266
Η «Σελήνη» με σπασμένη την πλάτη κολύμπησε απόσταση 5.000 χιλιομέτρων στον Ειρηνικό για να επιστρέψει στον τόπο όπου γεννήθηκε και να πεθάνει εκεί | BC Whales

Παλικάρι η καμπουροφάλαινα!

Protagon Team Protagon Team 13 Δεκεμβρίου 2022, 22:25
Η «Σελήνη» με σπασμένη την πλάτη κολύμπησε απόσταση 5.000 χιλιομέτρων στον Ειρηνικό για να επιστρέψει στον τόπο όπου γεννήθηκε και να πεθάνει εκεί
|BC Whales

Παλικάρι η καμπουροφάλαινα!

Protagon Team Protagon Team 13 Δεκεμβρίου 2022, 22:25

«Σελήνη» («Μοοn») ονομάστηκε κάποτε η καμπουροφάλαινα που εφέτος κολύμπησε στα νερά του Ειρηνικού Ωκεανού τρεις ολόκληρους μήνες χωρίς να χρησιμοποιήσει το μεγάλο πτερύγιό της. Οι ερευνητές της ομάδας BC Whales που ασχολούνται με τον κόσμο των φαλαινών την εντόπισαν τον Σεπτέμβριο στα παγωμένα νερά του Καναδά.

Στις φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από ένα drone οι ειδικοί παρατήρησαν δύο πράγματα: ένα εξόχως θετικό, ότι δίπλα της κολυμπούσε και μία φάλαινα μωρό, και ένα όλως δυσάρεστο, ότι στην πλάτη του το θεόρατο κήτος έφερε σοβαρό τραύμα, στη σπονδυλική στήλη του για την ακρίβεια, αποτέλεσμα μάλλον κάποιας σύγκρουσης με πλεούμενο.

Η «Σελήνη» αποδείχθηκε γενναία, σωστό παλικάρι και θαλασσόλυκος!

Παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στην πλεύση της, έφθασε στη Χαβάη τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου. Πρόκειται για εξαιρετικό κατόρθωμα, είπαν οι άνθρωποι της BCWhales, ειδικά αν σκεφθεί κανείς ότι αυτά τα θηλαστικά μπορούν να φτάσουν τα 15 μέτρα σε μήκος και τους 40 τόνους σε βάρος. «Η ‘‘Σελήνη’’ γεννήθηκε πιθανότατα στις ακτές της Χαβάης, έτσι επέστρεψε, όπως κάθε χρόνο».

Οι φωτογραφίες του κήτους δείχνουν πόσο κόπο του κόστισε το ταξίδι, αφού φαίνεται να έχασε πολύ βάρος. Οι ερευνητές της BCWhales παραδέχθηκαν ότι στη «Σελήνη» δεν απομένουν και πολλά φεγγάρια ζωής πια. «Ξέρουμε ότι δεν θα την ξαναδούμε εδώ στον Καναδά. Θα πεθάνει σύντομα, και θέλουμε να πούμε ότι όσο πιο γρήγορα συμβεί αυτό, τόσο το καλύτερο για εκείνη».

Η υπόθεση της ευθανασίας με μείγμα φαρμάκων έχει απορριφθεί, διότι υπάρχει κίνδυνος να δηλητηριαστούν και άλλα θαλάσσια ζώα, πτωματοφάγα, που θα επιβιώσουν στη θαλάσσια ζούγκλα τρώγοντας το κουφάρι της «Σελήνης». Τι μένει; Μόνο να δούμε τις τελευταίες βουτιές της «Σελήνης» στα νερά που γεννήθηκε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...