301
Ο Πάπας Φραγκίσκος μιλώντας στους δημοσιογράφους, στην πτήση της επιστροφής του από το Μπαχρέιν | Maurizio Brambatti/Pool via REUTERS

Παρέμβαση του Πάπα Φραγκίσκου για το Μεταναστευτικό: Δεν μπορούν μόνες τους η Ιταλία και η Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 7 Νοεμβρίου 2022, 12:11
Ο Πάπας Φραγκίσκος μιλώντας στους δημοσιογράφους, στην πτήση της επιστροφής του από το Μπαχρέιν
|Maurizio Brambatti/Pool via REUTERS

Παρέμβαση του Πάπα Φραγκίσκου για το Μεταναστευτικό: Δεν μπορούν μόνες τους η Ιταλία και η Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 7 Νοεμβρίου 2022, 12:11

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Πάπας Φραγκίσκος καταπιάνεται με το θέμα του Μεταναστευτικού –συγκινημένος από το δράμα των ανθρώπων στα νερά του Αιγαίου, ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας έχει μεταξύ άλλων ταξιδέψει δύο φορές στη Λέσβο, το 2016 και το 2021. Αυτή η επιμονή του έχει πάντα ξεχωριστό ενδιαφέρον, αλλά πλέον αποκτά και πολιτικά χαρακτηριστικά: ο Πάπας παρενέβη και ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ενωση να μοιράσει σε όλα τα κράτη-μέλη τα βάρη της υποδοχής μεταναστών.

Ο 85χρονος ποντίφικας δήλωσε την Κυριακή ότι τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα πρέπει να μοιραστούν την ευθύνη για την υποδοχή μεταναστών και όχι απλώς να την αφήνουν στις χώρες όπου φτάνουν οι άνθρωποι.

Οι δηλώσεις του έγιναν τη στιγμή που το Μεταναστευτικό πυροδότησε νέες πολιτικές εντάσεις στην Ιταλία, όπου υπήρξε αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και των φιλανθρωπικών οργανώσεων, που με πλοία τους προσπαθούν να αποβιβάσουν σε ιταλικά λιμάνια μετανάστες που διασώθηκαν από τα νερά της Μεσογείου.

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να υιοθετήσει μία πολιτική συνεργασίας και βοήθειας. Δεν μπορεί να αφήσει την Κύπρο, την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία με την ευθύνη όλων των μεταναστών που φτάνουν στις ακτές τους», είπε ο Πάπας Φραγκίσκος στους δημοσιογράφους, στο αεροπλάνο που επέστρεφε από το τετραήμερο ταξίδι του στο Μπαχρέιν.

«Κάθε κυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα πρέπει να συμφωνήσει για το πόσους μετανάστες μπορεί να δεχθεί», προσέθεσε ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, για να συμπληρώσει: «Η μεταναστευτική πολιτική πρέπει να συμφωνηθεί από όλες τις χώρες. Δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική χωρίς συναίνεση».

Ο Ματέο Σαλβίνι, επικεφαλής του ξενοφοβικού κόμματος Λέγκας της Ιταλίας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Τζόρτζια Μελόνι, ευχαρίστησε τον Πάπα για τα «λόγια μεγάλης σοφίας» του.

«Η Ιταλία δεν μπορεί να μείνει μόνη της και δεν μπορεί να δεχθεί τους πάντες», πρόσθεσε ο Σαλβίνι στη δήλωσή του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...