275
Ο Αμπε είναι ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας | REUTERS/Toru Hanai/File Photo

Παραιτείται ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε

Protagon Team Protagon Team 28 Αυγούστου 2020, 09:13
Ο Αμπε είναι ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας
|REUTERS/Toru Hanai/File Photo

Παραιτείται ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε

Protagon Team Protagon Team 28 Αυγούστου 2020, 09:13

Ο Σίνζο Αμπε, ο συντηρητικός εθνικιστής πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, ο οποίος έχει παραμείνει στο αξίωμα περισσότερο από οποιονδήποτε προκάτοχό του, πρόκειται να ανακοινώσει σήμερα Παρασκευή ότι θα υποβάλει την παραίτησή του.

Η θητεία του θα ολοκληρωνόταν τον Σεπτέμβριο του 2021.

Αιτία είναι η επιδείνωση της ελκώδους κολίτιδας, μιας πάθησης του παχέως εντέρου που αντιμετωπίζει από τα εφηβικά του χρόνια. Για τους ίδιους λόγους είχε παραιτηθεί αιφνιδιαστικά από την πρωθυπουργία και το 2007.

Η φημολογία σχετικά με την κατάσταση της υγείας του Άμπε, που είναι 65 ετών, εντάθηκε έπειτα από δύο πρόσφατες επισκέψεις του σε νοσοκομείο για εξετάσεις. Μία επίσκεψη κράτησε μάλιστα οκτώ ώρες.

Επισήμως από το κυβερνών Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα διαψευδόταν η φημολογία περί παραίτησης λόγω της επιβαρυμένης υγείας του πρωθυπουργού.

Στο ιαπωνικό χρηματιστήριο, οι δείκτες διέγραψαν τα κέρδη που κατέγραφαν νωρίτερα την Παρασκευή, με τον δείκτη Nikkei να καταγράφει πλέον πτώση 2%, αφού μεταδόθηκε η πληροφορία για τον Αμπε.

Σε μια χώρα που στο παρελθόν είχε βιώσει πολλές εναλλαγές πρωθυπουργών – κάποιοι μάλιστα είχαν συμπληρώσει λίγους μόνο μήνες – ο Αμπε κατάφερε να παραμείνει στο αξίωμα για οκτώ χρόνια, από το 2012 ως σήμερα. Πέρασε μάλιστα στην πρώτη θέση της λίστας μόλις αυτή την εβδομάδα, όπως ανέφερε το BBC.

Στην Ιαπωνία, αν ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά του αναπληρώνεται από υπηρεσιακό, ο οποίος ωστόσο δεν μπορεί να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Επειτα από την παραίτηση θα διεξαχθεί εσωκομματική ψηφοφορία για την προεδρία του κόμματος και στη συνέχεια ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο για τον πρωθυπουργό που θα ασκήσει καθήκοντα ως το τέλος της θητείας της κυβέρνησης, τον Σεπτέμβριο του 2021.

Πρώτος τη τάξει υπουργός είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Τάρο Ασο, ενώ ακολουθεί ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Γιοσιχίντε Σούγκα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...