της εφημερίδας, ο Λεωνίδας Ζενάκος υπήρξε μια από τις μεγάλες μορφές του ΔΟΛ στη χρυσή του εποχή, προτού δηλαδή ο ίδιος αποχωρήσει το 2010 και το Συγκρότημα, μετά και τον θάνατο του Χρήστου Λαμπράκη, παρακμάσει οικονομικά και μπει στις γνωστές περιπέτειες που τον οδήγησαν στην πτώχευση και στην εξαγορά του από τον Βαγγέλη Μαρινάκη.

Ο Ζενάκος είχε γεννηθεί στις 5 Μαρτίου 1932. Αρχισε να εργάζεται στο «Βήμα» το 1956 μετά τις σπουδές στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αποχώρησε στις αρχές του 2010 έχοντας διατελέσει υπεύθυνος του Πολιτιστικού Τμήματος, Αρχισυντάκτης, Διευθυντής Συντάξεως, Αναπληρωτής Διευθυντής και Σύμβουλος Εκδοσης της εφημερίδας.

Το 1976 είχε υπογράψει τη μετάφραση του κειμένου του Αριστοφάνη για την παράσταση «Αχαρνής», που ανέβηκε στην Επίδαυρο σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν και πρωταγωνιστές τους Μίμη Κουγιουμτζή, Γιώργο Αρμένη και Γιώργο Λαζάνη.

Υπήρξαν και άλλες εξαιρετικές δουλειές του Ζενάκου στη μετάφραση:

1972, Stone, Irving, 1903-1989, «Αγωνία και έκσταση», Ικαρος
1979, Αριστοφάνης, 445-386 π.Χ., «Αχαρνής», Σχολή Μωραΐτη. Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας
1992, Ηρόδοτος, «Ηροδότου ιστορίαι», Εκδόσεις Γκοβόστη
1993, Kitto, H. D. F., «Η αρχαία ελληνική τραγωδία», Παπαδήμας Δημ. Ν.
1993, Cornford, Francis MacDonald, «Η αττική κωμωδία», Παπαδήμας Δημ. Ν.
1998, Graves, Robert, 1895-1985, «Οι ελληνικοί μύθοι», Κάκτος

Ανάμεσα στις ποιητικές συλλογές που είχε εκδώσει είναι οι «Ταίναρο» και «Πηγές».

Η σύζυγος του Λεωνίδα Ζενάκου, Αναστασία Ζενάκου, υπήρξε επίσης επί χρόνια δημοσιογράφος στο «Βήμα» όπου επίσης εργάστηκε και ο γιος του, δημοσιογράφος Αυγουστίνος Ζενάκος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...