557
|

Παρέμβαση Πέτσα για τα περί βιασμού στο «Big Brother» του ΣΚΑΪ

Protagon Team Protagon Team 7 Σεπτεμβρίου 2020, 00:39
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 07/09/2020, 11:33

Παρέμβαση Πέτσα για τα περί βιασμού στο «Big Brother» του ΣΚΑΪ

Protagon Team Protagon Team 7 Σεπτεμβρίου 2020, 00:39
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 07/09/2020, 11:33

Πολιτικές διαστάσεις πήρε το βράδυ της Κυριακής η ούτως ή άλλως αμφιλεγόμενη προβολή του χαμηλού επιπέδου ριάλιτι «Big Brother» από τον ΣΚΑΪ. Αιτία ήταν σχόλιο παίκτη, στο οποίο εξυμνείται η κουλτούρα του βιασμού, κάτι που ήρθε να προστεθεί στην ήδη ομοφοβική και ρατσιστική αισθητική του ριάλιτι.

Το τρομακτικό σχόλιο του παίκτη Αντώνη Αλεξανδρίδη —«με τις γκόμενες πάω με μία κάθε μέρα για να αδειάζει το πακέτο αλλιώς έχει βιασμό»— κανονικοποιεί μέσω τηλεοράσεως τη βία κατά των γυναικών και δείχνει ότι μόνο τυχαία δεν είναι ορισμένα πράγματα στην ελληνική κοινωνία.

Το σχόλιο προκάλεσε την οργή των τηλεθεατών και των social media —το διαδικτυακό κάλεσμα #cancelbigbrothergr κατέκλυσε το Διαδίκτυο— και έφτασε μέχρι και στα πολιτικά κόμματα και στην κυβέρνηση.

Με ανάρτησή του στο Twitter παρενέβη αργά το βράδυ της Κυριακής ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

«Με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με διάλογο σε τηλεοπτικό ριάλιτι, με περιεχόμενο χυδαία σεξιστικό που παραπέμπει ακόμα και σε εγκληματική πράξη, έχω ζητήσει την άμεση διερεύνηση από το ΕΣΡ. Επικοινώνησα επίσης με τον τηλεοπτικό σταθμό και θεωρώ αυτονόητη την άμεση αντίδρασή του» ανέφερε ο κ. Πέτσας, προεξοφλώντας μια κάποια διαχείριση του όλου θέματος από τον ΣΚΑΪ.

Ηδη ζητήθηκε από τον παίκτη να αποχωρήσει, αλλά αυτό πια είναι το λιγότερο -το κανάλι βρίσκεται εκτεθειμένο καθώς εμφανίζεται να δίνει βήμα σε υμνητές του βιασμού.

Ως εκ τούτου δεν είναι τυχαίο ότι από το βράδυ της Κυριακής κάποιοι χορηγοί της εκπομπής ανακοίνωσαν ότι αποσύρονται, ενώ και δημοσιογράφοι του σταθμού αποκήρυξαν από νωρίς το πρωί της Δευτέρας το συμβάν.

Της παρέμβασης του κ. Πέτσα είχε προηγηθεί ομοβροντία καταγγελιών της αντιπολίτευσης, που έσπευσε να επικρίνει τον ΣΚΑΪ. Σε έντονο ύφος ήταν η ανάρτηση του νέου γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Τζανακόπουλου.

Κουλτούρα βιασμού σε prime time και με χορηγούς. Αηδία και ανατριχίλα. Αν από αυτό βγάζουν λεφτά να βρουν κάποιον άλλο τρόπο. Να μην επιτρέψουμε να πάρει κεφάλι η καφρίλα και ο κανιβαλισμός.#cancelbigbrothergr

Geplaatst door Dimitris Tzanakopoulos – Δημήτρης Τζανακόπουλος op Zondag 6 september 2020

«Κουλτούρα βιασμού σε prime time και με χορηγούς. Αηδία και ανατριχίλα. Αν από αυτό βγάζουν λεφτά να βρουν κάποιον άλλο τρόπο. Να μην επιτρέψουμε να πάρει κεφάλι η καφρίλα και ο κανιβαλισμός» έγραψε μεταξύ άλλων ο κ. Τζανακόπουλος.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος κατήγγειλε το συμβάν. «Η αναπαραγωγή της κουλτούρας του βιασμού σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. Αποτελεί υπόθεση όλων μας η απομόνωση και αντιμετώπιση αυτών των αντιλήψεων. Τεράστια η ευθύνη του τηλεοπτικού σταθμού για την αναπαραγωγή του συγκεκριμένου υλικού. #Σκάι»

Η αναπαραγωγή της κουλτούρας του βιασμού σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. Αποτελεί υπόθεση όλων μας η…

Geplaatst door Νάσος Ηλιόπουλος op Zondag 6 september 2020

Την παρέμβαση εισαγγελέα ζήτησε το Κίνημα Αλλαγής.

«Γυναίκες ως “σκεύη ηδονής”! Γυναίκες για “χρήση” ακόμη και αν δεν θέλουν, τότε βιασμός! Ομοφοβικοί, σεξιστές, νταήδες και βιαστές(!) προς τέρψη των αχόρταγων τηλεθεατών & της τηλεοπτικής αρένας. Κι ομως δεν είναι μόνο στην TV… Η δολοφονία της Τοπαλούδη και τόσες άλλες γυναίκες δίπλα μας. Βία, βιασμός, δολοφονίες. Ο εισαγγελέας; Αίσχος!» σχολίασε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ Ζέφη Δημαδάμα σε ανάρτησή της.

Το πρωί της Δευτέρας η γενική γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων Μαρία Συρεγγέλα έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Στη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής & Ισότητας των Φύλων καταδικάζουμε με οργή τα χυδαία και αδιανόητα σεξιστικά σχόλια παίκτη τηλεοπτικού reality που «νομιμοποιούν» μεταξύ άλλων το έγκλημα του βιασμού.

Η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών αποτελεί νόμο του Ελληνικού Κράτους και ψηφίστηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών του Ελληνικού κοινοβουλίου.

Στο άρθρο 17 προβλέπει μεταξύ άλλων, ότι τα ΜΜΕ συμμετέχουν στην κατάστρωση και την υλοποίηση πολιτικών και θέτουν κατευθυντήριες γραμμές και αυτορρυθμιστικά πρότυπα πρόληψης της βίας κατά των γυναικών, καθώς και ενισχύουν το σεβασμό προς την αξιοπρέπειά τους.

Καμία ανοχή στη βία, στον σεξισμό και στα πρότυπα που τα προάγουν».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...