463
Η είσοδος της έκθεσης «Τουταγχαμών, ο θησαυρός του Φαραώ» στη Λα Βιλέτ του Παρισιού | ΑΠΕ-ΜΠΕ / EPA/IAN LANGSDON

Ο «ροκ σταρ» Τουταγχαμών που μάγεψε τους Γάλλους

Protagon Team Protagon Team 14 Σεπτεμβρίου 2019, 16:12
Η είσοδος της έκθεσης «Τουταγχαμών, ο θησαυρός του Φαραώ» στη Λα Βιλέτ του Παρισιού
|ΑΠΕ-ΜΠΕ / EPA/IAN LANGSDON

Ο «ροκ σταρ» Τουταγχαμών που μάγεψε τους Γάλλους

Protagon Team Protagon Team 14 Σεπτεμβρίου 2019, 16:12

Άνοιξε τις πύλες της τον περασμένο Μάρτιο και τις κλείνει την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου.

Στο διάστημα αυτό, η έκθεση «Τουταγχαμών, ο θησαυρός του Φαραώ», στη Λα Βιλέτ του Παρισιού, προσέλκυσε πάνω από 1.3 εκατομμύρια επισκέπτες στο Παρίσι, καθιστώντας την, την πιο επισκέψιμη έκθεση στη γαλλική ιστορία.

Η έκθεση, με τους συνολικά 150 θησαυρούς-αρχαιολογικά αριστουργήματα που συνδέονται με τον αιγύπτιο Φαραώ, έσπασε το προηγούμενο ρεκόρ που, διόλου τυχαία, ήταν μια έκθεση επίσης αφιερωμένη στον Τουταγχαμών από το μακρινό 1967 και την οποία είχαν θαυμάσει συνολικά 1.2 εκατ. επισκέπτες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πάνω από 130.000 εισιτήρια είχαν πωληθεί πριν από τα εγκαίνια της έκθεσης τον Μάρτιο.

Οι αριθμοί των επισκεπτών μπορούν να εξηγηθούν εν μέρει από την διάρκεια της έκθεσης που υπερέβη τους πέντε μήνες και το παρατεταμένο ωράριο, μέχρι αργά τη νύχτα, για να καλυφθεί η ζήτηση.

Ωστόσο, τα γαλλικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι το ρεκόρ μαρτυρά επίσης μια διαρκή γοητεία για τον Φαραώ-«Ροκ Σταρ» καθώς και το μυστήριο της μεταθανάτιας ζωής.

Μια νεαρή επισκέπτης στην έκθεση μπροστά από μια αιγυπτιακή τοιχογραφία

Η έκθεση, η οποία περιοδεύει ανά τον κόσμο με διάφορους σταθμούς-μεγαλουπόλεις, φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αριθμό θησαυρών του Τουταγχαμών που έχουν ποτέ βγει από την Αίγυπτο και μάλιστα για τελευταία φορά πριν εμφανιστούν μόνιμα στο τεράστιο νέο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο κοντά στις πυραμίδες της Γκίζας.

Ένα βασικό αξιοθέατο στην έκθεση είναι το άγαλμα του φύλακα, θεού Αμούν, που βρισκόταν έξω από τον ταφικό θάλαμο του Φαραώ.

Το άγαλμα του φύλακα, θεού Αμούν, που βρισκόταν έξω από τον θάλαμο ταφής του Τουταγχαμών (EPA/IAN LANGSDON)

Ανάμεσα στα υπόλοιπα αντικείμενα που εκτίθενται συμπεριλαμβάνονται ένα μικροσκοπικό χρυσό φέρετρο που περιείχε το συκώτι του βασιλιά μετά την αφαίρεσή του κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μουμιοποίησης, ένα επιχρυσωμένο ξύλινο κρεβάτι με λαξευμένα πόδια λιονταριού, πιθανότατα φτιαγμένο ειδικά για την κηδεία του Τουταγχαμών, και ένα επιχρυσωμένο ξύλινο ιερό.

Κάποια από τα 150 αντικείμενα αμύθητης αρχαιολογικής αξίας (EPA/IAN LANGSDON)

Η παγκόσμια περιοδεία της έκθεσης του Τουταγχαμών, που ξεκίνησε από το Λος Άντζελες, σηματοδοτεί την επερχόμενη εκατονταετηρίδα της ανακάλυψης του τάφου του Φαραώ, που θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα όλων των εποχών.

Μετά το Παρίσι, η έκθεση θα μετακομίσει στο Λονδίνο, στη γκαλερί Saatchi, τον Νοέμβριο.

Ο τάφος του Τουταγχαμών, ο οποίος γεννήθηκε το 1341 π.Χ. και πέθανε σε ηλικία μόλις 18 ετών, ανακαλύφθηκε στις 4 Νοεμβρίου 1922 από τον βρετανό αρχαιολόγο Χάουαρντ Κάρτερ και η σαρκοφάγος ανοίχτηκε στις 16 Φεβρουαρίου 1923.

Ήταν ο μοναδικός ασύλητος βασιλικός τάφος στην Κοιλάδα των Βασιλέων, κάτι που αποδίδεται στο μικρό μέγεθος του, αφού αρχικά προοριζόταν για κάποιον άλλον ευγενή.

Ο τάφος περιλάμβανε περίπου 5.000 αντικείμενα.

Μια από τις σαρκοφάγους που εκτίθενται (EPA/IAN LANGSDON)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...