248
φωτογραφία αρχείου | EPA

Πειρατεία σε πλοίο ελληνικών συμφερόντων στη Νιγηρία

Protagon Team Protagon Team 29 Νοεμβρίου 2020, 10:38
φωτογραφία αρχείου
|EPA

Πειρατεία σε πλοίο ελληνικών συμφερόντων στη Νιγηρία

Protagon Team Protagon Team 29 Νοεμβρίου 2020, 10:38

Καλά στην υγεία τους είναι πέντε έλληνες ναυτικοί στο πλοίο των οποίων –εφοδιαστικό δεξαμενόπλοιο ελληνικών συμφερόντων– έγινε έφοδος πειρατών στην Νιγηρία.

Οι πειρατές πήραν ομήρους τον πλοίαρχο και δύο ναύτες από τους πέντε Ελληνες που ανήκουν στο πλήρωμα του πλοίου Στέλιος Κ, το οποίο πλέει υπό σημαία Τόγκο, σύμφωνα με τις πληροφορίες του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής,.

Τα υπόλοιπα δύο μέλη του πληρώματος οδήγησαν το πλοίο σε ασφαλές λιμάνι στο Λάγκος.

Βρίσκονται σε εξέλιξη επαφές με τους πειρατές για να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση των τριών απαχθέντων ναυτικών, κατά τις πληροφορίες του υπουργείου.

Η ενημέρωση που έχουν οι ελληνικές αρχές είναι πως και οι πέντε ναυτικοί είναι καλά στην υγεία τους.

Η Πανελλήνια Ενωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού ανέφερε σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε πως οι συγγενείς των απαχθέντων δεν είχαν καταφέρει μέχρι τα ξημερώματα να επικοινωνήσουν με τους δικούς τους.

Απηύθηνε έκκληση να υπάρξει άμεσα ενημέρωση των οικογενειών για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους πειρατές: «η αγωνία των συγγενών των ναυτεργατών έχει φτάσει στο αποκορύφωμά της».

Στην ανακοίνωση της, η ΠΕΝΕΝ τονίζει πως «η ένοπλη ομάδα που απήγαγε τους έλληνες ναυτεργάτες προσδοκά την ανταλλαγή των απαχθέντων στη βάση μιας οικονομικής συμφωνίας (λύτρα) για την απελευθέρωσή τους».

Ζήτησε επίσης, από τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη, «να πάρει πρωτοβουλία τόσο σε διεθνές ναυτιλιακό επίπεδο όσο και με τις κυβερνήσεις των χωρών όπου σημειώνονται οι επιθέσεις, ώστε το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί κατά το δυνατόν αποτελεσματικά και με τον τρόπο αυτό να προστατευτεί η ζωή των ναυτεργατών, Ελλήνων και αλλοδαπών, που επανδρώνουν στην ελληνική και διεθνή ναυτιλία».