1048
Βράδυ Σαββάτου, Φιλαδέλφεια: Ο Μπαράκ Ομπάμα συγχαίρει τον Τζον Φέτερμαν, υποψήφιο των Δημοκρατικών για τη Γερουσία, ενώ ο Τζο Μπάιντεν προσπαθεί να εμψυχώσει το πλήθος | REUTERS/Kevin Lamarque

Ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ: Η μητέρα των μαχών στην Πενσιλβάνια

Protagon Team Protagon Team 7 Νοεμβρίου 2022, 11:12
Βράδυ Σαββάτου, Φιλαδέλφεια: Ο Μπαράκ Ομπάμα συγχαίρει τον Τζον Φέτερμαν, υποψήφιο των Δημοκρατικών για τη Γερουσία, ενώ ο Τζο Μπάιντεν προσπαθεί να εμψυχώσει το πλήθος
|REUTERS/Kevin Lamarque

Ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ: Η μητέρα των μαχών στην Πενσιλβάνια

Protagon Team Protagon Team 7 Νοεμβρίου 2022, 11:12

Ενας γίγαντας με τζάκετ και κουκούλα εναντίον ενός σταρ χειρουργού, ένας θρύλος του αμερικανικού φούντμπολ εναντίον ενός πάστορα: οι Αμερικανοί ψηφίζουν την Τρίτη στις λεγόμενες ενδιάμεσες εκλογές για να ανανεώσουν το σύνολο των εδρών στη Βουλή των Αντιπροσώπων και το ένα τρίτο της Γερουσίας, αλλά και να εκλέξουν περίπου 30 κυβερνήτες –σε μια κρίσιμη εκλογική διαδικασία που λαμβάνει χώρα στο μέσο της προεδρικής θητείας.

Αν και, μέχρι την Κυριακή, περίπου 40 εκατομμύρια Αμερικανοί είχαν ήδη ψηφίσει τους εκλεκτούς τους για το Κογκρέσο και τις θέσεις των κυβερνητών, τα βλέμματα έχουν επικεντρωθεί στα αποτελέσματα της κάλπης της 8ης Νοεμβρίου, ιδίως σε συγκεκριμένες Πολιτείες.

Πενσιλβάνια, σημείο Μηδέν

Η «μητέρα των μαχών» δίνεται στην Πενσιλβάνια, μια κατ’ εξοχήν βιομηχανική Πολιτεία, η οποία έκρινε εν πολλοίς και οριακά το αποτέλεσμα και στις δύο τελευταίες προεδρικές εκλογές –το 2016 ο Ντόναλντ Τραμπ νίκησε τη Χίλαρι Κλίντον με 44.000 ψήφους διαφορά (0,72%), το 2020 ο Τζο Μπάιντεν επικράτησε με 80.000 ψήφους διαφορά (1,17%).

Με βάση πολλές αναλύσεις αυτή η Πολιτεία των «μπλε κολάρων» μπορεί να κρίνει την πλειοψηφία και στη Γερουσία –για τη Βουλή των Αντιπροσώπων έχει προεξοφληθεί ότι θα αλλάξει χέρια και θα περάσει στον έλεγχο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

H αποχώρηση του Ρεπουμπλικανού γερουσιαστή Πατ Τούμεϊ, άνοιξε μια θέση που από μόνη της μπορεί να κρίνει ποιο κόμμα θα έχει τον έλεγχο της Γερουσίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δύο μονομάχοι, ο γνωστός από την παρουσία του στην τηλεόραση χειρουργός Μεχμέτ Οζ που κατεβαίνει με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και ο αν. κυβερνήτης της Πολιτείας, Τζο Φέτερμαν που είναι υποψήφιος των Δημοκρατικών, είχαν δίπλα τους, στις μεγάλες τους προεκλογικές ομιλίες το περασμένο Σάββατο στη Φιλαδέλφεια, το βαρύ πυροβολικό: ο 60χρονος Οζ τον Ντόναλντ Τραμπ, ο 53χρονος Φέτερμαν τον Τζο Μπάιντεν και τον Μπαράκ Ομπάμα.

«Θα μας ακούσουν, θα μας ακούσουν δυνατά την Τρίτη», είπε παθιασμένος ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος εμφανίστηκε βέβαιος για την επικράτηση, καθώς οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν πρακτικά ισόπαλους τους δύο αντιπάλους. «Οι ενδιάμεσες είναι πάντα δύσκολες για οποιοδήποτε κόμμα βρίσκεται στον Λευκό Οίκο. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω από την εμπειρία μου ότι οι ενδιάμεσες έχουν σημασία και μάλιστα μεγάλη», δήλωσε από την πλευρά του ο Ομπάμα. Ο ίδιος κάλεσε τους πολίτες και ειδικά τους ψηφοφόρους των Δημοκρατικών να συμμετάσχουν μαζικά στη διαδικασία – έτσι ώστε «να αποτρέψουν η χώρα να γυρίσει πίσω 50 χρόνια», όπως χαρακτηριστικά είπε ο 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Πρώην δήμαρχος μιας μικρής πόλης της Πενσυλβάνια, ο θηριώδης, ύψους 2,05 μ., Φέτερμαν αναρρώνει από εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη και ακόμη δυσκολεύεται να μιλήσει καλά. Για καιρό προηγούνταν στις δημοσκοπήσεις, όμως τις τελευταίες εβδομάδες η δημοτικότητά του μειώθηκε.

Ο Τραμπ στο πλευρό του Μεχμέτ Οζ (REUTERS/Mike Segar)

Από το στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών, ο Ντόναλντ Τραμπ, 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ, είπε: «Εάν θέλετε να σταματήσετε την καταστροφή της χώρας μας και να σώσετε το αμερικανικό όνειρο, τότε την Τρίτη πρέπει να ψηφίσετε Ρεπουμπλικανούς, δημιουργώντας ένα τεράστιο κόκκινο κύμα». Ο ίδιος έκανε λόγο για μια «Αμερική σε υποχώρηση» και υποσχέθηκε: «Μόλις δύο χρόνια πριν ήμασταν μια μεγάλη χώρα και σύντομα θα είμαστε πάλι μια μεγάλη χώρα». Την ίδια στιγμή, οι πληροφορίες συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι λίγες ημέρες μετά τις εκλογές, πιθανότατα στις 14 Νοεμβρίου, ο ίδιος θα γνωστοποιήσει επισήμως την υποψηφιότητά του στις προεδρικές του 2014 – αν και είναι φανερό ότι πολλά θα κριθούν από το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών.

Τζόρτζια, δεύτερη πράξη

Αφού τράβηξε την προσοχή όλου του κόσμου και προσέφερε τη νίκη στον Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές του 2020 με μόλις 12.000 ψήφους, η Τζόρτζια βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Σε αυτή την πολιτεία διεξάγονται δύο μάχες, που τροφοδοτούνται με δεκάδες εκατομμύρια δολάρια, και έχουν τραβήξει το ενδιαφέρον των ΗΠΑ.

Ένας πρώην σταρ του αμερικανικού φούντμπολ, ο Ρεπουμπλικάνος Χέρσελ Ουόκερ, επιθυμεί να κερδίσει την έδρα στη Γερουσία που κατέχει ένας Δημοκρατικός πάστορας, ο Ράφαελ Ουόρνοκ. Αυτός ήταν ο πρώτος Αφροαμερικανός γερουσιαστής που εκλέχθηκε στην πολιτεία.

Η προεκλογική εκστρατεία του Ουόκερ, επίσης Αφροαμερικανού και υποστηρικτή του Τραμπ, έχει αμαυρωθεί πρόσφατα από πολλά σκάνδαλα. Παρά τη γνωστή του θέση κατά της άμβλωσης, ο Ουόκερ κατηγορείται ότι χρηματοδότησε τις αμβλώσεις πολλών πρώην συντρόφων του.

Παράλληλα διεξάγεται μάχη και για τη θέση του κυβερνήτη: ο Ρεπουμπλικάνος Μπράιαν Κεμπ προσπαθεί να διατηρήσει τη θέση του απέναντι στη Δημοκρατική Στέισι Έιμπραμς, η οποία προσπαθεί εδώ και περισσότερα από δέκα χρόνια να κινητοποιήσει τους Αφροαμερικανούς ψηφοφόρους στην πολιτεία.

Μάχη στην έρημο

Μια αμφίρροπη εκλογική αναμέτρηση διεξάγεται στην Αριζόνα.

Oλοι οι προβολείς έχουν στραφεί στη μάχη για την θέση του κυβερνήτη, όπου η πρώην δημοσιογράφος Κάρι Λέικ, εμβληματική προσωπικότητα του τραμπισμού έχει μικρό προβάδισμα έναντι της Δημοκρατικής Κέιτι Χομπς.

Η υποψήφια του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είναι μια φανατική οπαδός του Ντόναλντ Τραμπ και εξακολουθεί να αμφισβητεί το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2020.

Η Κάρι Λέικ σε προεκλογική της ομιλία την Κυριακή (REUTERS/Brian Snyder)

Στη γειτονική πολιτεία Νεβάδα δίνεται μάχη για μια έδρα στο Κογκρέσο: ο Ρεπουμπλικάνος Άνταμ Λάξαλτ έχει αρκετές πιθανότητες να εκθρονίσει την Κάθριν Κορτές Μάστο, την πρώτη Λατινοαμερικάνα που βρέθηκε στην αμερικανική Γερουσία.

«Η ζώνη της σκουριάς»

Στο Οχάιο και το Ουισκόνσιν, δύο πολιτείες της «ζώνης της σκουριάς» (Rust Belt) που παραδοσιακά είναι Δημοκρατικές αλλά ψήφισαν τον Τραμπ λόγω της αποβιομηχανοποίησης, δίνεται επίσης σκληρή μάχη.

Στο Οχάιο την προσοχή έχει τραβήξει η εκλογή του γερουσιαστή της πολιτείας, μία θέση την οποία μέχρι τώρα είχε ένας Ρεπουμπλικάνος, ο Τζ. Ντ. Βανς, ένας πρώην στρατιωτικός και συγγραφέας βιβλίου για την επιτυχία της λευκής μεσαίας τάξης. Απέναντί του ο Δημοκρατικός Τιμ Ράιαν, ένας νεοεισερχόμενος στην πολιτική σκηνή.

Στο Ουισκόνσιν, μια πολιτεία την οποία κέρδισε παρά λίγο ο Μπάιντεν το 2020, αφού εξέλεξε τον Τραμπ τον 2016, ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Ρον Τζόνσον δίνει μάχη για να διατηρήσει την έδρα του απέναντι σε μια Δημοκρατική την οποία στηρίζει η αριστερά πτέρυγα του κόμματός της, τη νεαρή Μαντέλα Μπαρνς.

Πιθανές εκπλήξεις

Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση υπάρχουν και εκπλήξεις.

Εδώ και μερικές εβδομάδες οι πολιτικοί αναλυτές παρακολουθούν πολύ στενά μια μάχη στην Άιοβα, όπου ο 89χρονος Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τσακ Γκράσλεϊ προσπαθεί να επανεκλεγεί έναντι του Δημοκρατικού Μάικ Φράνκεν. Το αποτέλεσμα της εκλογικής αυτής αναμέτρησης είναι ολοένα και πιο δύσκολο να προβλεφθεί.

Οι Ρεπουμπλικάνοι αντιμετωπίζουν επίσης με επιφυλακτικότητα την εκλογική αναμέτρηση στη Γιούτα, όπου ο γερουσιαστής Μάικ Λι βρίσκεται πολύ κοντά, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, με τον ανεξάρτητο υποψήφιο Έβαν ΜακΜάλιν.

Ωστόσο εκτιμούν ότι θα κερδίσουν έδρες στο Ορεγκον, το Νιού Χάμσαϊρ και την πολιτεία της Νέας Υόρκης, τρεις πολιτείες που συνήθως ψηφίζουν υπέρ των Δημοκρατικών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...