407
Αντίο... | facebook

Τελευταίος ρόλος για τον αγαπημένο Τάκη Σπυριδάκη

Protagon Team Protagon Team 14 Σεπτεμβρίου 2019, 15:14
Αντίο...
|facebook

Τελευταίος ρόλος για τον αγαπημένο Τάκη Σπυριδάκη

Protagon Team Protagon Team 14 Σεπτεμβρίου 2019, 15:14

Ηταν ο «Μπαλούρδος» στο «Λούφα και παραλλαγή» του Νίκου Περάκη. Ο «Ανδρέας» στη «Γλυκιά συμμορία» του Νίκου Νικολαΐδη. Αλλά και -για τους νεότερους- ο «Αγαπούλας» σε μία διαφήμιση που έγραψε τη δική της ιστορία σε μια εποχή που τα σποτ γίνονταν viral. Ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και σεναριογράφος Τάκης Σπυριδάκης πέθανε σε ηλικία 61 ετών νικημένος από τον καρκίνο.

1984: «Λούφα και παραλλαγή». Ο στρατιώτης Μπαλούρδος ζητά «πενθαήμερος άδεια»
1983: Με τον επίσης πρόωρα χαμένο Τάκη Μόσχο στη «Γλυκιά συμμορία»

Μοιάζει με έναν τρόπο η «Γλυκιά συμμορία» να αποδεκατίζεται. Τον περασμένο Απρίλιο πέθανε ο Τάκης Μόσχος (εδώ), ο «Αργύρης». Τώρα έφυγε ο Τάκης Σπυριδάκης, ο «Ανδρέας»…

Ο Σπυριδάκης γεννήθηκε στην Αίγινα στις 4 Φεβρουαρίου 1958 και αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου.

Συμμετείχε σε 13 ταινίες, ενώ το σκηνοθετικό του ντεμπούτο έγινε το 1994 με την ταινία «Ο Κήπος του Θεού», της οποίας έγραψε και το σενάριο. Η ταινία τιμήθηκε με 7 κρατικά βραβεία ποιότητας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη ερμηνεύοντας έναν από τους πρωταγωνιστές της ταινίας «Γλυκιά συμμορία», σε σκηνοθεσία του Νίκου Νικολαΐδη (1983). Για την ερμηνεία του τιμήθηκε με το ειδικό βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης τον ίδιο χρόνο.

Αξιοσημείωτη ήταν και η δεύτερη συμμετοχή του, στη «Λούφα και Παραλλαγή» του Περάκη (1984).

Ακολούθησαν οι ταινίες «Πρωινή Περίπολος» (Νίκος Νικολαΐδης, 1986), «Προστάτης Οικογένειας» (Νίκος Περάκης, 1997), «Αυτή η Νύχτα Μένει» (Νίκος Παναγιωτόπουλος, 1999), «Μαύρο Γάλα» (Νίκος Τριανταφυλλίδης, 1999), «Κανείς δεν χάνει σε Όλα» (Διονύσης Γρηγοράτος, 2000), «Φτηνά Τσιγάρα» (Ρένος Χαραλαμπίδης, 2000), «Κουράστηκα να σκοτώνω τους αγαπητικούς σου» (Νίκος Παναγιωτόπουλος, 2002), «Λούφα και παραλλαγή: Σειρήνες στο Αιγαίο» (Νίκος Περάκης, 2005), «Ισοβίτες» (Θόδωρος Μαραγκός, 2008) και “4 Μαύρα Κοστούμια” (Ρένος Χαραλαμπίδης, 2009).

Το 1989 έγραψε και σκηνοθέτησε την ταινία μικρού μήκους «Βέρα Κρουζ», που απέσπασε το 1ο βραβείο καλύτερης ταινίας στο αντίστοιχο Φεστιβάλ, τιμήθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού και βραβεύτηκε από το Εθνικό Κέντρο Ταινιών της Γαλλίας το 1990.

Τρεις ατάκες του Τάκη Σπυριδάκη που άφησαν εποχή

Από την ταινία Λούφα και Παραλλαγή του Νίκου Περράκη (1984)

Από την ταινία Γλυκιά Συμμορία του Νίκου Νικολαίδη (1983)

Τον Τάκη Σπυριδάκη αποχαιρέτησε το ΚΚΕ. «Ανιδιοτελής, ιδιαίτερα αγαπητός στους συναδέλφους του, τασσόμενος πάντα στο πλευρό των εργαζομένων στον χώρο του θεάματος, ο Τάκης Σπυριδάκης κατέκτησε με την εγκαρδιότητά του, την ειλικρίνειά του και την τέχνη του που ήταν σύγχρονη, μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά και στο μυαλό του κοινού», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Περισσός.