656
| Menelaos Myrillas / SOOC

Πατέλης για την τραπεζική κρίση: Αν ήμασταν στο 2019 ή στο 2015 θα είχαμε πρόβλημα

Protagon Team Protagon Team 16 Μαρτίου 2023, 11:54
|Menelaos Myrillas / SOOC

Πατέλης για την τραπεζική κρίση: Αν ήμασταν στο 2019 ή στο 2015 θα είχαμε πρόβλημα

Protagon Team Protagon Team 16 Μαρτίου 2023, 11:54

«Η Ελλάδα είναι στις ασφαλείς χώρες και το δικό μας τραπεζικό σύστημα έχει κέρδη ενώ έχει ανακτηθεί η εμπιστοσύνη»: αυτό τόνισε και το πρωί της Πέμπτης ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, ο οποίος κατά τα φαινόμενα έχει αναλάβει το θέμα της επικοινωνιακής διαχείρησης των ανησυχιών που έχουν δημιουργηθεί από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank στις ΗΠΑ και από την κατακρήμνιση των μετοχών της Credit Suisse στην Ελβετία –παραδόξως, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας απέφυγε να παρέμβει δημοσίως για το θέμα τουλάχιστον τα πρώτα 24ωρα (σ.σ.: λίγο αργότερα ο υπ. Οικονομικών τοποθετήθηκε σχετικά στη Βουλή).

Ο κ. Πατέλης ο οποίος αναφέρθηκε στο θέμα της SVB και της Credit Suisse πρώτα μέσω social media –με ανάρτησή του την Τετάρτη στο Tik Tok–, μίλησε το πρωί της Πέμπτης στον ραδιοσταθμό ΣΚΑΪ 100,3 και έδωσε σε συνέντευξή του στον Αρη Πορτοσάλτε και την πολιτική διάσταση της τραπεζικής κρίσης.

«Αν ήμασταν στο 2019, πόσο μάλλον στο 2015 θα ήμασταν και εμείς στο κέντρο προσοχής των επενδυτών» επεσήμανε με νόημα.

«Σήμερα η χώρα μας είναι στην άλλη πλευρά, είναι στις ασφαλείς χώρες. Διάβαζα για μια εταιρεία τεχνολογίας της οποίας ο ιδρυτής είπε ότι μεταφέρει τα λεφτά του από την SVB στην Ελλάδα Το δικό μας τραπεζικό σύστημα, θα θυμάστε όλοι γκρινιάζαμε ότι παραέχει κέρδη, αλλά από πλευράς δεικτών έχουμε από τους υψηλότερους δείκτες καταθέσεων προς δάνεια στην Ευρώπη», εξήγησε ο κ. Πατέλης.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι οι δύο περιπτώσεις –της SVB και της Credit Suisse– είναι διαφορετικές. «Και οι δύο περιπτώσεις ωστόσο μπαίνουν στο γενικότερο πλαίσιο της αύξησης των επιτοκίων που βλέπουμε παγκοσμίως… Οποιος είναι πιο ασθενής, όλα τα προβλήματα βγαίνουν στην επιφάνεια», προσέθεσε.

Ο κ. Πατέλης υπογράμμισε ότι είναι θέμα εμπιστοσύνης. Και επέμεινε ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε. Υπενθύμισε έτσι ότι επειδή μιλάμε για αντισυτημικό κύμα αυτήν την εποχή, το 2015 είχαμε «το αντισυστημικό που με την περήφανη διαπραγμάτευση μας οδήγησε στο περίφημο “αγάπη, έκλεισα τις τράπεζες”», είπε σε μια ευθεία αναφορά στην περιβόητη πια ρήση του τότε υπουργού Οικονομικών και νυν επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη.

«Σήμερα έχουμε 2023 και δεν είμαστε εκεί. Τα capital controls υπήρχαν μέχρι και μετά τις εκλογές του 2019. Η άρση τους η τελική έγινε τον Σεπτέμβριο του 2019 και έγινε πολλή δουλειά από τότε. Το ’19 οι τράπεζες οι ελληνικές είχαν σχεδόν τα μισά τους δάνεια “κόκκινα”, το οποίο πάνω κάτω ήταν στο ίδιο επίπεδο που ήταν το 2015 και με το πρόγραμμα “Ηρακλής” αυτά μειώθηκαν σε μονοψήφιο αριθμό σήμερα. Επίσης, να θυμίσουμε ότι το 2019 υπήρχε εκταταμμένη συζήτηση στους αναλυτές το αν η χώρα μας μπορεί να έχει τέσσερις τράπεζες και μήπως θα έπρεπε να έχει τρεις. Ολα αυτά τελειώσαν. Το ’21 έγινε μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου πολύ σημαντική της Πειραιώς και μετά της Alpha Bank και οι τράπεζες δεν έχουν τέτοια ζητήματα. Και βέβαια το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι η έννοια της εμπιστοσύνης, η ανάκτηση της εμπιστοσύνης από τη χώρα μας», σημείωσε ο κ. Πατέλης.

Στην ανάρτησή του στο Tik Tok ο κ. Πατέλης είχε επισημάνει:

«Παρακολουθούμε την κατάρρευση της SVB στην Αμερική και τα προβλήματα της Suisse στην Ευρώπη. Κανείς δεν ξέρει πως θα εξελιχθεί το παγκόσμιο τραπεζικό σκηνικό, ωστόσο η χώρα μας δεν είναι καθόλου, αλλά καθόλου, όπως ήταν πριν.

Να θυμηθούμε τα capital controls και τους φόβους για κούρεμα καταθέσεων. Αυτά δεν πρόκειται να ξαναγίνουν.

Διαβάζουμε ότι εταιρεία τεχνολογίας ότι δηλώνει δημοσίως ότι μεταφέρει τα χρήματά της απο τις ΗΠΑ στην Ελλάδα για ασφάλεια.

Φυσικά έγινε πολλή δουλειά τα τελευταία χρόνια με τον Ηρακλή, που απομειώθηκαν τα κόκκινα δάνεια στις τράπεζές μας και είμαστε σε μονοψήφιο αριθμό. Φανταστείτε να ήμασταν ακόμη στα επίπεδα του 2019.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν σήμερα από τον υψηλότερο λόγο καταθέσεων προς δάνεια στην Ευρώπη και το ρυθμιστικό πλαίσιο είναι πάρα πολύ αυστηρό.

Η άνοδος των επιτοκίων παγκοσμίως θα συνεχίσει να δημιουργεί προβλήματα στην παγκόσμια οικονομία και στις αγορές, ωστόσο η χώρα μας δεν είναι πια στο επίκεντρο.

Πρέπει να συνεχίσουμε με την ίδια προσύλωση στη σταθερότητα της χώρας μας και στην ενδυνάμωση των θεσμών».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...