269
H Κλόρις Λίτσμαν με τους Μάρτι Φέλτμαν, Τζιν Γουάιλντερ και Τέρι Γκαρ στο «Young Frankenstein» | 20th Century Fox

Πέθανε η Κλόρις Λίτσμαν, η «Φράου Μπλούχερ» του «Φρανκενστάιν Τζούνιορ»

Protagon Team Protagon Team 28 Ιανουαρίου 2021, 11:31
H Κλόρις Λίτσμαν με τους Μάρτι Φέλτμαν, Τζιν Γουάιλντερ και Τέρι Γκαρ στο «Young Frankenstein»
|20th Century Fox

Πέθανε η Κλόρις Λίτσμαν, η «Φράου Μπλούχερ» του «Φρανκενστάιν Τζούνιορ»

Protagon Team Protagon Team 28 Ιανουαρίου 2021, 11:31

Ηταν μια εξαιρετική κωμική ηθοποιός, από τις μορφές της αμερικανικής υποκριτικής, βραβευμένη με Οσκαρ. Ομως το ευρύτερο κοινό την έμαθε από έναν από τους πιο χαρακτηριστικούς δεύτερους ρόλους της, αυτόν της «Φράου Μπλούχερ», στην τρελή κωμωδία του Μελ Μπρουκς «Φρανκενστάιν Τζούνιορ». Η Κλόρις Λίτσμαν άφησε την τελευταία της πνοή την περασμένη Κυριακή στην Καλιφόρνια, σε ηλικία 94 ετών.

Η Λίτσμαν ήταν ένας άνθρωπος της βιομηχανίας του θεάματος. Δούλευε μέχρι τα βαθιά της γεράματα και άφησε τον μάταιο τούτο κόσμο μετρώντας περισσότερες από 280 δουλειές στη φιλμογραφία της –είναι χαρακτηριστικό ότι οι τελευταίες ταινίες της, το «Not to forget» και το «High holiday», είναι εφετινές παραγωγές.

Η Λίτσμαν γεννήθηκε στο Ντε Μόιν της Αϊοβα στις 30 Απριλίου του 1926 και σπούδασε Δραματικές Τέχνες παίζοντας στο θέατρο της πόλης της προτού μετακομίσει στη Νέα Υόρκη, όπου το 1948 έκανε το ντεμπούτο της στην τηλεοπτική σειρά «The Ford Theatre Hour». Το 1955, ο Ρόμπερτ Ολντριτς της έδωσε ρόλο στο εμβληματικό φιλμ νουάρ «Φίλησέ με, μέχρι θανάτου» και έτσι ξεκίνησε η σταδιοδρομία της Λίτσμαν στο σινεμά.

Εγινε ιδιαίτερα γνωστή τη δεκαετία του 1970, παίζοντας δευτεραγωνιστικούς ρόλους σε διάσημες ταινίες. Για μία από αυτές, την «Τελευταία παράσταση» (1971) του Πίτερ Μπογκντάνοβιτς, κέρδισε το Οσκαρ Β’ ρόλου.

Στο «Last Pitcture Show» του Μπογκντάνοβιτς (Columbia Pictures)

Ωστόσο, θα γινόταν καλτ τρία χρόνια μετά, όταν έπαιξε τη «Φράου Μπλούχερ» στο «Φρανκενστάιν Τζούνιορ» (1974). Το ότι στο άκουσμα του ονόματός της τα άλογα ακούγονταν να χλιμιντρίζουν από τον φόβο τους, είναι μία από τις καλύτερες στιγμές στην ιστορία της αμερικανικής κωμωδίας.

Με τον Μπρουκς άλλωστε συνεργάστηκε και στην παρωδία «Αγχος ιλίγγου» (1977).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...