265
Ο σερ Κλάιβ Σίνκλερ με το θρυλικό Spectrum | Photo by Photoshot/Getty Images

Πέθανε ο Κλάιβ Σίνκλερ, ο δημιουργός του θρυλικού υπολογιστή ZX Spectrum

Protagon Team Protagon Team 16 Σεπτεμβρίου 2021, 22:20
Ο σερ Κλάιβ Σίνκλερ με το θρυλικό Spectrum
|Photo by Photoshot/Getty Images

Πέθανε ο Κλάιβ Σίνκλερ, ο δημιουργός του θρυλικού υπολογιστή ZX Spectrum

Protagon Team Protagon Team 16 Σεπτεμβρίου 2021, 22:20

Ο βρετανός σερ Κλάιβ Σίνκλερ, ο εφευρέτης του υπολογιστή τσέπης, αλλά πολύ περισσότερο του ZX Spectrum, που έκανε τον προσωπικό υπολογιστή εργαλείο για όλους, έφυγε την Πέμπτη από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών, έπειτα από μακρά ασθένεια.

Ο ZX Spectrum, ή ο ανταγωνιστής του, ο Commodore 64, ήταν για πολλούς πρωτοπόρους της πληροφορικής της νεότερης γενιάς το πρώτο και ίσως το πιο αγαπημένο τους μηχάνημα, αυτό που τους οδήγησε στον κόσμο των υπολογιστών.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’70 επινόησε μια σειρά από κομπιουτεράκια που ήταν πραγματικά τσέπης, αντίθετα με όσα κυκλοφορούσαν ως τότε. Ηθελε να είναι μηχανήματα φθηνά και προσιτά σε όλους.

Ο πρώτος του προσωπικός υπολογιστής, ο ZX80, κυκλοφόρησε το 1980. Ηταν ένα φθηνό μοντέλο (μόλις 100 στερλίνες για το έτοιμο), στο 20% της τιμής ενός προσωπικού υπολογιστή της εποχής. Πούλησε 50.000 κομμάτια και ο διάδοχός του ZX81 τον άλλο τον χρόνο πούλησε 250.000 κομμάτια. Το 1982 κυκλοφόρησε ο ZX Spectrum 48K, ένα μηχάνημα που άφησε εποχή.

Πρωτόγονο πληκτρολόγιο με τα σημερινά δεδομένα, λειτουργικό σύστημα σε κασέτα, αλλά ο ZX Spectrum ήταν μια επανάσταση

Πνεύμα ανήσυχο και άνθρωπος τρομερά έξυπνος, ποτέ δεν σταμάτησε να ρωτά και ενδιαφέρεται για τα πάντα, είπε η κόρη του Μπελίντα στον Guardian. Ο Σίνκλερ είχε και αποτυχίες, αλλά δεν αποθαρρύνθηκε.

Περιέργως, δεν χρησιμοποιούσε ποτέ τις εφευρέσεις του. Δεν είχε καν κομπιουτεράκι, δεν χρησιμοποιούσε υπολογιστή, ούτε ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

Ο Κλάιβ Σίνκλερ με μια αποτυχημένη εφεύρεσή του, ένα ηλεκτρικό όχημα | EPA/PA

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...