620
Ενας διασώστης αγκαλιάζει τον Τζον Στιούαρτ μετά το τέλος της ομιλίας του, ενώ άλλοι τον χειροκροτούν όρθιοι |

Κογκρέσο: Ομόφωνα «ναι» από τους βουλευτές μετά την οργή του Τζον Στιούαρτ

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουνίου 2019, 11:39
Ενας διασώστης αγκαλιάζει τον Τζον Στιούαρτ μετά το τέλος της ομιλίας του, ενώ άλλοι τον χειροκροτούν όρθιοι
|

Κογκρέσο: Ομόφωνα «ναι» από τους βουλευτές μετά την οργή του Τζον Στιούαρτ

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουνίου 2019, 11:39

Τα κατάφερε ο Τζον Στιούαρτ! Μία ημέρα μετά την κατά μέτωπο επίθεσή του στους βουλευτές του Κογκρέσου για την ντροπιαστική αδιαφορία τους απέναντι στους ηρωικούς διασώστες της 11ης Σεπτεμβρίου, η αρμόδια επιτροπή της αμερικανικής Βουλής ψήφισε ομόφωνα την επέκταση του ταμείου για την αποζημίωση όσων έσπευσαν στους Δίδυμους Πύργους μετά την επίθεση της Αλ Κάιντα.

Η αλήθεια είναι ότι οι βουλευτές της επιτροπής δεν θα μπορούσαν να κάνουν και αλλιώς μετά τη συγκλονιστική ομιλία του Στιούαρτ, η οποία έγινε viral, όχι μόνο στην Αμερική, αλλά σε όλο τον κόσμο.

Ο πρώην παρουσιαστής του «Daily Show», έχει βάλει σκοπό εδώ και χρόνια να δικαιωθούν οι εργαζόμενοι που θεωρούνται ήρωες στην Αμερική. Οταν όμως, αντίκρυσε την μισοάδεια αίθουσα της επιτροπής, η οργή του ξεχείλισε και τα δάκρυα γέμισαν τα μάτια του: «Βρίσκομαι σήμερα εδώ και σκέφτομαι τον απίθανο συμβολισμό της εικόνας αυτής της αίθουσας για την κατάντια της διαδικασίας για να λάβουν οι διασώστες της 11ης Σεπτεμβρίου επιδόματα και περίθαλψη. Πίσω μου, γεμάτη με διασώστες και μπροστά μου ένα σχεδόν άδειο Κογκρέσο. Αρρωστοι και ετοιμοθάνατοι, ήρθαν εδώ με κόπο για να μιλήσουν και να ακουστούν, από κανέναν. Ντροπή. Είναι ντροπιαστικό για τη χώρα και για το Κογκρέσο», είπε κατακεραυνώνοντας τους απόντες βουλευτές.

Ο Τζον Στιούαρτ στην αίθουσα της επιτροπής του Κογκρέσου, περιστοιχισμένος από άρρωστους διασώστες με φόντο τις φρικτές εικόνες της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 – EPA

Το ταμείο δημιουργήθηκε το 2011 για να βοηθήσει τους διασώστες που έσπευσαν στο σημείο της επίθεσης και όσους αργότερα εργάστηκαν επί μήνες για να καθαρίσουν την περιοχή από τα μπάζα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι τοξικές ουσίες που εξαπλώθηκαν στην ατμόσφαιρα μετά την κατάρρευση των πύργων και βρίσκονταν στην περιοχή για πολύ καιρό προκάλεσαν καρκίνο σε 10.000 από τους διασώστες, από τους οποίους οι 2.000 έχουν ήδη πεθάνει. Κάθε χρόνο, το νούμερο των νέων κρουσμάτων αλλά και των θανάτων αυξάνεται.

Είναι ενδεικτικό ότι από τα 7,3 δισ. δολάρια που διέθετε το ταμείο όταν δημιουργήθηκε, έχουν ήδη δοθεί πέντε δισ. δολάρια σε 21.000 ανθρώπους. Υπάρχουν ακόμα 19.000 άνθρωποι που έχουν κάνει αίτηση, οι οποίοι δεν έχουν πάρει τίποτα. Οι υπεύθυνοι του ταμείου είχαν δηλώσει ότι αυτοί θα πάρουν το 50% όσων δικαιούνται, ενώ όσοι αιτούνταν μετά την 1η Φεβρουαρίου του 2019, θα έπαιρναν μόλις το 30%.

Πυροσβέστες και μέλη των συνεργείων διάσωσης στα συντρίμμια των Δίδυμων Πύργων στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001. Εκείνη την ημέρα, σκοτώθηκαν 343 πυροσβέστες. Τα επόμενα χρόνια, πέθαναν χιλιάδες ακόμα από καρκίνο

Για αυτό και έγινε η ακρόαση της Τρίτης στην αρμόδια επιτροπή, όπου ο Στιούαρτ ήταν καταπέλτης εναντίον των βουλευτών: «Η Αλ Κάιντα δεν επιτέθηκε στην Τραϊμπέκα (η περιοχή που συνορεύει με τους Δίδυμους Πύργους), αλλά σε ολόκληρη την Αμερική. Και χάρη σε αυτούς τους άντρες και τις γυναίκες και τη δική τους απάντηση, η χώρα μας στάθηκε ξανά στα πόδια της. «Εφτασαν σε πέντε δευτερόλεπτα. Εκαναν τη δουλειά τους με κουράγιο, ταπεινότητα, επιμονή και αποφασιστικότητα. Δεκαοκτώ χρόνια αργότερα, κάντε τη δική σας!».

Η επιτροπή ενέκρινε τη χρηματοδότηση του ταμείου έως το 2090. Ομως, αυτό ήταν το πρώτο βήμα. Τώρα, θα πάει στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, όπου αναμένεται να περάσει, καθώς την πλειοψηφία έχουν οι Δημοκρατικοί. Αλλά το μεγάλο εμπόδιο είναι οι Ρεπουμπλικάνοι στη Γερουσία, όπου ο επικεφαλής της πλειοψηφίας δήλωσε ότι δεν είναι σίγουρος ότι το νομοσχέδιο θα φτάσει άμεσα στη Γερουσία. Αντίθετα, ο επικεφαλής της μειοψηφίας, Δημοκρατικός Τσακ Σούμερ τόνισε ότι είναι κατεπείγον να το ψηφίσει η Γερουσία και ζήτησε από τους Ρεπουμπλικάνους να το πράξουν άμεσα.

«Σύντομα, θα φτάσουμε στο σημείο, αυτόν τον χρόνο, να έχουμε περισσότερους θανάτους από ασθένειες που σχετίζονται με την 11η Σεπτεμβρίου παρά την ημέρα της επίθεσης», είπε ο Σούμερ.

Δείτε τη συγκλονιστική ομιλία του Τζον Στιούαρτ:

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...